Ј. Јоксимовић: Најмање о Србији, а највише о пакету Западног Балкана

16. новембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Најмање о Србији, а највише о пакету Западног Балкана

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас, одговарајући на питање Танјуга, да је изненађена порукама које су послате након Савета за праћење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), јер се најмање причало о Србији, а највише о пакет аранжману региона Западног Балкана.

„Дакле, по мом мишљењу, а председавала сам више пута Саветом ССП-а, промашена је тема састанка. Најмање се причало о Србији и нашим мерама и корацима у спровођењу ССП-а, узимајући у обзир и све добре, али и проблематичне аспекте, а највише се говорило о пакет аранжману региона Западног Балкана и дијалогу између Београда и Приштине“, рекла је Јоксимовић за Танјуг.

Она има утисак да је свима „било непријатно“ да помињу лидерску поруку председника Европске комисије (Жан-Клода) Јункера о „фронтранерсима Србији и Црној Гори“, те да са разочарањем и она и сви који се баве европским интеграцијама у Србији, примају изјаву Могерини и Хана да стратегија коју је Јункер најавио за 2018. годину, неће садржати одредбе о Србији и Црној Гори као тренутним лидерима процеса реформи и преговора са ЕУ.

„Жао ми је што нису подржане лидерске способности ЕУ које је наговестио Јункер, и који је у Србији, не калкулишући са трајањем сопственог мандата, препознао део садашњих и будућих лидерских способности ЕУ. Имам утисак да су се изјаве свеле на поновно увођење принципа пакет пријема, који успорава Србију, и да се занемарује најважнији критеријум преговора - напредак према оствареним резулатима у испуњавању критеријума", навела је Јоксимовић.

Што се тиче броја поглавља која ће се отворити, Јоксимовић истиче да она не мисли као премијерка да није важно да ли ћемо отворити једно или четири поглавља, јер, како истиче, отварање поглавља јесте и требало би да буде фактички доказ оцене да се радило на увођењу нових стандарда и реформи у различитим областима.

„Зато очекујем да ће бити отворено најмање три, а можда и четири поглавља. Све испод три поглавља би био сигнал успоравања Србије на европском путу", сматра Јоксимовић.

(извор: Танјуг)