Ј. Јоксимовић: Очекивали смо више, два поглавља постала уобичајена динамика

07. децембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Очекивали смо више, два поглавља постала уобичајена динамика

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Србија очекивала и била спремна да отвори три поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, те да сматра да би то било фер.

Како је додала, и два поглавља већ су постала уобичајена динамика, када је реч о отварању поглавља у преговорима ЕУ и Србије.

Министар је истакла да је Србија темељила своја очекивања, пре свега, на позитивним порукама које су стизале из ЕУ - од председника ЕК Жан Клод Јункера, који је, каже, јасно означио Србију и Црну Гору као предводнике процеса и заложио се за брже отварање поглавља, и од Федерике Могерини која је изнела став да је Србија остварила екстремно добар напредак на пољу реформи и интеграција.

„Очекивали смо три поглавља, то је била реална процена и то би било фер, али добро... Ми настављамо наш преговарачки процес и сигурно да отварање и ова два поглавља значајно доприноси даљем реформском процесу“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је посебно захвалила и Естонији, која до краја године председава ЕУ и која је, каже, била коректан председавајући иако није имала тему проширења на својој агенди и до последњег тренутка оставила могућост државама чланицама да дају подршку отварању и трећег поглавља.

„Са наше стране, сва захвалност Естонији за коректан приступ током председавања, а то је била и прилика да учврстимо и развијамо билатералне односе“, рекла је министар.

Она је захвалила свим државама чланицама које су подржале отварање три поглавља, а посебно је истакла Холандију - иначе веома захтевну у погледу поглавља 23 и 24, која је, каже, у последњем тренутку заузела најисправнији став - стриктно али фер, што значи да се, уколико се критеријуми задовоље, отворе поглавља.

Јоксимовић је поручила да Србија наставља свој европски пут солидном динамиком, те да очекује да ћемо следеће године, када у првој половини буде председавала Бугарска, а затим и Аустрија, добити већи замајац.

Те две земље су, како је додала, управо ставиле проширење ЕУ на агенду њиховог председавања. Истакла је, такође, да смо свесни да су реформе кључ успеха и да реформе које се спроводе у земљи треба да доведу до отварања, а онда и до затварања поглавља.

„Европски пут остаје део домаће развојне политике и начин и механизам како да брже остваримо оно што смо обећали грађанима“, рекла је Јоксимовић на отварању изложбе фотографија „Примењена носталгија“ у Галерији Народне банке Србије.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да ће се на Међувладиној конференцији у Бриселу 11. децембра дати коментари на поглавља, напредак и преговоре, те да ће отварање два поглавља послати поруку о напретку у преговорима.

„Ова очекивања руководства су увек оправдано велика, али увек треба гледати добру страну, а отварање два нова поглавља су добра страна“, рекао је Фабрици.

Фабрици је навео да жели да увери Владу Србије да са европске стране постоји чврста воља да се преговори не само наставе, већ и да напредују.

„Отварање поглавља одржава ову динамику преговора, у понедељак ћемо отворити два поглавља, а увек треба имати пред собом крајњи циљ, а то је придруживање ЕУ“, рекао је Фабрици.

Извор: Танјуг

 

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe