Ј. Јоксимовић и Марујама: Јапан важан развојни партнер Србије

12. јaнуар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Марујама: Јапан важан развојни  партнер Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Јапана Ђуничијем Марујамом. Разговарали су о наставку сарадње и билатералним односима две државе - са акцентом на развојну и донаторску помоћ Јапана, процесу европских интеграција Србије и другим актуелним темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на континуираној донаторској помоћи Јапана Србији, посебно важној у периоду поплава и мигрантске кризе. Такође, Јапан је од 2001. године обезбедио више од 500 милиона евра кроз развојну помоћ, која подразумева бесповратну помоћ у виду консултантских услуга, испоруку медицинске и друге опреме, возила, изградњу и реконструкцију објеката и повољне кредите. Наведени подаци потврђују да је Јапан један од најважнијих и највидљивијих партнера наше земље, истакла је министар за европске интеграције.

Јапан подржава европски пут Србије, нагласио је Ђуничи Марујама. Указао је да је Србија - по положају, људским, привредним и природним потенцијалима, кључна држава Југоисточне Европе. Указао је на спремност Јапана да подржи реформе у областима од посебног значаја за развој Србије, укључујући области животне средине и предузетништва.

Јадранка Јоксимовић и Ђуничи Марујама постигли су сагласност око потребе обезбеђења подршке у областима од значаја за регионални и локални развој и изразили уверење да ће то представљати важан допринос укупном развоју Србије.

У том смислу, они су нарочито акцентовали значај Споразума о успостављању јапанског волонтерског програма за сарадњу у иностранству. На тај начин, експерти из Јапана помагаће развој локалних самоуправа у Србији у области образовања, културе, заштите животне средине, здравства, спорта...  Тај документ министар Јоксимовић и амбасадор Јапана потписаће у понедељак, током посете премијера те државе Шинза Абеа, Србији. 

Извор: Танјуг

 

 

 

Ј. Јоксимовић и Марујама

Ј. Јоксимовић и Марујама

 

Ј. Јоксимовић и Марујама

Ј. Јоксимовић и Марујама

 

Ј. Јоксимовић и Марујама

Ј. Јоксимовић и Марујама