Ј. Јоксимовић: Приштина не може да успори преговоре Србије са ЕУ

24. новембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Приштина не може да успори преговоре Србије са ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да успоравањем спровођења Бриселског споразума Приштина не може да кочи Србију у процесу придруживања Европској унији, иако је, како каже, у преговарачком оквиру за Србију наведено да ће укупан ток преговора по свим поглављима бити праћен паралелно са имплементацијом Бриселског споразума.

Јоксимовић је навела да ако би се ригидно посматрао тај оквир, Србији као кандидату би се Приштина индиректно увела као трећи фактор у преговорима са ЕУ. „Такав нефлексибилан приступ би значио да уколико касни, а касни скоро четири године примена оног дела Бриселског споразума који се односи на Заједницу српских општина, онда би Приштина својим нечињењем и неиспуњавањем договореног да на неки начин кочи Србију“, рекла је Јоксимовић у интервјуу за Радио-телевизију Војводине.

Према њеним речима, то се у пракси не дешава јер су земље чланице, како каже, свесне да се не могу занемарити све реформе које спроводи земља на европском путу у свим другим поглављима.

Додала је да је Београд показао спремност на одређене уступке који нису били лаки, али да дијалог сада стоји јер нема корака у успостављању Заједнице српских општина од стране Приштине. „Не мислим да ће нас због тога земље чланице закочити за отварање поглавља за која смо спремни. Реалност мора да се уважава, земља кандидат преговара са ЕУ, а увођење посебног трећег фактора не би било могуће ни коректно“, сматра Јоксимовић.

Извори: РТВ - емисија "Политбиро", Танјуг