Брзина је солидна, али не зависи све од нас

14. децембар 2017. | Београд

Брзина је солидна, али не зависи све од нас

Аутор фотографије: Драган Кујунџић

 

Србија је у понедељак отворила још два поглавља у приступним преговорима са Европском унијом. Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за Нови магазин говори о темпу приступања и задацима који су пред Србијом.

Како оцењујете квалитет и брзину у отварању приступних поглавља, да ли је сем још два отворена у понедељак, Србија спремна и за друге области?

- Што се тиче брзине отварања поглавља, рекла бих да је она солидна. Ми вредно радимо, међутим не зависи све од нас. Одлуку о отварању поглавља доносе консензусом чланице ЕУ, а њега није увек лако постићи. Посебно јер постоје различити интереси и мотиви којима се нека од држава ЕУ руководи приликом гласања за отварање неког  поглавља и против тога.

Србија је, иначе, била спремна да у понедељак, на Седмој међувладиној конференцији, поред отворених поглавља 6 и 30 - Компанијско право, односно Економски односи са иностранством, отвори најмање још једно поглавље, 33 - Буџетске и финансијске одредбе -  али то се, нажалост, из процедуралних, али и разлога који су познати чланицама ЕУ које су гласале против, није догодило. Спремне су и преговарачке позиције за поглавље 9 - Финансијске услуге и поглавље 13 - Рибарство. Преговарачку позицију за поглавље 9, Влада је усвојила још 12. октобра, а позицију за поглавље 13, 9. новембра. Непосредно након усвајања, преговарачке позиције су послате у Брисел и од тада се разматрају у Европској комисији и Савету ЕУ.

Како процењујете квалитет и брзину у испуњавању обавеза по отвореним поглављима, посебно најзахтевнијим - 23, 24 и 35?

- Поглавља 23, Правосуђе и основна права и 24, Правда, слобода и безбедност, се међу првима отварају и последња затварају, а значајнији застој у њима може утицати на процес приступања у целини. Хоћу да истакнем да у њима има напретка, мада још доста тога има да се уради. Уочена су и извесна кашњења у појединим активностима и у плану је ревизија акционих планова за наведена поглавља. Били смо амбициозни у постављању циљева, али амбиција показује политичку вољу и посвећеност процесу. Радићемо више, јер то је пре свега у интересу наших грађана. 

Поглавље 35 - које за државе кандидате и оне које су већ постале чланице, има назив Остала питања, спецификум је Србије у процесу приступања. Наиме, оно се односи на праћење нормализације односа са Приштином. Много пута досад смо, не на речима већ конкретним потезима, манифестовали јасно опредељење да се сва спорна питања решавају дијалогом. То очекујемо и од Приштине.

Ни мање ни више, већ пуне четири године од постигнутог споразума, Приштина, осим опструкције, није предузела ништа како би се започело са формирањем Заједнице српских општина. Уколико Ваше питање инсинуира могућност да Приштина, нечињењем и одбијањем да спроведе договорено, успори процес европских интеграција Србије, морам да кажем да то не би било добро, јер би онда то Приштину довело у позицију треће стране у преговорима са ЕУ мимо сваког преговарачког оквира. На крају, свако бира своју политику. Неком је избор нечињење. Србија је изабрала иницијативу и пут који води напретку.

Опште је уверење да ће заштита животне средине бити један од најтежих задатака за Србију. Када се може очекивати отварање тог поглавља?

- Поглавље 27, као важан део политике ЕУ, третира област животне средине. Интенција јесте да се промовише одрживи развој и очува животна средина за садашњу и генерације које долазе. Неки од бенефита од испуњавања услова из овог поглавља јесу: боље здравље становништва, очување природних ресурса, заштита квалитета воде и ваздуха, конкурентна привреда, квалитетнији живот. Стога су и материјална средства која би требало издвојити за испуњавање услова за поглавље 27 изузетно висока, а стандарди које би требало испунити комплексни и захтевни. Једно од основних начела на којем почива ово поглавље јесте да загађивач плаћа и сноси највећу цену.

Посебан изазов, у том смислу, јесте управљање отпадом и отпадним водама. У том сегменту у наредним деценијама нас очекује највећи ниво улагања у веома захтевне инфраструктурне, производне, али и прерађивачке стандарде. Резултат ће бити здравија животна средина, виши квалитет производње, али и развој одређених индустријских грана које смо досад мало развијали, попут рециклаже. Желим, осим тога, да нагласим и да улагање у животну средину треба да буде стална инвестиција - која ће, поред новостворене вредности, пре свега позитивно деловати на квалитет хране и воде које конзумирамо, чистији ваздух…а све то нема цену.

Да ли је Србија оформила тимове за сва поглавља и шта још, у практичном смислу, мора да се уради да би преговори текли без застоја?

- Оформљени су тимови за сва поглавља. Преговарачки тим је практично формиран у августу 2015. године. Преговори, бар што се тиче Србије, теку без застоја.

Колико је реална процена да би Србија пре 2025. године могла да приступи ЕУ?

- Мишљење председника Европске комисије Жан Клод Јункера - да би наша држава, а и Црна Гора, могле бити примљене у ЕУ и пре 2025. године, разумем, пре свега, као похвалу државама које су највише напредовале у процесу приступања. Она је истовремено и показатељ лидерских капацитета ЕУ у нашем региону и да она рачуна на Србију као на део својих лидерских способности и сада и када будемо у ЕУ. Осим тога, његова оцена је и реална и мотивишућа да обезбедимо још бољи амбијент за већу динамику у преговорима.

Требало би, међутим, такође имати у виду да имамо обавезу да испунимо све задате критеријуме, јер се залажем за принцип по коме су резултати једино мерило напретка ка чланству у ЕУ. То не значи да се Србија противи напретку региона ка ЕУ, већ да се не слажемо са принципом „пакета“ којим се замагљује појединачни резултат сваке државе кандидата. Иначе, независно од става председника ЕК, Србија - вођена уверењем да чланство у Унији представља њен стратешки интерес и да су европске интеграције најбољи механизам за позитивне реформе друштва у целини - наставља да спроводи исте у интересу свих грађана наше државе. То смо им, уосталом, и обећали - бољу и уређенију државу и већи животни стандард.

А када се држава устроји и створи друштво по мери грађана, онда чланство у ЕУ долази као логична последица. У сваком случају, процес европских интеграција добровољан је за Србију, од користи је нама, региону у којем живимо, али и Европској унији. 

Извор: Нови магазин

 

Почео седми годишњи форум Дунавске макро-регионалне стратегије у Софији

18. октобар 2018. | Софија

Овогодишњи форум Стратегије ЕУ за Дунавски регион одржава се 18. и 19. октобра 2018. године у Софији, у организацији Републике Бугарске као председавајуће Дунавском стратегијом и Европске комисије. Форум су отвориле Корина Крету, комесар за регионалу политику и Петја Аврамова, министар за регионални развој Републике Бугарске, а присутнима се обратио и Тибор Наврачич, европски комесар за образовање, културу, младе и спорт.

Ј. Јоксимовић: Претње подразумевају реаговање надлежних

18. октобар 2018. | Београд

Учесници у политичком животу, а посебно представници парламентарне странаке, морају да науче да не могу тако олако да износе претње и угрожавају било чију безбедност, јер то подразумева да би надлежне институције требало да реагују и предузму предвиђене кораке, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Она је навела да ће „многи који настоје да утичу и имају било какву тежину у политичком животу Србије, а посебно представници странке која је ипак ушла у Парламент, морати да науче да се не могу тако олако износити претње и угрожавати било чија безбедност у држави владавине права“.

Ј. Јоксимовић и Антонен: Финска подржава кредибилну политику проширења

18. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са државним секретаром Министарства иностраних послова Финске Матијем Антоненом о наставку европских интеграција Србије и сарадње две државе у том процесу, резултатима реформи које се спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима и другим темама.

Седница Заједничког консултативног одбора Комитета региона ЕУ - Србија

17. октобар 2018. | Ниш

На седници Заједничког консултативног одбора Комитета региона Европска унија - Република Србија, која је данас одржана у Нишу, говорило се преговорима о приступању Републике Србије Европској унији, као и утицају који преговори имају на субнационални ниво власти. Други део заседања био је посвећен туризму као катализатору бољег живота на локалном нивоу.

Треће национално слушање Дунавске стратегије

12. октобар 2018. | Београд

Треће национално слушање Дунавске стратегије одржава се данас се у Дому Народне скупштине Републике Србије. Догађај су отворили Михајило Дашић, помоћник министра у Министарству за европске интеграције Републике Србије, Клаудија Сингер, координатор приоритетне области 10 Дунавске стратегије и Даниела Стојковић Јовановић, потпредседница Дунавског грађанског форума. 

Позив на треће национално слушање Дунавске стратегије

11. октобар 2018. | Београд

​Треће национално слушање Дунавске стратегије одржава се у петак, 12. октобра 2018. године са почетком у 9,30 часова у Народној скупштини РС (Трг Николе Пашића бр. 13) као годишњи састанак заинтересованих страна - учесника у спровођењу Дунавске стратегије. Овогодишње слушање организује НВО Свет и Дунав на иницијативу Дунавског грађанског форума, уз подршку немачке покрајине Баден-Виртемберг, фондације Foster Europe и Министарства за европске интеграције Републике Србије.

Ј. Јоксимовић и Дe ла Роса о наставку сарадње Србије и USAID

11. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новим директором USAID у Србији Мајком де ла Росом о досадашњој и будућој сарадњи Србије и те агенције за међународни развој, конкретно развојној помоћи и бесповратним средствима којима ће Сједињене Државе наставити да подстичу увођење европских норми у нашој држави.

Ј. Јоксимовић: Милион евра из ЕУ фондова за развој Бојника

10. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, којој је данас на свечаној седници у Дому културе у Бојнику уручена „Октобарска награда” општине Бојник за 2018. годину, поручила је да верује да ће Бојник у догледно време, уз добре пројекте и средства из ЕУ, бити избрисан са мапе најнеразвијенијих општина у Србији.

Ј. Јоксимовић: Жене, активни учесник и потенцијал одрживог регионалног развоја

09. октобар 2018. | Београд

Влада Србије препознаје родну равноправност, развој женског предузетништва и побољшање њиховог  положаја на тржишту рада, као неизоставни елемент и привредне и друштвене развојне стратегије,  изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић приликом уручивања уговора за реализацију првих пројеката у области економског оснаживања жена, вредних 30 милиона динара, од укупно два милиона евра колико је из ИПА фондова 2016. опредељено.

Ј. Јоксимовић и Фабрици о програмирању и спровођењу ИПА пројеката у Србији

09. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и представила приоритете Републике Србије у процесу европских интеграција.

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Отварање нових поглавља до краја године

05. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са известиоцем Европског парламента за Србију и председавајућим АФЕТ (Спољнополитички одбор Европског парламента) Дејвидом Мекалистером о кометарима и мишљењима на нацрт Резолуције ЕП, активностима у процесу приступања, ситуацији у региону и другим темама.

J. Јоксимовић: Мeкалистер долази да чује коментаре Србијe

04. октобар 2018. | Београд

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мeкалистер вечерас ће се у Београду срести са председником Србије Александром Вучићем. Мeкалистер долази у Београд како би чуо коментаре и мишљење Србије на нацрт резолуције о напретку на европском путу, рекла је за РТС министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: ЕУ ће тек препознати потенцијале Србије и Југоисточне Европе

04. октобар 2018. | Београд

Ову годину су обележиле две политике - стратегија проширења саме ЕУ и политика придружења Унији, које је промовисала Србија као земља кандидат за чланство, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и оценила да је то добра подлога за наредну, 2019. годину.

Од ЕУ 63 милиона годишње за јачање права рањивих група

03. октобар 2018. | Београд

Србија је прва земља ван ЕУ која се прикључила програму ЕУ „Права, једнакост и грађанство“, захваљујући чему је добила приступ фондовима намењеним додатном јачању и оснаживању права рањивих група, речено је данас на конференцији у Београду.

Ј. Јоксимовић: Србија је учинила много у свим сегментима друштва

03. октобар 2018. | Београд

Србија без обзира на бројне и свакодневне препреке наставља пут ка ЕУ и поносно може да каже да је озбиљна држава која је много учинила у свим сегментима друштва, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Саопштење о амандманима на пети и седми потпројекат у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања

02. октобар 2018. | Београд

Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, потписала је данас два амандмана на постојеће споразуме у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања којима се обезбеђују стамбена решења за додатне породице избеглица и лица прогнаних из Хрватске и Босне и Херцеговине у ратовима деведесетих, као и услуге пројектовања објеката чија ће изградња бити финансирана из наредних потпројеката Програма.

Више од девет и по милиона евра за 77 нових инфраструктурних пројеката

01. октобар 2018. | Београд

Европска унија је преко развојног програма ЕУ ПРО определила  средства у висини од 9,6 милиона евра за реализацију 77 нових инфраструктурних пројеката, одлучено је на састанку Управног одбора ЕУ ПРО-а који је одржан у Београду. Пројекти ће допринети реализацији инвестиција и отварању новх радних места са крајњим циљем да се побољша квалитета живота становника и становница 99 локалних самоуправа у Србији.

Ј. Јоксимовић и посланици ЦДУ: Немачка и Србијa политички и економски партнери

01. октобар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције и интернационални секретар СНС Јадранка Јоксимовић разговарала је са делегацијом посланичког клуба Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) у Парламенту Доње Саксоније о процесу приступања Србије ЕУ и сарадњи две државе на нашем европском путу, реформама које се спроводе, ситуацији у ЕУ и другим важним темама.

Ј. Јоксимовић: Билатералним блокадама подрива се поверење у искреност политике проширења

30. септембар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције у Влади Србије и функционер Српске напредне странке Јадранка Јоксимовић у интервјуу за Еспресо говори о отварању нових поглавља, блокадама Хрватске, промени Устава и дешавањима у СНС-у.

Ј. Јоксимовић: ЕУ да преузме одговорност као гарант Бриселског споразума

29. септембар 2018. | Београд

Европска унија мора најхитније да преузме одговорност као гарант и посредник спровођена Бриселског споразума, јер сукцесивно отворено провоцирајуће кршење споразума од стране свих актера у Приштини, а ево данас главног саговорника у дијалогу, озбиљно подрива поверење у спремност ЕУ да заштити споразум и олакша дијалог, изјавила је за Танјуг министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: