Експерти из ЕИПА представљају политику миграција и азила ЕУ

06. новембар 2017. | Београд

Експерти из ЕИПА представљају политику миграција и азила ЕУ

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Европским институтом за државну управу - ЕИПА Луксембург и уз техничку помоћ Министарства спољних послова Луксембурга, организујe данас семинар „Политика миграција и азила ЕУ“. На дводневној радионици учесници ће се упознати са кључним принципима, концептима и терминологијом у области избегличког права и права азила, насталим у оквиру Заједничког европског система азила.

Главни циљ обуке је да државним службеницима из институција надлежних за ова питања објасни правни концепт азила у Европској унији. Експерти Петра Јени из ЕИПА Луксембруг и Болдижар Нађ, професор на ЦЕУ из Будимпеште представиће развој најважнијих принципа на којима се заснивају прописи о азилу и избеглицама у оквиру Заједничког европског система азила Европске уније. Посебно ће се разговарати о  изазовима у дефинисању начина на који се гарантује право азила, креирању система прихвата и равномерног распоређивања азиланата у Европској унији као и између ЕУ и трећих држава.

Такође, предавачи ће објаснити и на који начин је регулисано питање легалних и нелегалних миграција, као и инструменте управљања границама који су развијени у Простору слободе, безбедности и правде Европске уније. Биће речи и о најновијим изменама у области имиграционог законодавства ЕУ и политичким одговорима ЕУ на мигрантску кризу која је почела 2015. године, имајући у виду да она утиче у великој мери на будућност Европе, на њен идентитет и одговорност коју има у данашњем свету.