Брзина је солидна, али не зависи све од нас

14. децембар 2017. | Београд

Брзина је солидна, али не зависи све од нас

Аутор фотографије: Драган Кујунџић

 

Србија је у понедељак отворила још два поглавља у приступним преговорима са Европском унијом. Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за Нови магазин говори о темпу приступања и задацима који су пред Србијом.

Како оцењујете квалитет и брзину у отварању приступних поглавља, да ли је сем још два отворена у понедељак, Србија спремна и за друге области?

- Што се тиче брзине отварања поглавља, рекла бих да је она солидна. Ми вредно радимо, међутим не зависи све од нас. Одлуку о отварању поглавља доносе консензусом чланице ЕУ, а њега није увек лако постићи. Посебно јер постоје различити интереси и мотиви којима се нека од држава ЕУ руководи приликом гласања за отварање неког  поглавља и против тога.

Србија је, иначе, била спремна да у понедељак, на Седмој међувладиној конференцији, поред отворених поглавља 6 и 30 - Компанијско право, односно Економски односи са иностранством, отвори најмање још једно поглавље, 33 - Буџетске и финансијске одредбе -  али то се, нажалост, из процедуралних, али и разлога који су познати чланицама ЕУ које су гласале против, није догодило. Спремне су и преговарачке позиције за поглавље 9 - Финансијске услуге и поглавље 13 - Рибарство. Преговарачку позицију за поглавље 9, Влада је усвојила још 12. октобра, а позицију за поглавље 13, 9. новембра. Непосредно након усвајања, преговарачке позиције су послате у Брисел и од тада се разматрају у Европској комисији и Савету ЕУ.

Како процењујете квалитет и брзину у испуњавању обавеза по отвореним поглављима, посебно најзахтевнијим - 23, 24 и 35?

- Поглавља 23, Правосуђе и основна права и 24, Правда, слобода и безбедност, се међу првима отварају и последња затварају, а значајнији застој у њима може утицати на процес приступања у целини. Хоћу да истакнем да у њима има напретка, мада још доста тога има да се уради. Уочена су и извесна кашњења у појединим активностима и у плану је ревизија акционих планова за наведена поглавља. Били смо амбициозни у постављању циљева, али амбиција показује политичку вољу и посвећеност процесу. Радићемо више, јер то је пре свега у интересу наших грађана. 

Поглавље 35 - које за државе кандидате и оне које су већ постале чланице, има назив Остала питања, спецификум је Србије у процесу приступања. Наиме, оно се односи на праћење нормализације односа са Приштином. Много пута досад смо, не на речима већ конкретним потезима, манифестовали јасно опредељење да се сва спорна питања решавају дијалогом. То очекујемо и од Приштине.

Ни мање ни више, већ пуне четири године од постигнутог споразума, Приштина, осим опструкције, није предузела ништа како би се започело са формирањем Заједнице српских општина. Уколико Ваше питање инсинуира могућност да Приштина, нечињењем и одбијањем да спроведе договорено, успори процес европских интеграција Србије, морам да кажем да то не би било добро, јер би онда то Приштину довело у позицију треће стране у преговорима са ЕУ мимо сваког преговарачког оквира. На крају, свако бира своју политику. Неком је избор нечињење. Србија је изабрала иницијативу и пут који води напретку.

Опште је уверење да ће заштита животне средине бити један од најтежих задатака за Србију. Када се може очекивати отварање тог поглавља?

- Поглавље 27, као важан део политике ЕУ, третира област животне средине. Интенција јесте да се промовише одрживи развој и очува животна средина за садашњу и генерације које долазе. Неки од бенефита од испуњавања услова из овог поглавља јесу: боље здравље становништва, очување природних ресурса, заштита квалитета воде и ваздуха, конкурентна привреда, квалитетнији живот. Стога су и материјална средства која би требало издвојити за испуњавање услова за поглавље 27 изузетно висока, а стандарди које би требало испунити комплексни и захтевни. Једно од основних начела на којем почива ово поглавље јесте да загађивач плаћа и сноси највећу цену.

Посебан изазов, у том смислу, јесте управљање отпадом и отпадним водама. У том сегменту у наредним деценијама нас очекује највећи ниво улагања у веома захтевне инфраструктурне, производне, али и прерађивачке стандарде. Резултат ће бити здравија животна средина, виши квалитет производње, али и развој одређених индустријских грана које смо досад мало развијали, попут рециклаже. Желим, осим тога, да нагласим и да улагање у животну средину треба да буде стална инвестиција - која ће, поред новостворене вредности, пре свега позитивно деловати на квалитет хране и воде које конзумирамо, чистији ваздух…а све то нема цену.

Да ли је Србија оформила тимове за сва поглавља и шта још, у практичном смислу, мора да се уради да би преговори текли без застоја?

- Оформљени су тимови за сва поглавља. Преговарачки тим је практично формиран у августу 2015. године. Преговори, бар што се тиче Србије, теку без застоја.

Колико је реална процена да би Србија пре 2025. године могла да приступи ЕУ?

- Мишљење председника Европске комисије Жан Клод Јункера - да би наша држава, а и Црна Гора, могле бити примљене у ЕУ и пре 2025. године, разумем, пре свега, као похвалу државама које су највише напредовале у процесу приступања. Она је истовремено и показатељ лидерских капацитета ЕУ у нашем региону и да она рачуна на Србију као на део својих лидерских способности и сада и када будемо у ЕУ. Осим тога, његова оцена је и реална и мотивишућа да обезбедимо још бољи амбијент за већу динамику у преговорима.

Требало би, међутим, такође имати у виду да имамо обавезу да испунимо све задате критеријуме, јер се залажем за принцип по коме су резултати једино мерило напретка ка чланству у ЕУ. То не значи да се Србија противи напретку региона ка ЕУ, већ да се не слажемо са принципом „пакета“ којим се замагљује појединачни резултат сваке државе кандидата. Иначе, независно од става председника ЕК, Србија - вођена уверењем да чланство у Унији представља њен стратешки интерес и да су европске интеграције најбољи механизам за позитивне реформе друштва у целини - наставља да спроводи исте у интересу свих грађана наше државе. То смо им, уосталом, и обећали - бољу и уређенију државу и већи животни стандард.

А када се држава устроји и створи друштво по мери грађана, онда чланство у ЕУ долази као логична последица. У сваком случају, процес европских интеграција добровољан је за Србију, од користи је нама, региону у којем живимо, али и Европској унији. 

Извор: Нови магазин

 

Ј. Јоксимовић и Етингер: Србија може да буде добар пример развоја кроз европске интеграције

19. јул 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са комесаром ЕУ за буџет и људске ресурсе Гинтером Етингером о моделима и начинима на које ће Србија - као кандидат за чланство, користити финансијска развојна средства Уније, а која ће бити у функцији напретка наше државе.

ТАЕКС Експертска мисија: Контрола опасности од великих несрећа које укључују опасне материје, 16-20. јул, у Београду. Корисник: Министарство заштите животне средине

16. јул 2018. | Београд

ТАЕКС Експертска мисија: Контрола опасности од великих несрећа које укључују опасне материје, 16-20. јул, у Београду. Корисник: Министарство заштите животне средине

Други позив за пријаву предлога пројеката у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска – Србија 2014-2020 у бројевима

13. јул 2018. | Београд

Задовољство нам је да вас обавестимо да је Други позив за пријаву предлога пројеката у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020 званично затворен у петак, 6. јула 2018. године у 15.00 часова.

Ј. Јоксимовић: Имамо пуну подршку Кипра на путу ка ЕУ

12. јул 2018. | Никозија

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са министром иностраних послова Кипра Никосом Христодулидесом и истакла да је Кипар пријатељска земља која показује изванредно разумевање за европски пут Србије.

Јоксимовић је навела да Србија и Кипар не само да немају отворених питања, већ су и две земље које се међусобно подржавају у најзначајнијим питањима, попут територијалног интегритета и суверенитета.

Стрпљење и реформски курс воде нас у ЕУ

11. јул 2018. | Београд

Србија је увелико на свом европском путу а када ће стићи до циља, односно чланства у Европској унији, зависи и од Брисела и од Београда. Европски званичници неформално помињу 2025. као оквирну годину придруживања, што је, каже наша саговорница, индикатор да се на Србију озбиљно рачуна. Иако се некима  ова година чини далеко а процес придруживања спор и условљен, наставља се са реформама које обезбеђују чланство и што је можда најважније - квалитетније друштво у целини.

Листа вредновања и рангирања предлога пројеката поднетих на конкурс Mинистарства за финансирање и суфинансирање пројеката организација цивилног друштва од јавног интереса у области информисања о Eвропској унији и европској интеграцији Србије

10. јул 2018. | Београд

Конкурсна комисија Министарства за европске интеграције за финансирање и суфинансирање пројеката организација цивилног друштва од јавног интереса у области информисања о Европској унији и европској интеграцији Србије, у саставу: Ивана Ђурић, начелник Одељења за комуникације, Сектор за комуникације, обуку и припрему српске верзије правних тековина Европске уније, Наташа Савић Јањић, руководилац Групе за комуникационе послове у процесу приступања Србије ЕУ и Милица Марковић Томић, руководилaц Групе за комуникацију о ЕУ фондовима, утврдила је Листу вредновања и рангирања пријављених пројеката.

Ј. Јоксимовић и Кукан: Европски парламент препознаје конструктивну и активну улогу Србије

09. јул 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са председником Одбора Европског парламента за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије Едуардом Куканом о наставку европских интеграција Србије, динамици спровођења реформи, ситуацији у региону, мигрантској кризи и другим важним темама.

Европска унија није банкомат, то је најбоље место за живот и рад

08. јул 2018. | Београд

Улазак Србије у Европску унију 2025. године је реалан циљ, а реформе које на том путу спроводимо треба да доведу до тога да грађани живе боље и да буду задовољнији својом државом, институцијама и квалитетом живота, истиче у интервјуу за Курир министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. ЕУ је, каже она, још увек најбоље место за живот и рад. Додаје и да Србији из Уније годишње стиже 200 милиона евра бесповратне помоћи.

Прекогранична сарадња и ЕУ фондови у функцији локалног развоја

05. јул 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић обишла је данас радове на реконструкцији Геронтолошког центра у Суботици, који се финансирају средствима из европских фондова Интеррег ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020.
Министар Јоксимовић је нагласила да је укупна вредност овог пројекта за четири пограничне општине, Суботице и Апатина у Србији и Осијека и Ђакова у Хрватској, 560.000 евра, а од тог износа највише је повукао овај пројекат у Суботици - 267.000 евра гранта. Иначе укупан износ Програма прекограничне сарадње Србије и Хрватске од 2014. до 2020. је 34 милиона евра, и у току су нови позиви.

Обавештење о продуженом року за достављање пријава у оквиру Конкурса за ангажовање оцењивача предлога пројеката

04. јул 2018. | Београд

Услед малог броја пристиглих пријава у оквиру Конкурса за ангажовање оцењивача предлога пројеката објављеног на сајту Министарства за европске интеграције 1. јуна 2018. године, продужавамо рок за достављање пријава за које је конкурс био отворен у периоду од 1.  јуна до 6. јула до 12:00 часова.
 

ТАЕКС Експертска мисија: Нови прописи ЕУ о поједностављеном праћењу и идентификовању вина, 2-4. јул, у Београду. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

02. јул 2018. |

ТАЕКС Експертска мисија: Нови прописи ЕУ о поједностављеном праћењу и идентификовању вина, 2-4. јул, у Београду. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

ТАЕКС Експертска мисија: Финансијско управљање ИПАРД у области руралног развоја, 2-6. јул, у Београду. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

02. јул 2018. | Београд

ТАЕКС Експертска мисија: Финансијско управљање ИПАРД у области руралног развоја, 2-6. јул, у Београду. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Србија жели да буде део јаке и утицајне ЕУ

01. јул 2018. | Београд

Отварање нових поглавља увек показује да постоји континуиран напредак у преговорима са Европском унијом. Имајући у виду свеукупну атмосферу унутар ЕУ, која је врло напета, а у неким сегментима и поларизована, као и скептицизам појединих држава чланица према проширењу, за нас је отварање поглавља позитивна порука, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у разговору за „Политику“, пошто су у понедељак у Луксембургу, на Осмој међувладиној конференцији, отворена још два поглавља, 33 - финансијске и буџетске одредбе и 13 - рибарство. Србија је, ипак, у марту доставила пет спремљених преговарачких позиција, а министар указује да је „важно да будемо стрпљиви и доследни и наставимо и интензивирамо реформске процесе”.

Шешељу, победи а онда ред заведи

30. јун 2018. | Београд

Србија је почетком недеље у Луксембургу отворила два нова поглавља у преговорима са ЕУ. Нашу државну делегацију је овом приликом предводила министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је одговарајући на питања без цензуре поручила српским евроскептицима да најпре победе на изборима, па онда говоре да европски пут није за Србију. Она процес прикључивања не сматра замајавањем народа, јер како каже, то је сувише напоран посао да би била мазохиста.

Ј. Јоксимовић: Пољопривреди до 2020, 175 милиона евра бесповратно из ЕУ

29. јун 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, у присуству министра пољопривреде Бранислава Недимовића, потписали су данас ИПАРД 2 - финансијски споразум којим је из ЕУ Србији обезбеђено 175 милиона евра, бесповратно, за унапређење српске пољопривреде.

Отворена изложба „Примењена носталгија“ у Нишу

29. јун 2018. | Ниш

Данас је у Официрском дому у Нишу свечано отворена изложба фотографија „Примењена носталгија“. Изложбу су отворили в.д. помоћника министра за европске интеграције Тамара Делић, амбасадор Републике Бугарске у Републици Србији Радко Влајков и ауторка изложбе Драгана Удовичић. Изложба је реализована у сарадњи са организацијом цивилног друштва Млади амбасадори.

Отворен семинар „Права интелектуалне својине: Закон о жиговима и дизајну“

27. јун 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организовало је данас семинар „Права интелектуалне својине: Закон о жиговима и дизајну“.
Основни циљ семинара је да учесници усвоје ново знање о томе како се утврђује надлежност у области права интелектуалне својине, односно права на заштиту жигова и дизајна из искуства друге државе чланице и који су примери добре праксе. На обуци су учествовали представници Министарства за европске интеграције, Завода за интелектуалну својину, Министарства правде и тужилаштава.

Ј. Јоксимовић: Подршка Луксембурга за напредак Србије

25. јун 2018. | Луксембург

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас у Луксембургу са шефом дипломатије ове земље Жаном Аселборном који је том приликом дао подршку Србији за убрзање процеса приступања ЕУ и навео да је Србија кључ стабилности у региону, пренела је Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Поглавља 33 и 13 конкретна и важна поглавља за Србију

25. јун 2018. | Луксембург

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је да ће Србија данас у Луксембургу отворити поглавље 33 које се тиче финансијских и буџетских одредби и поглавље 13 које се односи на рибарство.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: