Ј. Јоксимовић са директорима 16 Регионалних развојних агенција: Стратешка сарадња за одрживи регионални развој

18. јaнуар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић са директорима 16 Регионалних развојних агенција: Стратешка сарадња за одрживи регионални развој

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са директорима свих 16 Регионалних развојних агенција у Србији, као и директором Сектора за регионални развој Развојне агенције Србије Слободаном Петровићем.

Јоксимовић је истакла да процес европских интеграција заправо представља процес који доприноси реализацији развојних циљева и приоритета Републике Србије на националном, регионалном и локалном нивоу.

Представници РРА изразили су посебно задовољство чињеницом што је по први пут један министар Владе Србије, Јадранка Јоксимовић, препознала значај и улогу Регионалних развојних агенција. Министарство за европске интеграције је крајем 2017. године потписало уговоре о сарадњи са свим Регионалним развојним агенцијама, на основу којих ће активно учествовати у подизању видљивости развојних фондова ЕУ и бенефитима које из њих проистичу, а намењене су локалу.

Такође, представници регионалних развојних агенција су изразили захвалност на подршци коју Министарство за европске интеграције пружа локалним самоуправама кроз различите инструменте подршке и пружили подршку напорима које Министарство предузима у циљу успостављања система за управљање развојним фондовима Европске уније. С тим у вези, договорени су конкретни модалитети сарадње у наредном периоду како би се осигурало учешће локалних самоуправа у кључним активностима које предузима Министарство за европске интеграције.

Министарство за европске интеграције представља институцију одговорну за успостављање и развој система за коришћење структурних и кохезионих фондова ЕУ, а имајући у виду да се највећи део средстава из фондова ЕУ односи управо на локалну самоуправу, посебан приоритет придаје сарадњи са мрежом акредитованих Регионалних развојних агенција.

Министар Јоксимовић нагласила је да је циљ да се капацитети локалних самоуправа оспособе за привлачење  доступних међународних средстава, чиме би се смањили захтеви према буџету - посебно имајући у виду да се ради о великим средствима која ће се - како се будемо приближавали чланству у ЕУ, увећавати.

На састанку је постигнута сагласност да би већ сада требало предузети активности које су усмерене на успостављање система за ефикасно планирање и управљање програмима који се финансирају из фондова ЕУ.

С тим у вези, Министарство је укључило представнике РРА у радне групе за припрему великих инфраструктурних пројеката, пројеката програма прекограничне сарадње, као и у активности пружања сета услуга које се односе на одређена преговарачка поглавља која су важна за процес европских интеграција.

Имајући у виду чињеницу да је министар Јоксимовић и Национални ИПА координатор и кординатор свеукупне развојне помоћи, представници РРА препознали су Министарство као кровну институцију која би координирала политику РРА, и на тај начин допринела осигурању дугорочне сарадње и континуитета у области одрживог развоја.

Извор: Танјуг