Брзина је солидна, али не зависи све од нас

14. децембар 2017. | Београд

Брзина је солидна, али не зависи све од нас

Аутор фотографије: Драган Кујунџић

 

Србија је у понедељак отворила још два поглавља у приступним преговорима са Европском унијом. Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за Нови магазин говори о темпу приступања и задацима који су пред Србијом.

Како оцењујете квалитет и брзину у отварању приступних поглавља, да ли је сем још два отворена у понедељак, Србија спремна и за друге области?

- Што се тиче брзине отварања поглавља, рекла бих да је она солидна. Ми вредно радимо, међутим не зависи све од нас. Одлуку о отварању поглавља доносе консензусом чланице ЕУ, а њега није увек лако постићи. Посебно јер постоје различити интереси и мотиви којима се нека од држава ЕУ руководи приликом гласања за отварање неког  поглавља и против тога.

Србија је, иначе, била спремна да у понедељак, на Седмој међувладиној конференцији, поред отворених поглавља 6 и 30 - Компанијско право, односно Економски односи са иностранством, отвори најмање још једно поглавље, 33 - Буџетске и финансијске одредбе -  али то се, нажалост, из процедуралних, али и разлога који су познати чланицама ЕУ које су гласале против, није догодило. Спремне су и преговарачке позиције за поглавље 9 - Финансијске услуге и поглавље 13 - Рибарство. Преговарачку позицију за поглавље 9, Влада је усвојила још 12. октобра, а позицију за поглавље 13, 9. новембра. Непосредно након усвајања, преговарачке позиције су послате у Брисел и од тада се разматрају у Европској комисији и Савету ЕУ.

Како процењујете квалитет и брзину у испуњавању обавеза по отвореним поглављима, посебно најзахтевнијим - 23, 24 и 35?

- Поглавља 23, Правосуђе и основна права и 24, Правда, слобода и безбедност, се међу првима отварају и последња затварају, а значајнији застој у њима може утицати на процес приступања у целини. Хоћу да истакнем да у њима има напретка, мада још доста тога има да се уради. Уочена су и извесна кашњења у појединим активностима и у плану је ревизија акционих планова за наведена поглавља. Били смо амбициозни у постављању циљева, али амбиција показује политичку вољу и посвећеност процесу. Радићемо више, јер то је пре свега у интересу наших грађана. 

Поглавље 35 - које за државе кандидате и оне које су већ постале чланице, има назив Остала питања, спецификум је Србије у процесу приступања. Наиме, оно се односи на праћење нормализације односа са Приштином. Много пута досад смо, не на речима већ конкретним потезима, манифестовали јасно опредељење да се сва спорна питања решавају дијалогом. То очекујемо и од Приштине.

Ни мање ни више, већ пуне четири године од постигнутог споразума, Приштина, осим опструкције, није предузела ништа како би се започело са формирањем Заједнице српских општина. Уколико Ваше питање инсинуира могућност да Приштина, нечињењем и одбијањем да спроведе договорено, успори процес европских интеграција Србије, морам да кажем да то не би било добро, јер би онда то Приштину довело у позицију треће стране у преговорима са ЕУ мимо сваког преговарачког оквира. На крају, свако бира своју политику. Неком је избор нечињење. Србија је изабрала иницијативу и пут који води напретку.

Опште је уверење да ће заштита животне средине бити један од најтежих задатака за Србију. Када се може очекивати отварање тог поглавља?

- Поглавље 27, као важан део политике ЕУ, третира област животне средине. Интенција јесте да се промовише одрживи развој и очува животна средина за садашњу и генерације које долазе. Неки од бенефита од испуњавања услова из овог поглавља јесу: боље здравље становништва, очување природних ресурса, заштита квалитета воде и ваздуха, конкурентна привреда, квалитетнији живот. Стога су и материјална средства која би требало издвојити за испуњавање услова за поглавље 27 изузетно висока, а стандарди које би требало испунити комплексни и захтевни. Једно од основних начела на којем почива ово поглавље јесте да загађивач плаћа и сноси највећу цену.

Посебан изазов, у том смислу, јесте управљање отпадом и отпадним водама. У том сегменту у наредним деценијама нас очекује највећи ниво улагања у веома захтевне инфраструктурне, производне, али и прерађивачке стандарде. Резултат ће бити здравија животна средина, виши квалитет производње, али и развој одређених индустријских грана које смо досад мало развијали, попут рециклаже. Желим, осим тога, да нагласим и да улагање у животну средину треба да буде стална инвестиција - која ће, поред новостворене вредности, пре свега позитивно деловати на квалитет хране и воде које конзумирамо, чистији ваздух…а све то нема цену.

Да ли је Србија оформила тимове за сва поглавља и шта још, у практичном смислу, мора да се уради да би преговори текли без застоја?

- Оформљени су тимови за сва поглавља. Преговарачки тим је практично формиран у августу 2015. године. Преговори, бар што се тиче Србије, теку без застоја.

Колико је реална процена да би Србија пре 2025. године могла да приступи ЕУ?

- Мишљење председника Европске комисије Жан Клод Јункера - да би наша држава, а и Црна Гора, могле бити примљене у ЕУ и пре 2025. године, разумем, пре свега, као похвалу државама које су највише напредовале у процесу приступања. Она је истовремено и показатељ лидерских капацитета ЕУ у нашем региону и да она рачуна на Србију као на део својих лидерских способности и сада и када будемо у ЕУ. Осим тога, његова оцена је и реална и мотивишућа да обезбедимо још бољи амбијент за већу динамику у преговорима.

Требало би, међутим, такође имати у виду да имамо обавезу да испунимо све задате критеријуме, јер се залажем за принцип по коме су резултати једино мерило напретка ка чланству у ЕУ. То не значи да се Србија противи напретку региона ка ЕУ, већ да се не слажемо са принципом „пакета“ којим се замагљује појединачни резултат сваке државе кандидата. Иначе, независно од става председника ЕК, Србија - вођена уверењем да чланство у Унији представља њен стратешки интерес и да су европске интеграције најбољи механизам за позитивне реформе друштва у целини - наставља да спроводи исте у интересу свих грађана наше државе. То смо им, уосталом, и обећали - бољу и уређенију државу и већи животни стандард.

А када се држава устроји и створи друштво по мери грађана, онда чланство у ЕУ долази као логична последица. У сваком случају, процес европских интеграција добровољан је за Србију, од користи је нама, региону у којем живимо, али и Европској унији. 

Извор: Нови магазин

 

ТАЕКС семинар – Шеме сертификације за поврће, биље и мешавине семена, 7-8. мај

07. мaj 2018. | Београд

ТАЕКС семинар - Шеме сертификације за поврће, биље и мешавине семена, 7-8. мај.
Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

ТАЕКС семинар – Отпад који садржи азбест, 26-27. април

26. април 2018. | Београд

ТАЕКС семинар - Отпад који садржи азбест, 26-27. април.
Корисник: Министарство заштите животне средине

Информативни семинар поводом објаве Другог јавног позива за достављање предлога пројеката у оквиру Јадранско-јонског транснационалног програма – АДРИОН биће одржан у Београду 26. априла

20. април 2018. | Београд

У сарадњи са Заједничким секретаријатом Интеррег 5-б Јадранско-јонског програма сарадње 2014-2020 - АДРИОН, Министарство за европске интеграције организује информативни семинар поводом објаве Другог јавног позива за достављање предлога пројеката.

Ј. Јоксимовић за Ново јутро: Србија је озбиљна земља која стално иде напред

20. април 2018. | Београд

Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, поводом јучерашње посете Федерике Могерини, високе представнице Европске уније за спољну политику и безбедност, рекла је да се на састанку разговарало о Извештају и свим важним стварима које су везане за дијалог Београда и Приштине.

Ј. Јоксимовић и Лутероти: Аустрија снажно подржава европски пут Србије

20. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Аустрије у Србији Николаусом Лутеротијем о Извештају ЕК о напретку Србије, билатералним односима и сарадњи две државе у наставку приступања Србије ЕУ, резултатима реформског процеса, ситуацији у региону и приоритетима председавања Аустрије Саветом ЕУ - у другој половини године.

Лепота и Здравље: Министарка из другог угла

20. април 2018. | Београд

Мој посао је везан за високу политику, и у међународном смислу и у смислу унутрашњих реформи. Све се рефлектује на процес европских интеграција, што захтева брзу, јасну и ефикасну реакцију. Доста тога није видљиво широј јавности, али се резултати, и добри и лоши, брзо осете. Особа сам од акције, врло сам организована и нисам склона катастрофичним перцепцијама. Увек постоји решење, ефикасније или мање делотворно, тако да никада не драмим.

J. Јоксимовић о Извештају ЕК: Важно што нема назадовања ни у једној области

18. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за РТС да у Извештају ЕУ о Србији нема назадовања ни у једној области и додаје да неке важне ствари из владавине права нису ушле у Извештај.

Јадранка Јоксимовић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да би Извештај о напретку требало да покрије годишње реформе у земљи кандидату.

Ј. Јоксимовић: Препознат напредак, очекујемо отварање нових поглавља

18. април 2018. | Београд

Извештај ЕК о напретку Србије на путу ка ЕУ је углавном избалансиран, одмерен и добар за Србију у оном смислу у којем ниједна област није оцењена као област у којој је било назадовања, рекла је министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

Објављен извештај Европске комисије за 2018.

18. април 2018. |


Извештај Европске комисије за Србију (2018), који је усвојен 17. априла 2018. године, можете дa преузмете овде.

Отворен семинар „Економска дипломатија“

17. април 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организовало је семинар „Економска дипломатија“, намењен члановима преговарачких група, као и представницима МЕИ који прате одређена преговарачка поглавља. Учесници семинара имаће прилику да стекну увид у инструменте економске дипломатије Србије у Европској унији и у свету.

За пројекте прекограничне сарадње Хрватске и Србије до 2020. године обезбеђено нових 40 милиона евра

17. април 2018. | Суботица

У Градској кући у Суботици свечано је обележено отварање Другог позива за достављање предлога пројеката Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија за период 2014 - 2020. Реч је о Програму европске територијалне сарадње, који наставља успешну сарадњу Хрватске и Србије. Програмско подручје обухвата подручја четири жупаније североисточне Хрватске и пет округа северозападне Србије у којима живи око 2,3 милиона становника. Укупан буџет програма износи 40 милиона евра, а буџет је обезбеђен из средстава Европске уније и додатних средстава држава учесница. Координатор припреме пројекта је Министарство регионалног развоја и фондова Европске уније Републике Хрватске, а оперативно га реализује Агенција за регионални развој Републике Хрватске, као Управљачко тело и Министарство за европске интеграције, као Национално тело у Републици Србији. 

Ј. Јоксимовић: Од ове године фондови ЕУ и за пољопривреду

13. април 2018. | Београд

У Народној скупштини данас се одржава интерпарламентарна конференција „Инструмент за претприступну помоћ у руралном развоју (ИПАРД): научене лекције и будући изгледи“, на којој учествују посланици Европског парламента и парламената држава кандидата и потенцијалних кандидата за приступање ЕУ.

Ј. Јоксимовић и Фратини: Србија је посвећена напретку и стабилнoсти региона

12. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са председником Италијанског друштва за међународну организацију Франком Фратинијем. Разговарали су о Стратегији проширења, приступању Србије ЕУ и односима са том организацијом, реформама које се спроводе у процесу европских интеграција, приликама у региону и осталим важним темама.

Студијска посета Европског колеџа у Натолину

10. април 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције посетили су данас студенти и професори Европског колеџа у Натолину, једне од најпрестижнијих институција специјализоване за питање европских студија.

Позив на свечану конференцију поводом отварања Другог позива за пријаву предлога пројеката у Суботици, 17. априла 2018. године

10. април 2018. |

Задовољство нам је да вас позовемо на конференцију којом обележавамо отварање Другог позива за пријаву предлога пројеката који је отворен 30. марта 2018. године у оквиру ИНТЕРРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014-2020.

Свечана конференција ће бити одржана 17. априла 2018. године у Суботици у Градској кући (у Великој већници) у 12 часова.

ЕУ неће тражити да признамо Косово

07. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције и интернационални секретар Српске напредне странке Србије Јадранка Јоксимовић у ускршњем интервјуу за „Ало!” говори о даљим корацима Србије ка чланству у ЕУ, проблему Косова али и о реконструкцији Владе Србије.

Информативне радионице у оквиру другог позива за пријаву предлога пројеката

05. април 2018. |

Позив на информативне радионице је отворен за све потенцијалне апликанте са територије Србије и Хрватске. Презентације ће бити приказане на националним језицима. Потенцијални апликанти треба да се региструју за радионицу на којој желе да присуствују, на локацији која им је најближа.

Чланство у ЕУ представља наш спољно-политички приоритет

05. април 2018. | Београд

Са бугарским председавањем Саветом ЕУ, започетим у јануару, поново је актуелизована тема проширења ЕУ, која је била замрла након пријема Хрватске. У којој мери Република Србија користи новонасталу ситуацију да отвори нова поглавља у преговорима о приступу Европској Унији?

Видећемо колико ће Бугарска као актуелни председавајући бити у могућности да допринесе отварању нових поглавља - а у складу са прокламованим принципом да јој је политика проширења приоритет током председавања Саветом ЕУ. Желим да подсетим да је за време председавања неких других држава, које нису гласно заговарале проширење, отворен значајан број поглавља. Холандија је, рецимо, добар пример, за време њеног председавања отворили смо 4 поглавља.

Ј. Јоксимовић и Лончар: Користимо ЕУ фондове и у борби против пораста малигнитета у Србији

04. април 2018. | Пожаревац

У Општој болници у Пожаревцу данас је представљен почетак спровођења пројекта прекограничне сарадње Румуније и Србије „Заједничка иницијатива Србије и Румуније у борби против рака у пограничном подручју”, чији се основни циљ односи на решавање једног од главних изазова у здравству - борбу против карцинома.
Представљању пројекта присуствовали су министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар здравља Златибор Лончар, представници румунског партнера на пројекту из OНКОГЕН - a у Темишвару   Кармен Панаитеску, те директор Опште болнице Данко Николић.

Ј. Јоксимовић: ЕУ да поднесе свој део одговорности

02. април 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић позвала је данас Европску унију да се активније и одговорније укључи у питање поштовања Бриселског споразума, јер је то и њена обавеза као потписнице и гаранта.
„Ми ћемо инсистирати као озбиљна европска држава да се поштују правно обавезујући споразуми, који обавезују, наравно обе стране. Позивамо Европску унију да се на одговорнији, активнији начин укључи, да би њен потпис, којим је гарантовала спровођење овог споразума, заиста имао кредибилитет“, изјавила је Јоксимовић гостујући на РТС.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: