Ј. Јоксимовић: Амбасадори треба да буду агилни,али на праву тему

06. новембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Амбасадори треба да буду агилни,али на праву тему

Страни амбасадори у нашој земљи треба да буду агилни, али на праву тему, истакла је министар Јадранка Јоксимовић и поручила да Србија не мења свој спољнополитички приоритет, а то су европске интеграције, те да је у интересу наше земље да разговара са свима.


Поводом изјава више страних дипломата које су се могле чути у претходних неколико недеља, а односиле су се и на унутрашње ствари Србије, Јоксимовић је навела да прво треба дефинисати тему о којој се разговара.


Објаснила је да је у неким од тих изјава видела да се оне не односе само на Србију, већ се, каже, шаљу билатералне поруке преко Србије.

„Волела бих да амбасадори који су врло агилни и ажурни у Србији, а волела бих и да наставе тако, али у односу на праву тему, коју имамо жељу да договоримо, да у односу на њу напредујемо, било на билатералном, било на мултилатералном нивоу“, рекла је Јоксимовић за Танјуг.

Министар Јоксимовић је подсетила на вербалну конструкцију - „Хајде да разговарамо, пре него што почнемо да комуницирамо“, и истакла да то најбоље описује искрену и поштену позицију Србије која покушава у директној комуникацији и са чланицама ЕУ и са онима које то нису да објасни своју позицију.

„Мислим да је важно да наставимо у том тону, ми, јер је решење код нас“, рекла је министар.


Према њеним речима, улога амбасадора данас јесте и промоција културне и економске дипломатије на билатералном нивоу, а када су у питању осетљива високо политичка питања истиче:


„Није добро да се закључује на основу интерпретације медија шта је неко од амбасадора рекао“.

„Мислим да је важно да разговарамо, пре него што почнемо да комуницирамо кроз медије, посебно када су у питању теме високе политике које су, у закомпликованим међународним односима какви данас јесу, заиста врло осетљиве теме. Ја ту не говорим ни о једном амбасадору посебно, нити о било ком званичнику посебно, јер је порука заправо упућена свима, а Србија је крање поштена и фер јер смо ми добро научили лекцију да је поштење најбоља политика и да је искреност најбоља политика“, истакла је Јоксимовић и додала да Србија у том смислу није затворена за комуникацију.


Према њеним речима, није пракса у неким другим државама да амбасадори могу баш често да виђају највише државне званичнике.


„У Србији то није проблем. Не мислим да је то лоше, иако ћете неког искусног дипломату који се позива на реципроцитет чути да ни то није увек најбоља пракса. Али, ја мислим да је наша отвореност добра и да позив за разговор заправо говори о томе колико ми желимо да будемо део неких решења, а не део проблема“, објаснила је министар.

Она је оценила да је такав приступ једини могућ и добар за Србију, која треба да води рачуна шта је у њеном најбољем интересу, као што и дипломате које дају изјаве воде рачуна о интересима њихових земаља.

Извор: Танјуг