Ј. Јоксимовић: Упослити политику проширења, да не оде у пензију

04. децембар 2017. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић: Упослити политику проширења, да не оде у пензију

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да политика проширења Европске уније „неће отићи у пензију“ оцењујући да су земље Вишеградске групе (В4) на састанку у Будимпешти показале да „разумеју да је процес проширења једна од виталних и важних политика ЕУ“.

Јоксимовић је за Танјуг рекла да је захвална што је Србији указана част да као земља кандидат присуствује састанку министара спољних послова Вишеградске групе који је данас одржан у мађарској престоници.

„Мислим да смо то оправдали одговорном и реформском политиком унутар земље, али и веома одговорном политиком очувања регионалне стабилности у региону. То је интерес свих и у том смислу препознајем разлоге због којих је Србија добила част да учествује на овом формату“, рекла је Јоксимовић.

Она је указала и на значај правовременог укључивања кандидата за чланство у важне теме за ЕУ и државе чланице, као што су будућност ЕУ, енергетика и даље проширење.

„То показује да је ЕУ још увек спремна да чује друга виђења и да на време припреми и себе и кандидате за неопходне реформе које носи сваки нови талас проширења“, сматра министар.

Председавање Вишеградском групом, коју чине Пољска, Мађарска, Словачка и Чешка, почетком јула 2017. године преузела је Мађарска на следећих годину дана.

(извор: Танјуг)