Ј. Јоксимовић: Интензивираћемо билатерални дијалог са чланицама ЕУ

23. октобар 2017. | Варшава

Ј. Јоксимовић: Интензивираћемо билатерални дијалог са чланицама ЕУ

За Србију је веома важно да сарађује са државама чланицама Европске уније и у том смислу је значајно да разговарамо са Пољском, од које можемо много да научимо о процесу европских интеграција и која подржава процес проширења Уније, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у Варшави.

Јоксимовић данас борави у радној посети Пољској где је разговарала са државним секретаром за европске послове Министарства иностраних послова Пољске Конрадом Шимањским.

Након састанка, Јоксимовић је у изјави за Танјуг истакла да је Пољска важна држава чланица која је не само једна од тренутно водећих држава у Европи по стопи раста, већ је пример изванредне трансформације друштва и државе од кад је постала чланица ЕУ и док се припремала за чланство. „За нас је важно и почела сам да више „гурам“ тај принцип сарадње са државама чланицама, јер Брисел је увек ту, он је институционално седиште ЕУ, ми свакако сарађујемо са Унијом на институционалном нивоу, али да би та сарадња имала правог ефекта морамо да разговарамо са државама чланицама, да интензивирамо дијалог по свим питањима која се тичу преговора и билатералним питањима са државама чланицама“, рекла је Јоксимовић.

Она је назначила да смо можда и неоправдано запоставили односе са Пољском, која је, каже, изванредан пример успеха европских интеграција и од које може много да се научи о процесу приступања, а чије је искуство у коришћењу европских фондова, претприступних и структурних, драгоцено.

Јоксимовић је посебно истакла да је Пољска своју пољопривреду развила до максимума управо користећи фондове ЕУ, а регионални и локални развој ставила на пијадестал у процесу европских интеграција и припрема за чланство. „Сада наши грађани који можда дуго нису били у Пољској просто не би препознали државу, колики је то напредак и колика је укупна развијеност државе и друштва у Пољској. Зато је за Србију као земљу кандидата важан пример Пољске“, навела је министар.

Пољска је, апострофирала је она, једна од земаља која принципијелно подржава проширење као политику ЕУ. „Они су једна од држава која није мењала став по питању позитивне улоге политике проширења и у том смислу имамо простора са њима дубље да радимо у том правцу", додала је Јоксимовић.

Министар је навела и да су Пољска, Мађарска, Словачка и Чешка показале пример изванредне регионалне сарадње у оквиру Вишеградске групе, и пре него што су постале чланице ЕУ, а и касније, у оквиру Уније и наш је интерес да политички и економски више сарађујемо са тим земљама. „Пример сарадње Вишеградске групе, као и сарадње нордијских или балтичких земаља врло је поучан за нас, не само за регион, већ и за Србију", подвукла је Јоксимовић.

Како је рекла, Србија јесте у региону Западног Балкана, али је и сусед са Мађарском, Румунијом, Бугарском, има добре контакте са Словенијом, Аустријом, Пољском, Чешком, Словачком и то је важан оквир наше спољнополитичке платформе. „То је простор у ЕУ који заиста добија замах у погледу развоја и за нас је од великог интереса да сарађујемо и политички и економски са овим државама", каже министар.

Она је пренела да је у разговору са пољским колегом било речи и о политичким дешавањима у ЕУ, новој стратегији проширења о којој је говорио председник Европске комисије Жан Клод Јункер и на који начин је то перципирано у државама чланицама.

(извор: Танјуг)