Ј. Јоксимовић: Предвидив оквир важан за европски пут

20. децембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић:  Предвидив оквир важан за европски пут

Србија очекује конкретнији датум за прикључење ЕУ како би грађани знали шта могу да очекују, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наводећи да су претходне власти у Србији годинама обећавале грађанима датуме што је произвело висок ниво очекивања, а уследило је разочарање. 

То је био њен одговор на опаску председника делегације ЕУ у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија Едуарда Кукана да у политичком животу Србије постоји чудан елемент, и када је реч о власти и о опозицији и да „сами себе сажаљевају“ и стално траже датуме за приступ Унији.

Кукан каже да је свака земља чланица ЕУ прошла кроз исти процес и ушла у чланство тек кад је била спремна. „Ви мислите да вам из ината не дамо датум, али није тако“, рекао је Кукан који је додао да се треба сетити Бугарске и Румуније када су, оцењује, политички критеријуми били испред техничких. „То нам се гадно олупало о главу и то нећемо опет да доживимо. Ми у Европском парламенту смо ту за вас кад ви нама пружите нешто, а онда ћемо и ми пружити нешто“, рекао је Кукан. Он је додао и да није фер кад Србија каже да ЕУ има стално нове захтеве, јер тако та заједница и себи „пуца у главу“. „Тражимо 100 одсто испуњења услова. Немојте да осећате да сте ви онај лош ђак и ми вас ту мучимо на разне начине“, поручио је он.

Јоксимовић је на то одговорила да у Србији нико себе не види као жртву и да не зна зашто он то мисли. На његову примедбу „о сталном тражењу датума за ЕУ“, Јоксимовић је рекла да Србија не тражи тачан датум, већ прецизнији временски оквир. „Претходне Владе су претходних година обећавале датуме чланства грађанима, што је произвело висок ниво очекивања, а уследило је разочарање“, рекла је министар и истакла да се прецизнији временски оквири траже како би се лакше предочило грађанима шта могу да очекују.

Србија је, каже, разумела и изјаву председника Европске комисије Жан Клод Јункера да би Србија могла да уђе у ЕУ до 2025. године као предвидиви оквир који би грађане могао да врати ка перспективи чланства.

У расправи на одбору, европосланица Тања Фајон рекла је да подржава проширење ЕУ на западни Балкан и да прати већ 15 година проширење Уније, наводећи да је сваки наредни корак у проширењу бивао све тежи, тражио је нове услове и суочавао се са новим изазовима. 

„Неки другачије гледају у Бриселу, неки сматрају да проширење треба да буде у пакету, мислим да то није реалистично“, каже Фајон. Наводи да много младих из региона напушта своје земље у потрази за бољим животом и да је то забрињавајуће и за Србију и за регион. То значи, додаје, да млади имају поверења у европске вредности, а кад их неко пита да ли имају поверења у европске интеграције, кажу углавном “не”.
 
Питање је како влада може да пренесе грађанима процес европских интеграција како би им он био опипљив јер, каже, када се грађанима прича о отварању и затварању поглавља, они то не разумеју. 

„Огромни фондови ЕУ су присутни у региону, стално се прича о Русији, Кини, Турској? Балкан је игралиште за разне геополитичке интересе и ту ЕУ губи своје место. Имамо могућност да то побољшамо и у Србији”, каже Фајон. 

Недавно је, наводи Фајон, српски парламент изгласао буџет за 2018. годину и забрињавајуће је, додаје, да је 10 сати расправе било „запоседнуто владајућом коалицијом, опозиција није могла да дође до речи, наводећи да се „затамњује“ и веб сајт Отвореног парламента, а да се ствара утисак у друштву да се странке баве сопственим интересом, а не интересима грађана. 

Министар Јоксимовић каже да је поражавајући податак то што је од 2007. до 2013. године мање од 10 одсто грађана Србије знало за постојање претприступних фондова ЕУ, а да личним успехом и успехом владе сматра то што по последњем истраживању 23 одсто грађана препознаје ЕУ као највећег донатора у Србији. 

Одлазак младих из Србије је, каже, тренд који је постојао и раније, и не мисли да је он већи данас. 

Навела је податак ПКС по коме највећи број сезонских радника долази у Србију из Румуније, земље чланице ЕУ, да је то податак важан за Фајон као европосланицу, те да то нису сигурно охрабрујући показатељи и за наше грађане и за њихов ентузијазам. 

Посланица ДС Весна Марјановић рекла је да је подршка европским интеграцијама драстично опала и да је данас испод 50 одсто, те да јој је драго да од министра Јоксимовић чује податак да је порастао проценат грађана који су обавештени да је ЕУ наш највећи донатор. 

Посланик СДПС Милорад Мијатовић рекао је да је суштински интерес Србије да буде члан ЕУ, да се у Скупштини Србије позитивно говори о ЕУ. „Увек нагласим да желимо да будемо део ЕУ, да се мењамо и да ћемо то и даље чинити“, каже Мијатовић. 
 

(извор: Танјуг)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ТАЕКС семинар – Шеме сертификације за поврће, биље и мешавине семена, 7-8. мај

07. мaj 2018. | Београд

ТАЕКС семинар - Шеме сертификације за поврће, биље и мешавине семена, 7-8. мај.
Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

ТАЕКС семинар – Отпад који садржи азбест, 26-27. април

26. април 2018. | Београд

ТАЕКС семинар - Отпад који садржи азбест, 26-27. април.
Корисник: Министарство заштите животне средине

Информативни семинар поводом објаве Другог јавног позива за достављање предлога пројеката у оквиру Јадранско-јонског транснационалног програма – АДРИОН биће одржан у Београду 26. априла

20. април 2018. | Београд

У сарадњи са Заједничким секретаријатом Интеррег 5-б Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 - АДРИОН, Министарство за европске интеграције организује информативни семинар поводом објаве Другог јавног позива за достављање предлога пројеката.

Ј. Јоксимовић за Ново јутро: Србија је озбиљна земља која стално иде напред

20. април 2018. | Београд

Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, поводом јучерашње посете Федерике Могерини, високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност, рекла је да се на састанку разговарало о Извештају и свим важним стварима које су везане за дијалог Београда и Приштине.

Ј. Јоксимовић и Лутероти: Аустрија снажно подржава европски пут Србије

20. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Аустрије у Србији Николаусом Лутеротијем о Извештају ЕК о напретку Србије, билатералним односима и сарадњи две државе у наставку приступања Србије ЕУ, резултатима реформског процеса, ситуацији у региону и приоритетима председавања Аустрије Саветом ЕУ - у другој половини године.

Лепота и Здравље: Министарка из другог угла

20. април 2018. | Београд

Мој посао је везан за високу политику, и у међународном смислу и у смислу унутрашњих реформи. Све се рефлектује на процес европских интеграција, што захтева брзу, јасну и ефикасну реакцију. Доста тога није видљиво широј јавности, али се резултати, и добри и лоши, брзо осете. Особа сам од акције, врло сам организована и нисам склона катастрофичним перцепцијама. Увек постоји решење, ефикасније или мање делотворно, тако да никада не драмим.

J. Јоксимовић о Извештају ЕК: Важно што нема назадовања ни у једној области

18. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да у Извештају ЕУ о Србији нема назадовања ни у једној области и додаје да неке важне ствари из владавине права нису ушле у Извештај.

Јадранка Јоксимовић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да би Извештај о напретку требало да покрије годишње реформе у земљи кандидату.

Ј. Јоксимовић: Препознат напредак, очекујемо отварање нових поглавља

18. април 2018. | Београд

Извештај ЕК о напретку Србије на путу ка ЕУ је углавном избалансиран, одмерен и добар за Србију у оном смислу у којем ниједна област није оцењена као област у којој је било назадовања, рекла је министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Објављен извештај Европске комисије за 2018.

18. април 2018. |


Извештај Европске комисије за Србију (2018), који је усвојен 17. априла 2018. године, можете дa преузмете овде.

Отворен семинар „Економска дипломатија“

17. април 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организовало је семинар „Економска дипломатија“, намењен члановима преговарачких група, као и представницима МЕИ који прате одређена преговарачка поглавља. Учесници семинара имаће прилику да стекну увид у инструменте економске дипломатије Србије у Европској унији и у свету.

За пројекте прекограничне сарадње Хрватске и Србије до 2020. године обезбеђено нових 40 милиона евра

17. април 2018. | Суботица

У Градској кући у Суботици свечано је обележено отварање Другог позива за достављање предлога пројеката Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија за период 2014 - 2020. Реч је о Програму европске територијалне сарадње, који наставља успешну сарадњу Хрватске и Србије. Програмско подручје обухвата подручја четири жупаније североисточне Хрватске и пет округа северозападне Србије у којима живи око 2,3 милиона становника. Укупан буџет програма износи 40 милиона евра, а буџет је обезбеђен из средстава Европске уније и додатних средстава држава учесница. Координатор припреме пројекта је Министарство регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске, а оперативно га реализује Агенција за регионални развој Републике Хрватске, као Управљачко тело и Министарство за европске интеграције, као Национално тело у Републици Србији. 

Ј. Јоксимовић: Од ове године фондови ЕУ и за пољопривреду

13. април 2018. | Београд

У Народној скупштини данас се одржава интерпарламентарна конференција „Инструмент за претприступну помоћ у руралном развоју (ИПАРД): научене лекције и будући изгледи“, на којој учествују посланици Европског парламента и парламената држава кандидата и потенцијалних кандидата за приступање ЕУ.

Ј. Јоксимовић и Фратини: Србија је посвећена напретку и стабилнoсти региона

12. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са председником Италијанског друштва за међународну организацију Франком Фратинијем. Разговарали су о Стратегији проширења, приступању Србије ЕУ и односима са том организацијом, реформама које се спроводе у процесу европских интеграција, приликама у региону и осталим важним темама.

Студијска посета Европског колеџа у Натолину

10. април 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције посетили су данас студенти и професори Европског колеџа у Натолину, једне од најпрестижнијих институција специјализоване за питање европских студија.

Позив на свечану конференцију поводом отварања Другог позива за пријаву предлога пројеката у Суботици, 17. априла 2018. године

10. април 2018. |

Задовољство нам је да вас позовемо на конференцију којом обележавамо отварање Другог позива за пријаву предлога пројеката који је отворен 30. марта 2018. године у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020.

Свечана конференција ће бити одржана 17. априла 2018. године у Суботици у Градској кући (у Великој већници) у 12 часова.

ЕУ неће тражити да признамо Косово

07. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције и интернационални секретар Српске напредне странке Србије Јадранка Јоксимовић у ускршњем интервјуу за „Ало!” говори о даљим корацима Србије ка чланству у ЕУ, проблему Косова али и о реконструкцији Владе Србије.

Информативне радионице у оквиру другог позива за пријаву предлога пројеката

05. април 2018. |

Позив на информативне радионице је отворен за све потенцијалне апликанте са територије Србије и Хрватске. Презентације ће бити приказане на националним језицима. Потенцијални апликанти треба да се региструју за радионицу на којој желе да присуствују, на локацији која им је најближа.

Чланство у ЕУ представља наш спољно-политички приоритет

05. април 2018. | Београд

Са бугарским председавањем Саветом ЕУ, започетим у јануару, поново је актуелизована тема проширења ЕУ, која је била замрла након пријема Хрватске. У којој мери Република Србија користи новонасталу ситуацију да отвори нова поглавља у преговорима о приступу Европској Унији?

Видећемо колико ће Бугарска као актуелни председавајући бити у могућности да допринесе отварању нових поглавља - а у складу са прокламованим принципом да јој је политика проширења приоритет током председавања Саветом ЕУ. Желим да подсетим да је за време председавања неких других држава, које нису гласно заговарале проширење, отворен значајан број поглавља. Холандија је, рецимо, добар пример, за време њеног председавања отворили смо 4 поглавља.

Ј. Јоксимовић и Лончар: Користимо ЕУ фондове и у борби против пораста малигнитета у Србији

04. април 2018. | Пожаревац

У Општој болници у Пожаревцу данас је представљен почетак спровођења пројекта прекограничне сарадње Румуније и Србије „Заједничка иницијатива Србије и Румуније у борби против рака у пограничном подручју”, чији се основни циљ односи на решавање једног од главних изазова у здравству - борбу против карцинома.
Представљању пројекта присуствовали су министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар, представници румунског партнера на пројекту из OНКОГЕН - a у Темишвару   Кармен Панаитеску, те директор Опште болнице Данко Николић.

Ј. Јоксимовић: ЕУ да поднесе свој део одговорности

02. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић позвала је данас Европску унију да се активније и одговорније укључи у питање поштовања Бриселског споразума, јер је то и њена обавеза као потписнице и гаранта.
„Ми ћемо инсистирати као озбиљна европска држава да се поштују правно обавезујући споразуми, који обавезују, наравно обе стране. Позивамо Европску унију да се на одговорнији, активнији начин укључи, да би њен потпис, којим је гарантовала спровођење овог споразума, заиста имао кредибилитет“, изјавила је Јоксимовић гостујући на РТС.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: