Ј. Јоксимовић и Сијарто: Србија и Мађарска пример добросуседске сарадње

06. октобар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић и Сијарто: Србија и Мађарска пример добросуседске сарадње

Интерес Мађарске, али и саме Европске уније је да Србија што пре постане чланица Уније, поручио је данас у Београду министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, након разговора са министром за европске интеграције Србије Јадранком Јоксимовић, која је истакла да и поред свих проблема, европске интеграције остају стратешки приоритет Србије.

Сијарто је истакао да Мађарска поштује напредак Србије на европском путу и да зато не моли, већ захтева да се ове године отвори пет поглавља у процесу приступања Србије ЕУ.

„Морамо дати позитивне одговоре Србији, ради што бољег напретка ка ЕУ“, рекао је Сијарто.

Он је подвукао да без стабилне Србије нема ни стабилног Балкана, а стабилност се, каже, постиже бржом интеграцијом региона у ЕУ.

„Мађарска чини све да Србија може да закључи преговоре са ЕУ до 2021. године“, подвукао је Сијарто и додао да је то и израз захвалности за однос Србије према националним мањинама, као и да односи две земље никад нису били бољи.

Однос Србије према мањинама, истакао је, одговара европским прописима и мерилима, па Србија може да послужи као пример и земљама чланицама ЕУ, али и земљама које желе да уђу у ЕУ.

Он је додао да Мађарска гарантује сва права српској мањини у тој земљи. Сијарто је навео да Србија и Мађарска раде на две велике инвестиције од којих је једна пруга Београд - Будимпешта, али и енергетско повезивање.

Министар Јоксимовић истакла је да је Мађарска важан партнер у европским интеграцијама и да је важно да две земље сарађују и да се повезују транспортно, енергетски, што је у интересу грађана, али и ЕУ.

„Управо због тога мислимо да је извесност европског пута Србије јаснија и верујемо да ће се то препознати и у другим државама чланицама, као у Мађарској. Наше је да радимо наш део реформи, пре свега због обећања датог грађанима. Европске интеграције, уз све проблеме који се повремено појављују и који ће се сигурно појављивати, остају стратешки приоритет Србије“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да је данас усвојена трећа ревизија Националног документа за усвајање правних тековина ЕУ којим смо себи дали рок да до краја 2021. године усагласимо законодавство са Унијом.

„Важније је да грађани осете бољитак и напредак, а чланство у ЕУ ће, сигурна сам, доћи као логична последица тога, ако се и ЕУ консолидује на прави начин препознајући проширење као развојну шансу, а не само као шансу кандидата“, рекла је Јоксимовић.

Министар Јоксимовић је истакла да Србија цени Мађарску не само као суседа, већ као земљу која је показала да има свој став и глас и да уме да штити своје националне интересе.

Она је навела да је Мађарска за Србију изузетно важна и да су припадници мађарске мањине у Србији спона поштовања и заједничког интереса да овај простор економски напредује, и да грађани, без обзира на националност, живе боље.

„Оно што Сијарто каже о стању права националних мањина у Србији више ми значи од сваке оцене из извештаја ЕК, јер је мађарска мањина у Србији бројна, Мађари овде раде и живе и могу да процене на који начин се Србија односи према свим грађанима друге националности“, рекла је она и додала да ће се Србија трудити да тај стандард не опадне, већ да буде све бољи.

„Нисам сигурна да све друге државе у региону могу да се похвале таквим односом и третманом према грађанима друге националности и њиховим мањинским правима, али то је већ питање за те друге државе", подвукла је министар.

Извор: Танјуг