Програм Европске уније за младе државне службенике на Западном Балкану

01. децембар 2017. | Београд

Програм Европске уније за младе државне службенике на Западном Балкану

Програм Европске уније за младе државне службенике на Западном Балкану је прилика да петоро младих људи учествује у програму обуке на париском универзитету Sciences Po и на Колеџу Европе у Брижу, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Говорећи на свечаности у ЕУ Инфо центру, Фабрици је оценио да ће петоро службеника Министарстава за државну управу и локалну самоуправу, Министарства за европске интеграције и Министарства финансија имати и добру прилику за стварање професионалних и личних веза са колегама из региона.

Европска унија увек улаже у нове генерације као покретачке снаге сутрашњице које треба да почну да размишљају на европски начин и да имају капацитет да раде са колегама широм региона.

Суштина овог пројекта је унапређење и јачање административних капацитета младих државних службеника на Западном Балкану и јачање регионалне сарадње као важног катализатора у процесу европске интеграције, изјавила је државни секретар Министарства за европске интеграције Ања Ровић додајући да ће полазници осим четири недеље у Паризу и Брижу, ићи и на размену у региону на пролеће идуће године.

Она је додала да ће програм допринети личном развоју полазника, који већ учествују у стратешком планирању у својим министарствима и доприносе раду преговарачких група али и унапређењу и јачању административних капацитета њихових институција кроз заједнички рад на реформи јавне управе.

Директорка Британског Савета у Србији Клер Сирс је подсетила да та организација спроводи програм за младе професионалце за ЕУ. Британски Савет на Западаном Балкану, нагласила је, подржава владе у спровођењу реформи, изградњи капацитета државних институција и развоју вештина  младих, а овим пројектом се покривају све три области.

 

(извор: Фонет)