Брзина је солидна, али не зависи све од нас

14. децембар 2017. | Београд

Брзина је солидна, али не зависи све од нас

Аутор фотографије: Драган Кујунџић

 

Србија је у понедељак отворила још два поглавља у приступним преговорима са Европском унијом. Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за Нови магазин говори о темпу приступања и задацима који су пред Србијом.

Како оцењујете квалитет и брзину у отварању приступних поглавља, да ли је сем још два отворена у понедељак, Србија спремна и за друге области?

- Што се тиче брзине отварања поглавља, рекла бих да је она солидна. Ми вредно радимо, међутим не зависи све од нас. Одлуку о отварању поглавља доносе консензусом чланице ЕУ, а њега није увек лако постићи. Посебно јер постоје различити интереси и мотиви којима се нека од држава ЕУ руководи приликом гласања за отварање неког  поглавља и против тога.

Србија је, иначе, била спремна да у понедељак, на Седмој међувладиној конференцији, поред отворених поглавља 6 и 30 - Компанијско право, односно Економски односи са иностранством, отвори најмање још једно поглавље, 33 - Буџетске и финансијске одредбе -  али то се, нажалост, из процедуралних, али и разлога који су познати чланицама ЕУ које су гласале против, није догодило. Спремне су и преговарачке позиције за поглавље 9 - Финансијске услуге и поглавље 13 - Рибарство. Преговарачку позицију за поглавље 9, Влада је усвојила још 12. октобра, а позицију за поглавље 13, 9. новембра. Непосредно након усвајања, преговарачке позиције су послате у Брисел и од тада се разматрају у Европској комисији и Савету ЕУ.

Како процењујете квалитет и брзину у испуњавању обавеза по отвореним поглављима, посебно најзахтевнијим - 23, 24 и 35?

- Поглавља 23, Правосуђе и основна права и 24, Правда, слобода и безбедност, се међу првима отварају и последња затварају, а значајнији застој у њима може утицати на процес приступања у целини. Хоћу да истакнем да у њима има напретка, мада још доста тога има да се уради. Уочена су и извесна кашњења у појединим активностима и у плану је ревизија акционих планова за наведена поглавља. Били смо амбициозни у постављању циљева, али амбиција показује политичку вољу и посвећеност процесу. Радићемо више, јер то је пре свега у интересу наших грађана. 

Поглавље 35 - које за државе кандидате и оне које су већ постале чланице, има назив Остала питања, спецификум је Србије у процесу приступања. Наиме, оно се односи на праћење нормализације односа са Приштином. Много пута досад смо, не на речима већ конкретним потезима, манифестовали јасно опредељење да се сва спорна питања решавају дијалогом. То очекујемо и од Приштине.

Ни мање ни више, већ пуне четири године од постигнутог споразума, Приштина, осим опструкције, није предузела ништа како би се започело са формирањем Заједнице српских општина. Уколико Ваше питање инсинуира могућност да Приштина, нечињењем и одбијањем да спроведе договорено, успори процес европских интеграција Србије, морам да кажем да то не би било добро, јер би онда то Приштину довело у позицију треће стране у преговорима са ЕУ мимо сваког преговарачког оквира. На крају, свако бира своју политику. Неком је избор нечињење. Србија је изабрала иницијативу и пут који води напретку.

Опште је уверење да ће заштита животне средине бити један од најтежих задатака за Србију. Када се може очекивати отварање тог поглавља?

- Поглавље 27, као важан део политике ЕУ, третира област животне средине. Интенција јесте да се промовише одрживи развој и очува животна средина за садашњу и генерације које долазе. Неки од бенефита од испуњавања услова из овог поглавља јесу: боље здравље становништва, очување природних ресурса, заштита квалитета воде и ваздуха, конкурентна привреда, квалитетнији живот. Стога су и материјална средства која би требало издвојити за испуњавање услова за поглавље 27 изузетно висока, а стандарди које би требало испунити комплексни и захтевни. Једно од основних начела на којем почива ово поглавље јесте да загађивач плаћа и сноси највећу цену.

Посебан изазов, у том смислу, јесте управљање отпадом и отпадним водама. У том сегменту у наредним деценијама нас очекује највећи ниво улагања у веома захтевне инфраструктурне, производне, али и прерађивачке стандарде. Резултат ће бити здравија животна средина, виши квалитет производње, али и развој одређених индустријских грана које смо досад мало развијали, попут рециклаже. Желим, осим тога, да нагласим и да улагање у животну средину треба да буде стална инвестиција - која ће, поред новостворене вредности, пре свега позитивно деловати на квалитет хране и воде које конзумирамо, чистији ваздух…а све то нема цену.

Да ли је Србија оформила тимове за сва поглавља и шта још, у практичном смислу, мора да се уради да би преговори текли без застоја?

- Оформљени су тимови за сва поглавља. Преговарачки тим је практично формиран у августу 2015. године. Преговори, бар што се тиче Србије, теку без застоја.

Колико је реална процена да би Србија пре 2025. године могла да приступи ЕУ?

- Мишљење председника Европске комисије Жан Клод Јункера - да би наша држава, а и Црна Гора, могле бити примљене у ЕУ и пре 2025. године, разумем, пре свега, као похвалу државама које су највише напредовале у процесу приступања. Она је истовремено и показатељ лидерских капацитета ЕУ у нашем региону и да она рачуна на Србију као на део својих лидерских способности и сада и када будемо у ЕУ. Осим тога, његова оцена је и реална и мотивишућа да обезбедимо још бољи амбијент за већу динамику у преговорима.

Требало би, међутим, такође имати у виду да имамо обавезу да испунимо све задате критеријуме, јер се залажем за принцип по коме су резултати једино мерило напретка ка чланству у ЕУ. То не значи да се Србија противи напретку региона ка ЕУ, већ да се не слажемо са принципом „пакета“ којим се замагљује појединачни резултат сваке државе кандидата. Иначе, независно од става председника ЕК, Србија - вођена уверењем да чланство у Унији представља њен стратешки интерес и да су европске интеграције најбољи механизам за позитивне реформе друштва у целини - наставља да спроводи исте у интересу свих грађана наше државе. То смо им, уосталом, и обећали - бољу и уређенију државу и већи животни стандард.

А када се држава устроји и створи друштво по мери грађана, онда чланство у ЕУ долази као логична последица. У сваком случају, процес европских интеграција добровољан је за Србију, од користи је нама, региону у којем живимо, али и Европској унији. 

Извор: Нови магазин

 

Таекс експертска мисија – Натура 2000, 5-9. фебруар, корисник Министарство заштите животне средине

05. фебруар 2018. |

Таекс експертска мисија - Натура 2000, 5-9. фебруар, корисник Министарство заштите животне средине

 

Ј. Јоксимовић и Крету: Регионална и кохезиона политика за одрживи развој региона у Србији

19. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са комесаром ЕУ за регионалну политику Корином Крету. Разговарале су о односима Србије и Европске уније, процесу приступања, ситуацији у региону и осталим важним темама.

Одржан пети састанак Заједничког надзорног одбора Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020

18. јaнуар 2018. | Софија

Пети састанак Заједничког надзорног одбора Интеррег-ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2020, одржан је јуче у Софији. Одбор је донео одлуку да Други позив за прикупљање предлога пројеката буде објављен у понедељак, 22. јануара 2018. за пројекте под приоритетном осом 1 - Одрживи туризам, приоритетном осом 2 - Млади и под приоритетном осом 3 - Животна средина. Одобрена су следећа документа: Апликациони пакет за други позив за подношење предлога пројеката, укључујући Упутства за кандидате и критеријуме за избор пројеката: Правила за оцењивање предлога пројеката.

Ј. Јоксимовић са директорима 16 Регионалних развојних агенција: Стратешка сарадња за одрживи регионални развој

18. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са директорима свих 16 Регионалних развојних агенција у Србији, као и директором Сектора за регионални развој Развојне агенције Србије Слободаном Петровићем.

Ј. Јоксимовић и Мондолони: Политички и економски односи Србије и Француске у успону

17. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Р. Француске Фредериком Мондолонијем о билатералним односима двеју држава, наставку  приступања Србије ЕУ, реформама које се у том процесу спроводе, ситуацији у региону, као и другим актуелним темама.

Јоксимовић је захвалила на помоћи и подршци коју Француска пружа Србији на европском путу, нагласивши да чланство у ЕУ јесте спољнополитички циљ наше државе, али такође представља и унутрашњи циљ домаће развојне агенде, саопштено је са састанка.

Ј. Јоксимовић: Очекујем да ЕУ најозбиљније приступи случају убиства Ивановића

16. јaнуар 2018. | Београд

Очекујем да се ЕУ на најактивнији и најозбиљнији начин заинтересује за све околности и расветљавање убиства Оливера Ивановића, јер је ЕУ важан партнер и медијатор у бриселском дијалогу, у оквиру заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, рекла је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Амбасада Бугарске у Београду обележила почетак шестомесечног председавања Савету ЕУ

16. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је говорила на скупу заједно са шефом Делегације у Србији Семом Фабрицијем и амбасадором Бугарске у Београду Ратком Влајковим, поручила је да су очекивања велика када је реч о наставку процеса проширења ЕУ. Додала је да у прилог томе иде и чињеница да су тему проширења на своју агенду ставиле Бугарска, која тренутно председава ЕУ, али и Аустрија и Румунија, које ће након Бугарске бити председавајуће.

Ј. Јоксимовић примила у опрoштајну посету амбасадора Јовановску

16. јaнуар 2018. | Beograd

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету амбасадора Републике Македоније Веру Јовановски. Разговарале су о билатерaлним односима, процесу приступања ЕУ, сарадњи Србије и Р. Македоније у наставку европских интеграција и ситуацији у региону.

Таекс експертска мисија – Регулаторна контрола природних радиоактивних материјала 15 - 18. јануар

15. јaнуар 2018. | Београд

Таекс експертска мисија - Регулаторна контрола природних радиоактивних материјала

15 - 18. јануар

Србија се укључује у волонтерски програм Јапана

15. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и амбасадор Јапана у Србији Ђуничи Марујама потписали су данас Споразум о успостављању Јапанског волонтерског програма за сарадњу у иностранству.

Ј. Јоксимовић и Марујама: Јапан важан развојни партнер Србије

12. јaнуар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са амбасадором Јапана Ђуничијем Марујамом. Разговарали су о наставку сарадње и билатералним односима две државе - са акцентом на развојну и донаторску помоћ Јапана, процесу европских интеграција Србије и другим актуелним темама.

Министар Јадранка Јоксимовић: Европске интеграције нису замена за посао који сами морамо да урадимо

10. јaнуар 2018. | Београд

О изазовима који Србију и њене грађане очекују у процесу придруживања Европској унији разговарали смо са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Србија добија 2,7 милиона евра бесповратних средстава од Норвешке

10. јaнуар 2018. | Београд

Србија ће од Норвешке добити 2,7 милиона евра бесповратне помоћи за различите пројекте, међу којима је за помоћ МУП-у за хармонизацију у борби против сајбер криминала, трговине наркотицима опредељено 1,68 милиона евра, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

За пројекат јачања јединица Европола намењено је 78.000 евра, а директан грант од 380.000 евра намењен је Министарству за рад, односно инспекцијама за сузбијање рада на црно, рекла је Јоксимовић.

На крају године министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за О2.TV говори о очекивањима за 2018. годину

29. децембар 2017. | Београд

На крају године министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за О2.TV говори о очекивањима за 2018. годину.

Европске интеграције су сусрет политичке воље две стране

26. децембар 2017. | Београд

Србија је претходних година успела да повуче средства из различитих инструмената ЕУ, попут Инструмента за претприступну помоћ (ИПА II), Инвестиционог оквира за Западни Балкан, Фонда солидарности ЕУ, МАДАД фонда и других, подсећа у интервјуу за Српску економију Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције у Влади Републике Србије, и додаје да су и ефекти примене Споразума о стабилизацији и придруживању познати и позитивни за нашу економију, те да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер Србије са 64,4 одсто удела у укупној размени.

Ј.Јоксимовић и Фабрици о плановима за приступни процес Србије током 2018. године

22. децембар 2017. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици, разговарали су о резултатима оствареним у 2017. години у европским интеграцијама Србије, као и о приоритетима и плановима приступног процеса Србије у предстојећој 2018. години, посебно имајући у виду чињеницу да ће председавања Бугарске, па затим и Аустрије, које су ставиле тему проширења на свој дневни ред, бити прилика да се да замајац и убрзање приступног процеса Србије.

Ј. Јоксимовић: С пуним правом очекујемо извесније рокове за прикључење

20. децембар 2017. | Београд

За Србију као земљу кандидата за чланство у ЕУ у овој фази преговора веома су важне временске одреднице за приступање Унији и с пуним правом може да тражи и очекује извесније рокове, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 

На отварању седмог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија, Јоксимовић је рекла да ако се од Србије као земље кандидата за чланство у ЕУ траже рокови и поштовање рокова, онда с пуним правом Србија у партнерском односу, као земља кандидат може да тражи и очекује извесније рокове.

Таекс експерстка мисија – Јачање контроле управљања уговорима у поступцима јавних набавки 20 - 22. децембар

20. децембар 2017. | Београд

Таекс експерстка мисија - Јачање контроле управљања уговорима у поступцима јавних набавки

20 - 22. децембар

Радионица „Писање прилога за ЕУ – усклађивање форме и садржаја“

20. децембар 2017. | Београд

У организацији Министарства за европске интеграције почела је радионица „Писање прилога за ЕУ - усклађивање форме и садржаја“, чији је циљ да представи елементе неопходне за израду докумената и правних прилога који се достављају институцијама Европске уније, кроз упознавање са садржајем и формом доброг правног прилога, уз интерактивну размену искустава и анализу примера из праксе.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: