Ј. Јоксимовић: До краја године најмање три поглавља

06. новембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: До краја године најмање три поглавља

Србија до краја године може да отвори три или четири поглавља, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоскимовић и истиче да је преговарачка позиција за Поглавље 9, које се односи на финансијске услуге, упућена Европској комисији у Брисел још пре неколико недеља.

Јоксимовић је појаснила да поглавље које ће бити на дневном реду не одређује Европска комисија, већ наша агенда, односно наше институције и Преговарачки тим, који раде на припреми преговарачких позиција, а које пролазе одређену процедуре од Конвента, преко парламента до Владе, па се онда шаље радним телима у Брисел.


„Ја већ више недеља најављујем да ћемо послати, односно да смо послали преговарачку позицију за Поглавље 9, а онда вест из кругова радних тела у Бриселу из Европске комисије представите као ексклузиву. То је чудна пракса у нашим медијима“, рекла је Јоксимовић, додајући да се на тај начин мењају тезе, јер, како каже, поглавље не може бити отворено ако га Србија није припемила.

„Ми смо га припремили и послали преговарачку позицију још пре три недеље и више. Мислим да ће бити спремно за отварање уколико се испуне суштински и процедурални услови и од стране Европске комисије“, рекла је она.


Јоксимовић каже да је сет финансијских услуга врло добро развијен у Србији и зато очекује да ћемо имати доста сагласности држава чланица, што значи да постоји могућност да и Поглавље 9, поред поглавља 6, 30 и 33 буде отворено.

Објашњава да ће потрошачи и корисници финансијских услуга из банкраства, осигурања, платног промета бити заштићенији и да ће та област бити унапређена.


„Постоји могућност за развој система добровољних пензијских фондова, затим повећање нивоа заштите свих корисника пакета услуга банкарских кредита, осигурања, платног промета, тако да је то једно поглавље које је конкретно и додатно ће уредити сет финансијских услуга на нашем тржишту“, истакла је министар.


Она је истакла да је данас завршена процедура у парламенту и за Поглавље 13 - рибарство, и истакла да ће наша преговарачка позиција бити усвојена на идућој седници Владе, а онда ће бити послата у Брисел.

„Врло је важно то поглавље јер смањује простор за нелегално рибарство и уводи ловни сертификат, још више се могу користити фондови за унапређење рибарства и рибњака“, додала је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла и да ће „нон-пејпер“ о испуњавању акционих планова из поглавља 23 и 24 ускоро бити, вероватно средином новембра или крајем новембра пред земљама чланицама и мисли да ће бити довољно добар у односу на све активности које је Србија имала.


Подсетила је да је за Поглавље 6 које се односи на компанијско право, преговарачка позиција послата током лета, наводећи да оно уређује једнак приступ тржишту и привлачење инвестиција.

 
„Имамо и преговарачку позицију за Поглавље 30 које се тиче економских односа са иностранством, које предвиђа да чланством Србије у ЕУ, ми приступамо свим аранжманима које имају и европске државе са трећим државама, што је такође значајно и Поглавље 33, које се тиче финансијских и буџетских одредби и односи се на коришћење ЕУ фоднова и додатну стабилизацију финансијских прилика“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг