Споразум о стабилизацији и придруживању у новембру 2006.

09. новембар 2005. |

Београд, 8. новембар 2005. године - Споразум о стабилизацији и придруживању између Европске уније и Србије и Црне Горе требало би да буде парафиран у новембру 2006. године, а до тада ће бити одржане још две званичне рунде преговора и низ техничких састанака.

Званичне рунде преговора воде чланови преговарачких тимова и први такав састанак одржан је јуче у Београду. Преговарачки тим Европске комисије предводио је Рајнхард Прибе, преговарачки тим СЦГ шеф дипломатије државне заједнице Вук Драшковић, преговарачки тим Србије Мирољуб Лабус, а Црне Горе Гордана Ђуровић.



Наредни такав састанак биће одржан у априлу, а последњи, на коме би Споразум требало да буде потписан, у новембру 2006. године.



У паузама званичних рунди преговора биће организован низ техничких преговора, које ће водити шефови радних група који су правили полазне основе за преговоре између СЦГ и ЕУ.



На званичним рундама преговора практично треба само да се верификује оно што је усаглашено на техничким састанцима.



Први технички састанак, на коме ће бити речи о либерализацији трговине са ЕУ, биће организован крајем децембра. Званичне састанке пратиће пленарни сусрети Унапређеног сталног дијалога, на којима ће бити разматрана питања испуњавања обавеза СЦГ по политичком критеријуму, односно питања стабилности институција, владавине права, заштите људских и мањинских права, испуњавања међународних обавеза и реформа јавне управе.



Сваки од техничких састанака пратиће секторски састанци који ће се бавити појединачним питањима сектора који су од интереса за преговоре.



Током јучерашње, прве званичне рунде преговора усаглашени су преамбула Споразума и општи принципи.



Директор Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Републике Србије Тања Мишчевић навела је у изјави за агенцију Бета да је реч о деловима Споразума о којима се не преговара и који су практично универзални за све државе у процесу стабилизације и придруживања.



Преамбула је, објаснила је она, уводни део овог споразума у којем се дефинишу уговорне стране и у којој се оне позивају на најрелевантније документе битне за садржину споразума.



У преамбули се позива на раније уговорне односе, као што је споразум који је СФРЈ 1980. године закључила са Европском заједницом, затим на европско партнерство, на обавезе СЦГ по Уставној повељи, нагласила је Мишчевић.



Према њеним речима, у општим принципима садржани су основни елементи уговора, између осталог и обавезе СЦГ, као што је обавеза поштовања демократских принципа, заштите људских права, Европске конвенције о заштити људских права и обавеза сарадње са Хашким судом.



То су суштински делови Споразума и њихово непоштовање може резултирати суспензијом уговора, истакла је Мишчевић, уз напомену да је то важило за све потписнице са Балкана и из источне Европе.



Поред преамбуле и општих принципа, Споразум ће имати још девет поглавља. То су политички дијалог; регионална сарадња; слободно кретање робе; кретање радника, пружање услуга, оснивање предузећа и кретање капитала; усклађивање правних прописа и њихово спровођење; сарадња у области правосуђа и унутрашњих послова; политика сарадње; финансијска сарадња и институционална сарадња.



Мишчевић је указала на то да ће Споразум бити завршен дефинисањем институција и органа који ће спроводити његове одредбе, а циљ тог документа је успостављање придруживања, што је највиши уговорни однос између треће државе и ЕУ, као и корак ка ступању у чланство.



У периоду придруживања свака страна, и ЕУ и СЦГ, има одређена права и обавезе које се дефинишу у Споразуму, навела је Мишчевић и упозорила на то да ће најтежи део преговора бити либерализација трговине, односно дефинисање рока и темпа у коме ће СЦГ укинути царине на производе из ЕУ.



Ми смо тај рок врло прецизно израчунали и имамо листе за сваку од појединачних роба побројаних у нашој царинској тарифи и тачно дефинисан темпо и рок либерализације за сваку робу. Држимо се Агенде 2012, односно желимо да Србија те године буде спремна за улазак у чланство ЕУ. Не мора да значи да ће нас тада примити у чланство, али нам је важно да одржимо овај напредак у реформама, додала је Мишчевић.



Она је објаснила да су информације о року за укидање царина који ће СЦГ понудити саговорницима из ЕУ `преговарачка тајна`, али да Европска комисија нуди рок од максимално десет година, с тим да се државама оставља простор да дефинишу да ли тај рок може да буде и краћи.



Према њеним речима, Европска комисија неће условљавати потписивање Споразума питањима која се тичу поштовања људских и мањинских права, али ће власти у Београду ипак предузети извесне кораке на том пољу.



Влада Србије ће на три месеца достављати извештаје о стању и заштити људских права у Србији, а први, иницијални извештај поднет је данас представницима Европске комисије, навела је директор Канцеларије за придруживање ЕУ