Ј. Јоксимовић: Пакет аранжман за ЕУ успорава Србију

17. новембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Пакет аранжман за ЕУ успорава Србију

Када је реч о приступању ЕУ, „пакет аранжман“ Западног Балкана значи успоравање Србије у том процесу, и разочарана сам што се јуче у Бриселу говорило о том пакету, а не о ССП-у који се тиче свих важних реформи, рекла је данас за РТС министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.


Ми знамо да је председник Европске комисије Жан Клод Јункер рекао да су Србија и Црна Гора највише напредовале на путу ка ЕУ и да Србија и пре 2025. године може да постане њен члан, прецизирала је министар. Уместо тога говорило се о пакету Западног Балкана. При томе, не разумем зашто се тражи од Србије да покаже неопходност регионалне сарадње, јер смо ми - и посебно председник Александар Вучић, небројено пута показали да продукујемо стабилност, нагласила је министар и навела да истовремено није чула да је Федерика Могерини осудила реторику која је ових дана стизала из БиХ, то јест, од Бакира Изетбеговића, рекла је Јоксимовић.


У том контексту, ресорни министар сматра да је јуче у Бриселу тема требало да буде Србија и наш Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) где је, како оцењује, требало је да се прича о томе, односно, о правним, административним и економским реформама које се спроводе.


Она је истакла да не зна колико је добар тај регионални приступ, али како каже, ако је то приступ ЕУ, ми ћемо морати да се прилагодимо,  „али то не значи да имамо обавезу да кажемо да смо тиме задовољни“.


На питање да ли су њене замерке упућене само на рачун представника ЕУ или и на рачун премијерке Брнабић, будући да је раније изјавила да се не слаже са премијеркином изјавом да није важно колико је поглавља отворено, министар Јоксимовић одговара:


„Као министар за европске интеграције, не смем да дозволим у име свих који се баве том облашћу да кажем да је свеједно да ли ћемо отворити једно или четири поглавља“, каже Јоксимовић и додаје да је отварање поглавља доказ да се радило на реформама.


Она је истакла и да, будући да је препознат екстреман напредак, очекује да ће Србија отворити најмање три поглавља до краја године.

„Све друго би било тумачено као успоравање процеса европских интеграције“, каже ресорни министар.

Извори: Танјуг и РТС