Стратегијом до бољег коришћења јавних средстава

04. октобар 2017. | Београд

Стратегијом до бољег коришћења јавних средстава

Стратегија развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору треба да допринесе да се новац пореских обвезника троши на прави и економичнији начин, поручено је данас са скупа у Београду.


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истиче да је Стратегија развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору важан део поглавља 32 о финансијском надзору, које је, подсећа, отворено као прво поглавље децембра 2015. 


„То је важно, не само зато што ћемо тако испунити критеријуме ЕУ, већ зато што интерна ревизија у јавном сектору заправо значи нашу потпуну спремност и план како да повећамо одговорност руководилаца у јавном сектору, као и свих запослених у трошењу и коришћењу јавних средстава. Јавна средства нису само наш домаћи буџет, већ и фондови ЕУ, и сви други фондови који нам стоје на располагању као земљи кандидату“, рекла је Јоксимовић за Танјуг.


То је добар приступ, сматра Јоксимовић, и истиче да се јавни новац који је на располагању јавном сектору мора користити на одговоран и ефикасан начин, јер је то новац пореских обвезника Србије, наше земље.

„Према томе, заиста постоји и политичка воља и техничка припремљеност да се подигне и повећа одговорност кроз интерну ревизију, већи број сертификованих ревизора који ће заиста да прате одговорно, ефикасно, економично и транспарентно управљање јавним средствима“, рекла је Јоксимовић.


Према њеним речима, у овој фази Србији је врло значајно да док је још кандидат, развије све те механизме и да успешно и наменски, на добробит грађана, кроз пројекте важне за развој, користи претприступне фондове ЕУ, да би касније и чланством у будућности могла неупоредиво већи новац да користи на одговоран начин.


„А да не причам колико је важно да буџет користимо одговорно и транспарентно, и у том смислу, ово је врло важна стратегија и важан корак ка побољшању финансијске контроле над јавним средствима“, рекла је Јоксимовић.


Циљ доношења Стратегије је да имплементира финансијско управљање и контролу и интерну ревизију у свеукупни систем управљања у јавном сектору, како би се јавна средства употребљавала на ефективан, ефикасан и економичан начин.

На Конференцији поводом доношења Стратегије развоја интерне финансијске контроле у јавном сектору у Републици Србији за период од 2017. до 2020. године, која је одржана данас у Палати Србија, учествовали су министар финансија Душан Вујовић, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, шеф Делегације ЕУ у Београду Сем Фабрици и представник Европске комисије Рејмонд Хил.