Чланство у ЕУ најбољи пут за Србију

09. децембар 2005. |

БЕОГРАД, 9. децембар 2005. (ФоНет) - Амбасадор Немачке у Београду Андреас Цобел изјавио је данас да ће, после хапшења пензионисаног хрватског генерала Анте Готовине, оптуженог за ратне злочине, притисак међународне заједнице на Србију бити повећан, а њено стрпљење краткорочно, што може имати последице на процес преговарања о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Европском унијом.

Цобел је на радном доручку са новинарима, који организују Канцеларија Владе Србије за придружење ЕУ и Фондација Конрад Аденауер, рекао да не жели да говори о роковима, али да је Европска комисија јасно ставила до знања да преговори у сваком тренутку могу бити суспендовани.

Говорећи о референдуму у Црној Гори, Цобел је изјавио да влада у Подгорици има право да одржи референдум о државном статусу, али да Немачка има резерве што се тиче независности те чланице државне заједнице.

`Влада Црне Горе за своју одлуку треба да сачека одлуку Венецијанске комисије и да онда води рачуна о интересима Црне Горе, али и државне заједнице`, изјавио је Цобел.

Према његовим речима, следећа година ће бити важна, јер ће се разговарати и о будућности Косова.

Цобел је изјавио да ће специјални изасланик Уједињених нација за преговоре о Косову Марти Ахтисари учинити све како би се дошло до компромиса прихватљивог за обе стране.

Будући статус Косова морају испреговарати Влада Србије, косовски Срби и косовски Албанци, уз помоћ Ахтисарија, с тим што званични Београд треба више пажње да обрати на интересе Срба на Косову, оценио је Цобел.

Он је рекао да је чланство у ЕУ најбољи пут за Србију, јер ће допринети њеној модернизацији и демократизацији.

Витални интерес нове немачке владе је стабилност у Југоисточној Европи, јер је Немачка једна од првих земаља која би била погођена таласом избеглица у случају нестабилности, изјавио је Цобел.

Цобел је изразио наду да ће до краја 2006. године бити решена три проблема - да ће сви оптужени за ратне злочине бити у Хагу, да ће се пронаћи `споразумно решење` за државни статус Црне Горе и постићи `одржив компромис` за Косово, тако да би, када почетком 2007. преузме председавање ЕУ, Немачка могла да ради на приближавању СЦГ Унији и на томе да `људи овде боље живе`.