Ј. Јоксимовић: Предвидив оквир важан за европски пут

20. децембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић:  Предвидив оквир важан за европски пут

Србија очекује конкретнији датум за прикључење ЕУ како би грађани знали шта могу да очекују, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наводећи да су претходне власти у Србији годинама обећавале грађанима датуме што је произвело висок ниво очекивања, а уследило је разочарање. 

То је био њен одговор на опаску председника делегације ЕУ у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија Едуарда Кукана да у политичком животу Србије постоји чудан елемент, и када је реч о власти и о опозицији и да „сами себе сажаљевају“ и стално траже датуме за приступ Унији.

Кукан каже да је свака земља чланица ЕУ прошла кроз исти процес и ушла у чланство тек кад је била спремна. „Ви мислите да вам из ината не дамо датум, али није тако“, рекао је Кукан који је додао да се треба сетити Бугарске и Румуније када су, оцењује, политички критеријуми били испред техничких. „То нам се гадно олупало о главу и то нећемо опет да доживимо. Ми у Европском парламенту смо ту за вас кад ви нама пружите нешто, а онда ћемо и ми пружити нешто“, рекао је Кукан. Он је додао и да није фер кад Србија каже да ЕУ има стално нове захтеве, јер тако та заједница и себи „пуца у главу“. „Тражимо 100 одсто испуњења услова. Немојте да осећате да сте ви онај лош ђак и ми вас ту мучимо на разне начине“, поручио је он.

Јоксимовић је на то одговорила да у Србији нико себе не види као жртву и да не зна зашто он то мисли. На његову примедбу „о сталном тражењу датума за ЕУ“, Јоксимовић је рекла да Србија не тражи тачан датум, већ прецизнији временски оквир. „Претходне Владе су претходних година обећавале датуме чланства грађанима, што је произвело висок ниво очекивања, а уследило је разочарање“, рекла је министар и истакла да се прецизнији временски оквири траже како би се лакше предочило грађанима шта могу да очекују.

Србија је, каже, разумела и изјаву председника Европске комисије Жан Клод Јункера да би Србија могла да уђе у ЕУ до 2025. године као предвидиви оквир који би грађане могао да врати ка перспективи чланства.

У расправи на одбору, европосланица Тања Фајон рекла је да подржава проширење ЕУ на западни Балкан и да прати већ 15 година проширење Уније, наводећи да је сваки наредни корак у проширењу бивао све тежи, тражио је нове услове и суочавао се са новим изазовима. 

„Неки другачије гледају у Бриселу, неки сматрају да проширење треба да буде у пакету, мислим да то није реалистично“, каже Фајон. Наводи да много младих из региона напушта своје земље у потрази за бољим животом и да је то забрињавајуће и за Србију и за регион. То значи, додаје, да млади имају поверења у европске вредности, а кад их неко пита да ли имају поверења у европске интеграције, кажу углавном “не”.
 
Питање је како влада може да пренесе грађанима процес европских интеграција како би им он био опипљив јер, каже, када се грађанима прича о отварању и затварању поглавља, они то не разумеју. 

„Огромни фондови ЕУ су присутни у региону, стално се прича о Русији, Кини, Турској? Балкан је игралиште за разне геополитичке интересе и ту ЕУ губи своје место. Имамо могућност да то побољшамо и у Србији”, каже Фајон. 

Недавно је, наводи Фајон, српски парламент изгласао буџет за 2018. годину и забрињавајуће је, додаје, да је 10 сати расправе било „запоседнуто владајућом коалицијом, опозиција није могла да дође до речи, наводећи да се „затамњује“ и веб сајт Отвореног парламента, а да се ствара утисак у друштву да се странке баве сопственим интересом, а не интересима грађана. 

Министар Јоксимовић каже да је поражавајући податак то што је од 2007. до 2013. године мање од 10 одсто грађана Србије знало за постојање претприступних фондова ЕУ, а да личним успехом и успехом владе сматра то што по последњем истраживању 23 одсто грађана препознаје ЕУ као највећег донатора у Србији. 

Одлазак младих из Србије је, каже, тренд који је постојао и раније, и не мисли да је он већи данас. 

Навела је податак ПКС по коме највећи број сезонских радника долази у Србију из Румуније, земље чланице ЕУ, да је то податак важан за Фајон као европосланицу, те да то нису сигурно охрабрујући показатељи и за наше грађане и за њихов ентузијазам. 

Посланица ДС Весна Марјановић рекла је да је подршка европским интеграцијама драстично опала и да је данас испод 50 одсто, те да јој је драго да од министра Јоксимовић чује податак да је порастао проценат грађана који су обавештени да је ЕУ наш највећи донатор. 

Посланик СДПС Милорад Мијатовић рекао је да је суштински интерес Србије да буде члан ЕУ, да се у Скупштини Србије позитивно говори о ЕУ. „Увек нагласим да желимо да будемо део ЕУ, да се мењамо и да ћемо то и даље чинити“, каже Мијатовић. 
 

(извор: Танјуг)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таекс експертска мисија – Натура 2000, 5-9. фебруар, корисник Министарство заштите животне средине

05. фебруар 2018. |

Таекс експертска мисија - Натура 2000, 5-9. фебруар, корисник Министарство заштите животне средине

 

Ј. Јоксимовић и Крету: Регионална и кохезиона политика за одрживи развој региона у Србији

19. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са комесаром ЕУ за регионалну политику Корином Крету. Разговарале су о односима Србије и Европске уније, процесу приступања, ситуацији у региону и осталим важним темама.

Одржан пети састанак Заједничког надзорног одбора Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020

18. јaнуар 2018. | Софија

Пети састанак Заједничког надзорног одбора Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020, одржан је јуче у Софији. Одбор је донео одлуку да Други позив за прикупљање предлога пројеката буде објављен у понедељак, 22. јануара 2018. за пројекте под приоритетном осом 1 - Одрживи туризам, приоритетном осом 2 - Млади и под приоритетном осом 3 - Животна средина. Одобрена су следећа документа: Апликациони пакет за други позив за подношење предлога пројеката, укључујући Упутства за кандидате и критеријуме за избор пројеката: Правила за оцењивање предлога пројеката.

Ј. Јоксимовић са директорима 16 Регионалних развојних агенција: Стратешка сарадња за одрживи регионални развој

18. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са директорима свих 16 Регионалних развојних агенција у Србији, као и директором Сектора за регионални развој Развојне агенције Србије Слободаном Петровићем.

Ј. Јоксимовић и Мондолони: Политички и економски односи Србије и Француске у успону

17. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Р. Француске Фредериком Мондолонијем о билатералним односима двеју држава, наставку  приступања Србије ЕУ, реформама које се у том процесу спроводе, ситуацији у региону, као и другим актуелним темама.

Јоксимовић је захвалила на помоћи и подршци коју Француска пружа Србији на европском путу, нагласивши да чланство у ЕУ јесте спољнополитички циљ наше државе, али такође представља и унутрашњи циљ домаће развојне агенде, саопштено је са састанка.

Ј. Јоксимовић: Очекујем да ЕУ најозбиљније приступи случају убиства Ивановића

16. јaнуар 2018. | Београд

Очекујем да се ЕУ на најактивнији и најозбиљнији начин заинтересује за све околности и расветљавање убиства Оливера Ивановића, јер је ЕУ важан партнер и медијатор у бриселском дијалогу, у оквиру заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, рекла је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Амбасада Бугарске у Београду обележила почетак шестомесечног председавања Савету ЕУ

16. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је говорила на скупу заједно са шефом Делегације у Србији Семом Фабрицијем и амбасадором Бугарске у Београду Ратком Влајковим, поручила је да су очекивања велика када је реч о наставку процеса проширења ЕУ. Додала је да у прилог томе иде и чињеница да су тему проширења на своју агенду ставиле Бугарска, која тренутно председава ЕУ, али и Аустрија и Румунија, које ће након Бугарске бити председавајуће.

Ј. Јоксимовић примила у опрoштајну посету амбасадора Јовановску

16. јaнуар 2018. | Beograd

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету амбасадора Републике Македоније Веру Јовановски. Разговарале су о билатерaлним односима, процесу приступања ЕУ, сарадњи Србије и Р. Македоније у наставку европских интеграција и ситуацији у региону.

Таекс експертска мисија – Регулаторна контрола природних радиоактивних материјала 15 - 18. јануар

15. јaнуар 2018. | Београд

Таекс експертска мисија - Регулаторна контрола природних радиоактивних материјала

15 - 18. јануар

Србија се укључује у волонтерски програм Јапана

15. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и амбасадор Јапана у Србији Ђуничи Марујама потписали су данас Споразум о успостављању Јапанског волонтерског програма за сарадњу у иностранству.

Ј. Јоксимовић и Марујама: Јапан важан развојни партнер Србије

12. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Јапана Ђуничијем Марујамом. Разговарали су о наставку сарадње и билатералним односима две државе - са акцентом на развојну и донаторску помоћ Јапана, процесу европских интеграција Србије и другим актуелним темама.

Министар Јадранка Јоксимовић: Европске интеграције нису замена за посао који сами морамо да урадимо

10. јaнуар 2018. | Београд

О изазовима који Србију и њене грађане очекују у процесу придруживања Европској унији разговарали смо са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Србија добија 2,7 милиона евра бесповратних средстава од Норвешке

10. јaнуар 2018. | Београд

Србија ће од Норвешке добити 2,7 милиона евра бесповратне помоћи за различите пројекте, међу којима је за помоћ МУП-у за хармонизацију у борби против сајбер криминала, трговине наркотицима опредељено 1,68 милиона евра, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

За пројекат јачања јединица Европола намењено је 78.000 евра, а директан грант од 380.000 евра намењен је Министарству за рад, односно инспекцијама за сузбијање рада на црно, рекла је Јоксимовић.

На крају године министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за О2.TV говори о очекивањима за 2018. годину

29. децембар 2017. | Београд

На крају године министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за О2.TV говори о очекивањима за 2018. годину.

Европске интеграције су сусрет политичке воље две стране

26. децембар 2017. | Београд

Србија је претходних година успела да повуче средства из различитих инструмената ЕУ, попут Инструмента за претприступну помоћ (ИПА II), Инвестиционог оквира за Западни Балкан, Фонда солидарности ЕУ, МАДАД фонда и других, подсећа у интервјуу за Српску економију Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције у Влади Републике Србије, и додаје да су и ефекти примене Споразума о стабилизацији и придруживању познати и позитивни за нашу економију, те да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије са 64,4 одсто удела у укупној размени.

Ј.Јоксимовић и Фабрици о плановима за приступни процес Србије током 2018. године

22. децембар 2017. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, разговарали су о резултатима оствареним у 2017. години у европским интеграцијама Србије, као и о приоритетима и плановима приступног процеса Србије у предстојећој 2018. години, посебно имајући у виду чињеницу да ће председавања Бугарске, па затим и Аустрије, које су ставиле тему проширења на свој дневни ред, бити прилика да се да замајац и убрзање приступног процеса Србије.

Ј. Јоксимовић: С пуним правом очекујемо извесније рокове за прикључење

20. децембар 2017. | Београд

За Србију као земљу кандидата за чланство у ЕУ у овој фази преговора веома су важне временске одреднице за приступање Унији и с пуним правом може да тражи и очекује извесније рокове, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 

На отварању седмог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија, Јоксимовић је рекла да ако се од Србије као земље кандидата за чланство у ЕУ траже рокови и поштовање рокова, онда с пуним правом Србија у партнерском односу, као земља кандидат може да тражи и очекује извесније рокове.

Таекс експерстка мисија – Јачање контроле управљања уговорима у поступцима јавних набавки 20 - 22. децембар

20. децембар 2017. | Београд

Таекс експерстка мисија - Јачање контроле управљања уговорима у поступцима јавних набавки

20 - 22. децембар

Радионица „Писање прилога за ЕУ – усклађивање форме и садржаја“

20. децембар 2017. | Београд

У организацији Министарства за европске интеграције почела је радионица „Писање прилога за ЕУ - усклађивање форме и садржаја“, чији је циљ да представи елементе неопходне за израду докумената и правних прилога који се достављају институцијама Европске уније, кроз упознавање са садржајем и формом доброг правног прилога, уз интерактивну размену искустава и анализу примера из праксе.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: