Ј. Јоксимовић и Фабрици отворили изложбу „Примењена носталгија“

07. децембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић и Фабрици отворили изложбу „Примењена носталгија“

 

У Галерији Народне банке Србије данас је отворена изложба „Примењена носталгија“, на којој су приказане фотографије Београда и Талина, главног града Естоније, државе која председава Европској унији до краја године.

 Изложбом, коју су данас отворили министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, обележава се крај шестомесечног председавања Естоније Унији.

 Отварајући изложбу, министар Јоксимовић истакла је да су аутори урадили добар и леп посао.

„Била сам неколико пута у Талину, и заиста има делова тог града који подсећају на Београд, посебно Нови Београд. Уживаћете на овој изложби“, рекла је министар.

 Она је захвалила амбасадорима из Холандије, Словачке, Португалије, Пољске и представницима других амбасада, који су дошли на отварање изложбе.

 Такође, захвалила је Естонији која је, како је рекла, током шестомесечног председавања ЕУ била коректан партнер, иако није имала тему проширења на својој агенди.

 Амбасадор Фабрици је истакао да када било ко из Београда оде у било који град широм Европе може да препозна један делић свог дома.

„Управо овакве културне везе шаљу поруку да људи из Србије могу да се осећају као код куће у целој Европи“, подвукао је Фабрици.

Поставка обухвата фотографије аутора из Србије Марка Николића и фотографа из Естоније Раита Туласа, а део је пројекта „Примењена носталгија“, који траје већ деценију, а који је замишљен као серија заједничких изложби два фотографа, по једног из Србије и државе председавајуће ЕУ.

 Тиме се унапређује културна сарадња земаља, промовише Србија у ЕУ, као и земља председавајућа у ЕУ, као и европске идеје, вредности и сарадња са државама чланицама Уније.

Аутор фотографија из Србије Марко Николић боравио је у Талину током јула ове године, где је фотографисао места, догађаје и људе који су га подсетили на Београд.

 Крајем јуна, аутор из Естоније Раит Тулас посетио је Београд, фотографисао град и његове житеље објективом  „носталгичног“ фотографа.

 Изложба је постављена до 19. децембра, радним данима од 10 до 18 сати.

Извор: Танјуг

 

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe

 

Otvaranje izložbe

Otvaranje izložbe