Ј. Јоксимовић на Сајму књига - да разбијемо митове о ЕУ

27. октобар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић на Сајму књига - да разбијемо митове о ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић посетила је данас штанд Министарства за европске интеграције на 62. Међународном београдском сајму књига на коме је представила две најновије публикације тог Министарства „Аргументи за Европу" и „Митови о Европској унији“.


„Ми смо први пут на Сајму књига представили наше публикације у форми промо материјала, које су бесплатне, које би на један пријемчив начин требало да покажу нашим грађанима шта су аргументи за европске интеграције, а шта су неке заблуде и митови којима нисмо оптерећени само ми, већ су били и сви други који су пре нас били у процесу евроинтеграција“, рекла је Јоксимовић.


Она је захвалила представницима амбасада држава чланица ЕУ који су присутвовали догађају, а међу којима су амбасадори Аустрије, Бугарске, Португала, Шведске и Холандије, представницима амбасада, Мађарске, Француске, Пољске, Румуније, Шпаније и Делегације Европске уније.


„Њихово присуство показује да радимо заједно и да покушавамо да кроз заједнички рад приближимо нашим људима разлоге због којих је Србија недвосмислено опредељена за наставак европског пута“, истакла је Јоксимовић.


Наводећи да се грађани често питају шта имају од процеса евроинтеграција, она је рекла да је управо због тога ресорно Министарство објавило две најновије публикације -  „Аргументе за Европу“ и  „Митове о Европској унији“.


Како је образложила, прва публикација састоји се од три сегмента - политичког и институционалног сегмента, економског сегмента,  у смислу економских бенефита и користи за наше грађане и дела који се тиче коришћења фондова Евопске уније.


„У сумарном делу смо навели које су то конкретно користи од чланства Србије у ЕУ по свих 35 поглавља која се директно тичу грађана Србије“, рекла је Јоксимовић.


Говорећи о публикацији „Митови о Европској унији“, она је као пример навела „Мит 3“, који каже да ћирилице неће бити ако Србија постане чланица ЕУ.


„Не само да то није тачно, него ће ћирилица бити једно од званичних писама Европске уније и српски језик ће бити један од званичних језика Европске уније“, истакла је Јоксимовић.

Она је говорила и о „Миту 13: Збогом кривим краставцима и квргавим шаргарепама“.
„То је чувена прича о стандардизацији свега, па и пољопривредних производа, што је наравно, далеко од истине“, рекла је Јоксимовић и навела да чланство Србије у ЕУ, пољопривредним произвођачима, између осталог, гарантује очување традиционалних начина производње, као и приступ великим фондовима ЕУ за пољопривредну производњу.

Извор: Танјуг