Ј. Јоксимовић: Србија није ни у евроазијским ни евроатлантским интеграцијама

27. октобар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија није ни у евроазијским ни евроатлантским интеграцијама

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, рекла је данас поводом недавне изјаве заменика помоћника државног секретара САД Брајана Хојта Јиа, да Србија није ни у евроазијским ни евроатлантским интеграцијама, већ у европским интеграцијама. Она је истакла да су Руска Федерација и САД „глобални играчи", чији се интереси некада преплићу и преламају, врло често и на простору где је наша земља.

„Управо зато дубоко сам уверена да су европске интеграције прави одговор на стабилизацију Србије на спољнополитичком плану и модернизацију и стабилизацију на унутрашњополитичком плану. Ми смо у европским интеграцијама и припадамо европском континенту, а евроатлантске и евроазијске су нешто друго. Ми гурамо европске интеграције и верујем да ћемо бити успешни у томе“, рекла је Јоксимовић новинарима у Београду.

Заменик помоћника државног секретара САД, јуче је у Београду поручио да се не може седети на две столице истовремено, наводећи да земља као што је Србија, која жели да постане члан ЕУ, мора да пошаље врло јасно поруку, а не да балансира између две стране.
Он је такође рекао да САД „не разумеју зашто би особље руског хуманитарног центра требало да добије дипломатски идентитет".

Извор: Танјуг