Грузија цени искуства Србије на европском путу

13. новембар 2017. | Београд

Грузија цени искуства Србије на европском путу

Грузија жели да искористи искуства Србије у досадашњем процесу европских интеграција, рекао је данас министар за европске и евроатлантске интеграције те земље Виктор Долидзе, док је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила да је то признање за досадашњи рад Србије на европском путу.

Двоје колега разговарали су данас у Београду о размени искустава, међусобном поштовању територијалног интегритета и унапређењу билатералне сарадње.

Министар Јоксимовић захвалила је Долидзеу што Грузија није признала независно Косово и додала да је то и позиција Србије када је реч о територијалном суверенитету Грузије.

Она је рекла да се ради на укидању виза између две земље, не само за дипломате већ и за грађане.

„Постоји иницијатива око укидања виза и мислим да ће у скорије време бити реализована, не само за носиоце диплoматских пасоша, већ за грађана две земље. Ми смо већ неке кораке у том правцу учинили“, рекла је Јоксимовић.

Грузија и Србија имају доста сличности, а разлика је у томе што Грузија поред европских интеграција жели и евроатлантске. Међутим, то не представља никакву препреку у развоју даљих односа, напомиње Јоксимовић.

„Понављам, ми нисмо ни у евроатлантским, ни у евроазијским, већ у европским интеграцијама, али то је ствар одлуке суверених држава и то не представља проблем, напротив, мислим да су искуства у сваком случају добродошла.

Она је најавила да ће Србија, која има и техничких и политичких искустава у европским интеграцијама, врло радо пренети та искуства грузијским партнерима.

„Србија као један од најозбиљнијих кандидата за чланство у ЕУ,  има искуства која ће са задовољством и у доброј намери поделити са Грузијом. То је земља која је у склопу суседске политике ЕУ и такозваног источног партнерства, препозната као једна од водећих, рекла бих и водећа у том процесу“, рекла је она.

Министар Јоксимовић је подсетила да је источно партнерство у оквиру суседске политике ЕУ временом попримило диференциранији приступ појединим државама (Азербејџан, Грузија, Молдавија, Белорусија, Јерменија и Украјина), те наводи да не би било лоше када би ЕУ више таквог приступа применила и на земље Западног Балкана где такође постоје значајне политичке, економске и друге разлике.

Такав индивидуалнији приступ би, каже, био добродошао, уз поштовање и промоцију регионалне сарадње.

Говорећи о размени искустава, Јоксимовић је подсетила да је Србија такође учила од других и да је била прагматична јер није бирала из које земље долазе експерти, важно је, каже, било да су искуства најбоља.

„Укупно гледано, мислим да постоје бројни разлози да интензивније сарађујемо са Грузијом. Очекујемо наставак наше билатeралне сарадње и кроз европске интеграције“, истакла је министар.

Долидзе је новинарима рекао да је са министром Јоксимовић имао врло конкретне разговоре и додао да та земља цени искуства Србије у процесу европских интеграција.

„Веома ће нам користити ваша искуства и експертиза, посебно за процес скрининга и билатералних и мултилатералних преговора. У будућности ћемо се сконцентрисати и на искуства Србије у вези са процесом миграција“, рекао је он.

Наводећи да су Србија и Грузија сличне земље које су сконцентрисане на просперитет и јачање демократије, Долидзе је позвао министра Јадранку Јоксимовић да посети Грузију, а рекао је и да су данас ставили акценат на суверенитет и територијални интегритет, у складу са Међународним правом и сопразумима, укључујући и оне који су потписани под покровитељством УН и ОЕБС-а.

Извор: Танјуг