Ј. Јоксимовић и Флоријан Хан: Србија показала да је посвећена регионалној стабилности

26. октобар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић и Флоријан Хан: Србија показала да је посвећена регионалној стабилности

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић разговарала је са послаником Хришћанско-социјалне уније (CSU) немачког Бундестага Флоријаном Ханом о односима Србије и Немачке, могућностима за њихово јачање, процесу европских интеграција Србије, реформама у држави, ситуацији у региону и другим темама.

Министар европских интеграција рекла је да је Немачка највећи билатерални донатор развојне помоћи Србије - за последњих 15 година издвојила је 1,7 милијарди евра за бројне пројекте. Захвалила је на томе, али и на подршци и помоћи коју од Немачке добијамо у процесу приступања ЕУ. Све то, према речима Јоксимовићеве утиче на то да се Немачка у нашој јавности доживљава као важан стратешки партнер.

Министар Јоксимовић истакла је да је чланство у Европској унији стратешки интерес Србије, а да су европске интеграције најбољи механизам свеукупног развоја државе. Она очекује да ће Србија, поред отворених 10 и привремено затворена 2 поглавља, до краја године отворити још неколико поглавља за која смо спремни.

„За Србију је стабилност региона од великог значаја“, нагласила је министар европских интеграција уз напомену да сарадња предуслов мира, развоја и напретка. Јоксимовић сматра да би и остали, попут Србије, требало да покажу такву опредељеност, која је од значаја и за Европску унију у целини.

Посланик Бундестага Флоријан Хан похвалио је залагање које Србија, као значајан фактор у региону, исказује ради јачања стабилности и постизања конкретних резултата кроз реформе које спроводимо. Сложио се да и други у региону морају да покажу одгворност и конструктиван приступ зарад стабилности.  Уз констатацију да верује у европску будућност Србије, Хан је пружио недвосмислену подршку наставку процеса евроинтеграција Србије уверен да се наша земља показала као активан и поуздан партнер ЕУ.