Шпанија се нада да ће Србија ускоро постати члан ЕУ

30. новембар 2017. | Београд

Шпанија се нада да ће Србија ускоро постати члан ЕУ

Шпанија ће и даље подржавати Србију на њеном путу европских интеграција, изјавио је данас државни секретар за европске послове Министарства иностраних послова Шпаније Хорхе Толедо, после састанка са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, и изразио наду да ће Србија ускоро постати чланица Европске уније.

Министар Јоксимовић је на заједничкој конференцији са Толедом казала да је Србија од Шпаније добила подршку за три поглавља чије се отварање очекује до краја године и навела да је у међувремену Србија послала још две преговарачке позиције.

Према њеним речима, Шпанија је једна од најактивнијих подржавалаца даљег проширења ЕУ, посебно када је реч о Србији, наводећи да је наша земља, реформама и напретком који је постигла, заслужила такву врсту подршке.

„Надам се да ћете се ускоро прикључити Европској унији и да ћу моју пријатељицу Јадранку (Јоксимовић) моћи да видим као министра чланице ЕУ“, рекао је  државни секретар за европске послове Министарства иностраних послова Шпаније.

Он је истакао да Шпанија високо цени подршку Србије на принципијалном ставу по питању територијалног интегритета те земље и подвукао да Србија и убудуће може да рачуна да ће Шпанија чврсто подржати њену територијалну целовитост и суверенитет.

Приметио је да Србија чини велике напоре да се прикључи европској заједници и да због тога заслужује „ветар у леђа” у вези са бржим прикључењем ЕУ.

„Тај процес морамо да убрзамо јер Србија и Црна Гора нису данас земље које имају само перспективу уласка. Оне су чврсто на том путу и морамо мало да им дамо ветар у леђа”, рекао је он, додајући да Европа и даље треба да се гради и да прими нове чланове.

„Рачунамо да ће у тој групи бити Србија“, истакао је Толедо.

Министар Јоксимовић подсетила је да се Шпанија перципира као изразито пријатељска земља која даје подршку Србији, поштује њен територијални интегритет и подржава њену позицију по питању Косова и Метохије.

Она је указала и да Србија такође поштује међународно право и територијални интегритет Шпаније.

Захвалила је Толеду на ставу да треба да се поштује принцип испуњености критеријума и вредновања сваког кандидата за чланство појединачно, јер, како каже, није заговорник тога да све земље Западног Балкана треба да буду „примљене у ЕУ као пакет“.

„Не зато што мислим да други то не заслужују, али мислим да је важно задржати принцип испуњености критеријума. У том смислу захваљујем на фер ставу да се мери напредак“, рекла је Јоксимовић.

У том смислу, изјава Жан Клод Јункера, да Србија и Црна Гора највише напредују, а коју неки желе да заобиђу, је у Шпанији препозната као истинита и на чињеницама утемељена изјава, додала је Јоксимовић.

„То не значи да смо ми уљуљкани и да не радимо даље. Пуно посла је пред нама. Неке реформе смо тек започели. Урадићемо све што је до нас да испунимо реформски процес који смо зацртали због грађана Србије и надам се да ће то резултирати брзом динамиком отварања поглавља“, рекла је министар.

Она је изразила наду да ће у 2018. години бити реализован сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера Маријана Рахоја, што ће, каже, бити добро за политичку и економску сарадњу две државе.

Каже и да би било корисно за јачање привредне сарадње и снажење односа уколико би се успоставила авио линија између две државе.

Извор: Танјуг