Mинистарство за европске интеграције по први пут на Међународном београдском сајму књига

20. октобар 2017. | Београд

Mинистарство за европске интеграције по први пут на Међународном београдском сајму књига

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије (МЕИ) представиће, по први пут, на Међународном београдском сајму књига од 22. до 29. октобра 2017, нова издања публикација која су припремљена како би стручној и широкој јавности указали на низ тема важних за процес приступања Србије Европској унији.  У пратећем програму највеће регионалне манифестације посвећене књизи, која се у Београду организује по 62. пут, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић говориће о новој публикацији „Аргументи за Европу“, чији је издавач Министарство, а која има за циљ да на разумљив начин предочи користи које ће грађани Србије имати од чланства наше земље у ЕУ. 

Од недеље 22. октобра Министарство ће организовати шест тематских дана како би посетиоцима представили најзначајније активности у процесу европске интеграције Србије, односно шта све чини Влада Србије али и други актери овог процеса, како би реформисали државу и друштво према моделу који је циљ свих грађана наше земље - живот у уређенијој држави и друштву по узору на друге европске државе. На штанду МЕИ биће најпре речи о публикацији „Језичке смернице“ за припрему верзије правних тековина ЕУ на српском језику, намењене преводиоцима и редакторима. Наредних дана уследиће представљење дигиталних публикација, пре свега нова е-обука доступна на интернет презентацији МЕИ, посвећена Секторски политикама ЕУ. Потом ће теме бити и развојна помоћ Европске уније Србији, ИПА фондови и Преговарачко поглавље 22 о кохезионој политци ЕУ, као и издања МЕИ о овим питањима.  Такође, током једног од сајамских дана посетиоци ће моћи да се упознају са ЕУ Програмима прекограничне и транснационалне сарадње, односно са штампаним материјалом који садржи информације о најзначајнијим пројектима и користима које имају за велики број грађана у локалним срединама.

Посебно, током Ђачког дана, тематског дела Сајма посвећеног младима, МЕИ организује читајућу пробу нове позоришне представе трупе Дадов и невладине организације Епомена која се бави питањем како средњошколци виде Европску унију, а биће промовисан и зборник студентских радова о ЕУ објављених по овогодишњем конкурсу МЕИ  за најбољи академски рад о ЕУ.