Ј. Јоксимовић: Предвидив оквир важан за европски пут

20. децембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић:  Предвидив оквир важан за европски пут

Србија очекује конкретнији датум за прикључење ЕУ како би грађани знали шта могу да очекују, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наводећи да су претходне власти у Србији годинама обећавале грађанима датуме што је произвело висок ниво очекивања, а уследило је разочарање. 

То је био њен одговор на опаску председника делегације ЕУ у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија Едуарда Кукана да у политичком животу Србије постоји чудан елемент, и када је реч о власти и о опозицији и да „сами себе сажаљевају“ и стално траже датуме за приступ Унији.

Кукан каже да је свака земља чланица ЕУ прошла кроз исти процес и ушла у чланство тек кад је била спремна. „Ви мислите да вам из ината не дамо датум, али није тако“, рекао је Кукан који је додао да се треба сетити Бугарске и Румуније када су, оцењује, политички критеријуми били испред техничких. „То нам се гадно олупало о главу и то нећемо опет да доживимо. Ми у Европском парламенту смо ту за вас кад ви нама пружите нешто, а онда ћемо и ми пружити нешто“, рекао је Кукан. Он је додао и да није фер кад Србија каже да ЕУ има стално нове захтеве, јер тако та заједница и себи „пуца у главу“. „Тражимо 100 одсто испуњења услова. Немојте да осећате да сте ви онај лош ђак и ми вас ту мучимо на разне начине“, поручио је он.

Јоксимовић је на то одговорила да у Србији нико себе не види као жртву и да не зна зашто он то мисли. На његову примедбу „о сталном тражењу датума за ЕУ“, Јоксимовић је рекла да Србија не тражи тачан датум, већ прецизнији временски оквир. „Претходне Владе су претходних година обећавале датуме чланства грађанима, што је произвело висок ниво очекивања, а уследило је разочарање“, рекла је министар и истакла да се прецизнији временски оквири траже како би се лакше предочило грађанима шта могу да очекују.

Србија је, каже, разумела и изјаву председника Европске комисије Жан Клод Јункера да би Србија могла да уђе у ЕУ до 2025. године као предвидиви оквир који би грађане могао да врати ка перспективи чланства.

У расправи на одбору, европосланица Тања Фајон рекла је да подржава проширење ЕУ на западни Балкан и да прати већ 15 година проширење Уније, наводећи да је сваки наредни корак у проширењу бивао све тежи, тражио је нове услове и суочавао се са новим изазовима. 

„Неки другачије гледају у Бриселу, неки сматрају да проширење треба да буде у пакету, мислим да то није реалистично“, каже Фајон. Наводи да много младих из региона напушта своје земље у потрази за бољим животом и да је то забрињавајуће и за Србију и за регион. То значи, додаје, да млади имају поверења у европске вредности, а кад их неко пита да ли имају поверења у европске интеграције, кажу углавном “не”.
 
Питање је како влада може да пренесе грађанима процес европских интеграција како би им он био опипљив јер, каже, када се грађанима прича о отварању и затварању поглавља, они то не разумеју. 

„Огромни фондови ЕУ су присутни у региону, стално се прича о Русији, Кини, Турској? Балкан је игралиште за разне геополитичке интересе и ту ЕУ губи своје место. Имамо могућност да то побољшамо и у Србији”, каже Фајон. 

Недавно је, наводи Фајон, српски парламент изгласао буџет за 2018. годину и забрињавајуће је, додаје, да је 10 сати расправе било „запоседнуто владајућом коалицијом, опозиција није могла да дође до речи, наводећи да се „затамњује“ и веб сајт Отвореног парламента, а да се ствара утисак у друштву да се странке баве сопственим интересом, а не интересима грађана. 

Министар Јоксимовић каже да је поражавајући податак то што је од 2007. до 2013. године мање од 10 одсто грађана Србије знало за постојање претприступних фондова ЕУ, а да личним успехом и успехом владе сматра то што по последњем истраживању 23 одсто грађана препознаје ЕУ као највећег донатора у Србији. 

Одлазак младих из Србије је, каже, тренд који је постојао и раније, и не мисли да је он већи данас. 

Навела је податак ПКС по коме највећи број сезонских радника долази у Србију из Румуније, земље чланице ЕУ, да је то податак важан за Фајон као европосланицу, те да то нису сигурно охрабрујући показатељи и за наше грађане и за њихов ентузијазам. 

Посланица ДС Весна Марјановић рекла је да је подршка европским интеграцијама драстично опала и да је данас испод 50 одсто, те да јој је драго да од министра Јоксимовић чује податак да је порастао проценат грађана који су обавештени да је ЕУ наш највећи донатор. 

Посланик СДПС Милорад Мијатовић рекао је да је суштински интерес Србије да буде члан ЕУ, да се у Скупштини Србије позитивно говори о ЕУ. „Увек нагласим да желимо да будемо део ЕУ, да се мењамо и да ћемо то и даље чинити“, каже Мијатовић. 
 

(извор: Танјуг)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Почео седми годишњи форум Дунавске макро-регионалне стратегије у Софији

18. октобар 2018. | Софија

Овогодишњи форум Стратегије ЕУ за Дунавски регион одржава се 18. и 19. октобра 2018. године у Софији, у организацији Републике Бугарске као председавајуће Дунавском стратегијом и Европске комисије. Форум су отвориле Корина Крету, комесар за регионалу политику и Петја Аврамова, министар за регионални развој Републике Бугарске, а присутнима се обратио и Тибор Наврачич, европски комесар за образовање, културу, младе и спорт.

Ј. Јоксимовић: Претње подразумевају реаговање надлежних

18. октобар 2018. | Београд

Учесници у политичком животу, а посебно представници парламентарне странаке, морају да науче да не могу тако олако да износе претње и угрожавају било чију безбедност, јер то подразумева да би надлежне институције требало да реагују и предузму предвиђене кораке, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Она је навела да ће „многи који настоје да утичу и имају било какву тежину у политичком животу Србије, а посебно представници странке која је ипак ушла у Парламент, морати да науче да се не могу тако олако износити претње и угрожавати било чија безбедност у држави владавине права“.

Ј. Јоксимовић и Антонен: Финска подржава кредибилну политику проширења

18. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са државним секретаром Министарства иностраних послова Финске Матијем Антоненом о наставку европских интеграција Србије и сарадње две државе у том процесу, резултатима реформи које се спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима и другим темама.

Седница Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ - Србија

17. октобар 2018. | Ниш

На седници Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европска унија - Република Србија, која је данас одржана у Нишу, говорило се преговорима о приступању Републике Србије Европској унији, као и утицају који преговори имају на субнационални ниво власти. Други део заседања био је посвећен туризму као катализатору бољег живота на локалном нивоу.

Треће национално слушање Дунавске стратегије

12. октобар 2018. | Београд

Треће национално слушање Дунавске стратегије одржава се данас се у Дому Народне скупштине Републике Србије. Догађај су отворили Михајило Дашић, помоћник министра у Министарству за европске интеграције Републике Србије, Клаудија Сингер, координатор приоритетне области 10 Дунавске стратегије и Даниела Стојковић Јовановић, потпредседница Дунавског грађанског форума. 

Позив на треће национално слушање Дунавске стратегије

11. октобар 2018. | Београд

​Треће национално слушање Дунавске стратегије одржава се у петак, 12. октобра 2018. године са почетком у 9,30 часова у Народној скупштини РС (Трг Николе Пашића бр. 13) као годишњи састанак заинтересованих страна - учесника у спровођењу Дунавске стратегије. Овогодишње слушање организује НВО Свет и Дунав на иницијативу Дунавског грађанског форума, уз подршку немачке покрајине Баден-Виртемберг, фондације Foster Europe и Министарства за европске интеграције Републике Србије.

Ј. Јоксимовић и Дe ла Роса о наставку сарадње Србије и USAID

11. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новим директором USAID у Србији Мајком де ла Росом о досадашњој и будућој сарадњи Србије и те агенције за међународни развој, конкретно развојној помоћи и бесповратним средствима којима ће Сједињене Државе наставити да подстичу увођење европских норми у нашој држави.

Ј. Јоксимовић: Милион евра из ЕУ фондова за развој Бојника

10. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, којој је данас на свечаној седници у Дому културе у Бојнику уручена „Октобарска награда” општине Бојник за 2018. годину, поручила је да верује да ће Бојник у догледно време, уз добре пројекте и средства из ЕУ, бити избрисан са мапе најнеразвијенијих општина у Србији.

Ј. Јоксимовић: Жене, активни учесник и потенцијал одрживог регионалног развоја

09. октобар 2018. | Београд

Влада Србије препознаје родну равноправност, развој женског предузетништва и побољшање њиховог  положаја на тржишту рада, као неизоставни елемент и привредне и друштвене развојне стратегије,  изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић приликом уручивања уговора за реализацију првих пројеката у области економског оснаживања жена, вредних 30 милиона динара, од укупно два милиона евра колико је из ИПА фондова 2016. опредељено.

Ј. Јоксимовић и Фабрици о програмирању и спровођењу ИПА пројеката у Србији

09. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и представила приоритете Републике Србије у процесу европских интеграција.

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Отварање нових поглавља до краја године

05. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са известиоцем Европског парламента за Србију и председавајућим АФЕТ (Спољнополитички одбор Европског парламента) Дејвидом Мекалистером о кометарима и мишљењима на нацрт Резолуције ЕП, активностима у процесу приступања, ситуацији у региону и другим темама.

J. Јоксимовић: Мeкалистер долази да чује коментаре Србијe

04. октобар 2018. | Београд

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мeкалистер вечерас ће се у Београду срести са председником Србије Александром Вучићем. Мeкалистер долази у Београд како би чуо коментаре и мишљење Србије на нацрт резолуције о напретку на европском путу, рекла је за РТС министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: ЕУ ће тек препознати потенцијале Србије и Југоисточне Европе

04. октобар 2018. | Београд

Ову годину су обележиле две политике - стратегија проширења саме ЕУ и политика придружења Унији, које је промовисала Србија као земља кандидат за чланство, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и оценила да је то добра подлога за наредну, 2019. годину.

Од ЕУ 63 милиона годишње за јачање права рањивих група

03. октобар 2018. | Београд

Србија је прва земља ван ЕУ која се прикључила програму ЕУ „Права, једнакост и грађанство“, захваљујући чему је добила приступ фондовима намењеним додатном јачању и оснаживању права рањивих група, речено је данас на конференцији у Београду.

Ј. Јоксимовић: Србија је учинила много у свим сегментима друштва

03. октобар 2018. | Београд

Србија без обзира на бројне и свакодневне препреке наставља пут ка ЕУ и поносно може да каже да је озбиљна држава која је много учинила у свим сегментима друштва, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Саопштење о амандманима на пети и седми потпројекат у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања

02. октобар 2018. | Београд

Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, потписала је данас два амандмана на постојеће споразуме у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања којима се обезбеђују стамбена решења за додатне породице избеглица и лица прогнаних из Хрватске и Босне и Херцеговине у ратовима деведесетих, као и услуге пројектовања објеката чија ће изградња бити финансирана из наредних потпројеката Програма.

Више од девет и по милиона евра за 77 нових инфраструктурних пројеката

01. октобар 2018. | Београд

Европска унија је преко развојног програма ЕУ ПРО определила  средства у висини од 9,6 милиона евра за реализацију 77 нових инфраструктурних пројеката, одлучено је на састанку Управног одбора ЕУ ПРО-а који је одржан у Београду. Пројекти ће допринети реализацији инвестиција и отварању новх радних места са крајњим циљем да се побољша квалитета живота становника и становница 99 локалних самоуправа у Србији.

Ј. Јоксимовић и посланици ЦДУ: Немачка и Србијa политички и економски партнери

01. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције и интернационални секретар СНС Јадранка Јоксимовић разговарала је са делегацијом посланичког клуба Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Парламенту Доње Саксоније о процесу приступања Србије ЕУ и сарадњи две државе на нашем европском путу, реформама које се спроводе, ситуацији у ЕУ и другим важним темама.

Ј. Јоксимовић: Билатералним блокадама подрива се поверење у искреност политике проширења

30. септембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције у Влади Србије и функционер Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић у интервјуу за Еспресо говори о отварању нових поглавља, блокадама Хрватске, промени Устава и дешавањима у СНС-у.

Ј. Јоксимовић: ЕУ да преузме одговорност као гарант Бриселског споразума

29. септембар 2018. | Београд

Европска унија мора најхитније да преузме одговорност као гарант и посредник спровођена Бриселског споразума, јер сукцесивно отворено провоцирајуће кршење споразума од стране свих актера у Приштини, а ево данас главног саговорника у дијалогу, озбиљно подрива поверење у спремност ЕУ да заштити споразум и олакша дијалог, изјавила је за Танјуг министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: