Ј. Јоксимовић и Б. Мерк о конкретној развојној сарадњи Србије и Баварске

19. октобар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић и Б. Мерк о конкретној развојној сарадњи Србије и Баварске

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са министром за Европу и регионалне односе немачке савезне покрајине Баварске Беате Мерк. Разговарале су о развоју односа Србије са Немачком и Баварском, плановима и могућностима за даљу сарадњу, европским интеграцијама Србије, реформама које се у нашој држави спроводе, односима у региону и другим актуелним темама.

Министар за европске интеграције захвалила је на помоћи и подршци коју Немачка пружа Србији у процесу приступања ЕУ. Најбољи доказ за то јесте податак да је та држава појединачно наш највећи билатерални донатор развојне помоћи - у последњих 15 година определила је 1,7 милијарди евра. Јоксимовић је указала да се Немачка перципира као стратешки савезник и пријатељска замља, чему доприноси и сарадња са Баварском.

Јоксимовић и Мерк констатовале су да постоји простор за даље јачање односа Србије и Баварске, посебно кроз нови Програм транснационалне сарадње Дунав, који доприноси афирмацији макро-регионалне стратегије за Дунавски регион. Сагласиле су се да је поглавље 22 које се односи на регионални развој и структурне фондове, значајно за успешну припрему државе за чланство у ЕУ. Јачање капацитета локалних самоуправа за коришћење фондова и припрему пројеката важно је за стварање услова за равномерни регионални развој. У том смислу, истакнута је могућност сарадње домаћих и баварских локалних самоуправа и регионалних развојних агенција.

„Европске интеграције нису само спољнополитички циљ Србије, већ су део домаће развојне политике“ рекла је Јадранка Јоксимовић. Информисала је Беате Мерк да је Србија, у досадашњем процесу приступања, отворила 10 поглавља, од којих су два привремено затворена. Министар за европске интеграције очекује да ће до краја године наша земља отворити још поглавља за која смо спремни, чиме ће  бити потврђена добра динамика приступања ЕУ. Србија се такође, истиче Јоксимовић, залаже за принцип по коме од појединачних резултата земаља кандидата за чланство у ЕУ зависи и брзина приступања. 

„Баварска пружа пуну подршку процесу европских интеграција Србије“ нагласила је Беате Мерк и похвалила резултате реформи које се у Србији спроводе. Баварска Србију, објаснила је Мерк, види као важну партнерску државу региона.  Верује да је улога Србије у очувању регионалне стабилности изузетно значајна, што је битно и за ЕУ. Такође, Мерк је констатовала да је Србија показала да је поуздан партнер Европске уније који активно учествује у решавању проблема са којима се ЕУ суочава, посебно у контексту мигрантске кризе.

 

 

 

Јадранка Јоксимовић и Беате Мерк

Јадранка Јоксимовић и Беате Мерк

 

Јадранка Јоксимовић и Беате Мерк

Јадранка Јоксимовић и Беате Мерк

 

Јадранка Јоксимовић и Беате Мерк

Јадранка Јоксимовић и Беате Мерк

 

(извор: Танјуг)