Лабус: наставити политичке реформе

11. новембар 2005. |

БЕОГРАД, 11. новембар 2005. (ФоНет) - Приоритети Србије И Црне Горе, према препоруци Европске уније, треба да буду поштовање Уставне повеље, наставак реформе државне администрације, функционисање ефиканског и независног судства, цивилна контрола војске, пуна сарадња са Хагом И политички дијалог са Приштином, изјавио је данас потпредседник Владе Србије Мирољуб Лабус.

Лабус је на брифингу за новинара, који су организовале Канцеларија за придруживање ЕУ Владе Србије И Фондација Конрад Аденауер, рекао да је Европска комисија оценила да ништа није урађено на промени устава у Србији и Црној Гори и да је потребно да се ревизија највиших правних аката изврши у складу са европским стандардима.

Према речима Лабуса, потребно је на краћи рок побољшати рад администрације и функционисање правосудног система.

Он је истакао да је на пољу поштовања људских права потребно испунити захтеве које је СЦГ преузела чланством у Савету Европе, донети закон против дискриминације и

спровести у дело законе који се односе на рад медија.

На економском плану, како је навео Лабус, потребно је одржати макроекономску стабилност и наставити са структирним реформама.

Да би Србије постала члан Светске трговинске организације потребно је прилагодити режим спољне трговине са европским прописима, рекао је Лабус и додао да на плану регионалне сарадње, то подразумева посстовања Дејтонског споразума и побољшавање статуса избеглица.