Ј. Јоксимовић: Предвидив оквир важан за европски пут

20. децембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић:  Предвидив оквир важан за европски пут

Србија очекује конкретнији датум за прикључење ЕУ како би грађани знали шта могу да очекују, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наводећи да су претходне власти у Србији годинама обећавале грађанима датуме што је произвело висок ниво очекивања, а уследило је разочарање. 

То је био њен одговор на опаску председника делегације ЕУ у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија Едуарда Кукана да у политичком животу Србије постоји чудан елемент, и када је реч о власти и о опозицији и да „сами себе сажаљевају“ и стално траже датуме за приступ Унији.

Кукан каже да је свака земља чланица ЕУ прошла кроз исти процес и ушла у чланство тек кад је била спремна. „Ви мислите да вам из ината не дамо датум, али није тако“, рекао је Кукан који је додао да се треба сетити Бугарске и Румуније када су, оцењује, политички критеријуми били испред техничких. „То нам се гадно олупало о главу и то нећемо опет да доживимо. Ми у Европском парламенту смо ту за вас кад ви нама пружите нешто, а онда ћемо и ми пружити нешто“, рекао је Кукан. Он је додао и да није фер кад Србија каже да ЕУ има стално нове захтеве, јер тако та заједница и себи „пуца у главу“. „Тражимо 100 одсто испуњења услова. Немојте да осећате да сте ви онај лош ђак и ми вас ту мучимо на разне начине“, поручио је он.

Јоксимовић је на то одговорила да у Србији нико себе не види као жртву и да не зна зашто он то мисли. На његову примедбу „о сталном тражењу датума за ЕУ“, Јоксимовић је рекла да Србија не тражи тачан датум, већ прецизнији временски оквир. „Претходне Владе су претходних година обећавале датуме чланства грађанима, што је произвело висок ниво очекивања, а уследило је разочарање“, рекла је министар и истакла да се прецизнији временски оквири траже како би се лакше предочило грађанима шта могу да очекују.

Србија је, каже, разумела и изјаву председника Европске комисије Жан Клод Јункера да би Србија могла да уђе у ЕУ до 2025. године као предвидиви оквир који би грађане могао да врати ка перспективи чланства.

У расправи на одбору, европосланица Тања Фајон рекла је да подржава проширење ЕУ на западни Балкан и да прати већ 15 година проширење Уније, наводећи да је сваки наредни корак у проширењу бивао све тежи, тражио је нове услове и суочавао се са новим изазовима. 

„Неки другачије гледају у Бриселу, неки сматрају да проширење треба да буде у пакету, мислим да то није реалистично“, каже Фајон. Наводи да много младих из региона напушта своје земље у потрази за бољим животом и да је то забрињавајуће и за Србију и за регион. То значи, додаје, да млади имају поверења у европске вредности, а кад их неко пита да ли имају поверења у европске интеграције, кажу углавном “не”.
 
Питање је како влада може да пренесе грађанима процес европских интеграција како би им он био опипљив јер, каже, када се грађанима прича о отварању и затварању поглавља, они то не разумеју. 

„Огромни фондови ЕУ су присутни у региону, стално се прича о Русији, Кини, Турској? Балкан је игралиште за разне геополитичке интересе и ту ЕУ губи своје место. Имамо могућност да то побољшамо и у Србији”, каже Фајон. 

Недавно је, наводи Фајон, српски парламент изгласао буџет за 2018. годину и забрињавајуће је, додаје, да је 10 сати расправе било „запоседнуто владајућом коалицијом, опозиција није могла да дође до речи, наводећи да се „затамњује“ и веб сајт Отвореног парламента, а да се ствара утисак у друштву да се странке баве сопственим интересом, а не интересима грађана. 

Министар Јоксимовић каже да је поражавајући податак то што је од 2007. до 2013. године мање од 10 одсто грађана Србије знало за постојање претприступних фондова ЕУ, а да личним успехом и успехом владе сматра то што по последњем истраживању 23 одсто грађана препознаје ЕУ као највећег донатора у Србији. 

Одлазак младих из Србије је, каже, тренд који је постојао и раније, и не мисли да је он већи данас. 

Навела је податак ПКС по коме највећи број сезонских радника долази у Србију из Румуније, земље чланице ЕУ, да је то податак важан за Фајон као европосланицу, те да то нису сигурно охрабрујући показатељи и за наше грађане и за њихов ентузијазам. 

Посланица ДС Весна Марјановић рекла је да је подршка европским интеграцијама драстично опала и да је данас испод 50 одсто, те да јој је драго да од министра Јоксимовић чује податак да је порастао проценат грађана који су обавештени да је ЕУ наш највећи донатор. 

Посланик СДПС Милорад Мијатовић рекао је да је суштински интерес Србије да буде члан ЕУ, да се у Скупштини Србије позитивно говори о ЕУ. „Увек нагласим да желимо да будемо део ЕУ, да се мењамо и да ћемо то и даље чинити“, каже Мијатовић. 
 

(извор: Танјуг)