Део цивилног друштва би да политизује преговоре са ЕУ

06. новембар 2017. | Београд

Део цивилног друштва би да политизује преговоре са ЕУ

Министарство за европске интеграције и Преговарачки тим за вођење преговора о приступању ЕУ, саопштили су данас да су уочили да постоје тенденције једног дела организација цивилног друштва, да се процес сарадње опструише, а садржај појединих, пре свега техничких питања, политизује.

„Увек смо настојали да о теми владавине права разговарамо са што већим бројем потенцијално заинтересованих актера, врло отворено и са аргументима. Нажалост, уочавамо да постоји тенденција једног дела организација цивилног друштва, да се успостављени процес сарадње опструише, а садржај појединих, пре свега техничких питања, политизује“, кажу у Министарству и Преговарачком тиму.

У реаговању, одговору на тврдње директора „Транспарентности“ Немање Ненадића, које су пренели медији, да се „не може рећи да је владавина права приоритет ни за ЕУ, ни за Србију“, да се том питању не посвећује потребна пажња, те да се надлежни баве формом, а не садржином, Министарство и Преговарачки тим кажу да је за њих „суштина недвосмислено важнија од форме, баш супротно ономе што директор Транспарентности тврди“.

„Чињеница је да је Национални конвент за ЕУ део преговарачких процедура од 2014. године, али то никада није био изговор да не разговарамо са другим платформама организација цивилног друштва, појединачним организацијама, институтима, националним саветима...Са свима онима који су такав разговор са нама тражили“, наводе Министарство и Преговрачки тим. Додају да су  увек отворени за разговор, размену мишљења и сарадњу са свим организацијама цивилног друштва, биле оне део Конвента или не.

„Све информације од значаја за преговарачки процес у поглављима 23 и 24 које су у надлежности Министарства и Преговарачког тима се налазе на интернет сајту Министарства - акциони планови, преговарачке позиције као и извештаји Европске комисије о напретку у тим поглављима. Циљ нам је да процес буде транспарентан и отворен према јавности, како би сви грађани добили објективну слику о активностима и напретку о области владавине права“, кажу у Министарству и Преговарачком тиму.

Подсећају да је испуњеност акционих планова од 100 одсто циљ преговора у поглављима 23 и 24 у тренутку њиховог затварања.

„То је један од кључних разлога што се та два поглавља отварају на почетку преговора, а затварају на самом њиховом крају“, истичу и додају:

„Током преговора кључно је континуирано спровођење реформи и постепено достизање европских стандарда у области владавине права. Свесни те чињенице, активно радимо са свим надлежним министарствима и укљученим институцијама на првој свеобухватној ревизији акционих планова у циљу постизања још бољих резултата од тренутних 70-80 одсто испуњености од предвиђених активности у овој фази, што је одличан резултат али сматрамо да можемо да постигнемо још бољи“.

Наводе и да је преговарачки процес структуиран тако да у овој фази разговора са ЕУ пратимо испуњавање прелазних мерила за поглавља 23 и 24, који су преточени у мере два Акциона плана, као и посебног Акционог плана за националне мањине.

„Наравно да ћемо се сложити да има још пуно питања у области владавине права која нису била тема прелазних мерила, око којих су се сложиле све државе чланице као нивоа који је потребно постићи у области владавине права у овој фази преговора. Зато оно што морамо пратити, информације које морамо имати јесу све оне које су доступне у извештајима о испуњености ових Акционих планова“, речено је у Министарству и Преговарачком тиму.

Заједнички истичу да извештаје припремају шестомесечно и да се пре него што их упуте Европској комисији прво ставе на увид домаћој јавности и да се о њима се разговара.

„Код нас су све ове информације и извештаји транспарентни и доступни, претпостављамо да је директор Транспарентности то бар приметио. И даље мислимо да то није због испуњавања форме, већ ради суштине“, наводе у Министарству и Преговарачком тиму.

Како кажу, управо је суштина и разлог зашто ће ускоро почети са ревизијама акционих планова, то да се сви пропусти, рокови, мере ускладе са новим развојем и потребама даљих реформи у области владавине права.

„Не само због испуњавања рокова из преговора, већ због превасходног интереса наших грађана да се ствари померају у правцу јачања инситуција и владавине права“, истичу у Министарству за европске интеграције и Преговарачком тиму.

Извор: Танјуг