За реформу образовања у Србији ЕУ издваја 27,4 милиона евра

27. септембар 2017. | Брисел

За реформу образовања у Србији ЕУ издваја 27,4 милиона евра

Европска унија издвојила је данас 27,4 милиона евра бесповратних средстава за подршку реформи образовног система у Србији.

„Српска деца заслужују исте могућности као и деца у ЕУ“, поручио је том приликом комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

Споразум о подршци ЕУ образовном систему Србије данас у Бриселу потписали су директорка за Западни Балкан у Генералном директорaту Европске комисије Хеновева Руиз Калавера и помоћник министра за евроинтеграције Бранко Будимир, у присуству министарке Јадранке Јоксимовић и комесара Јоханеса Хана.

У питању је први споразум ЕУ овакве врсте са неком од земаља Западног Балкана.

„Српска деца заслужују исте могућности као и деца у ЕУ. Зато је подршка у области образовања важан део наше агенде проширења. То је инвестиција у нашу заједничку будућност, јер Србија припада европској породици“, поручио је приликом потписивања комесар Хан.

Добијени новац ће бити намењен усклађивању образовног система у Србији са потребама тржишта рада, унапредиће се стручност наставног особља и помоћи образовању најрањивијих мањинских заједница у земљи.

Европски комесар за преговоре о проширењу каже да ће око 40.000 наставника у Србији бити тренирано у складу са новим модерним програмима, што ће студентима обезбедити висококвалитетна предавања. Истовремено, 4.000 наставника који предају на језицима мањина добиће специјалне тренинге, а посебни уџбеници на мањинским језицима биће штампани. Посебна пажња биће усмерена на потребе и подршку у образовању ромске деце од којих ће њих 7.000 добити и школарине.

Комесар Хан је нагласио да ће новац бити употребљен за унапређење законског и институционалног оквира образовног система у Србији, што ће омогућити младима да добију образовање које се поклапа са потребама тржишта и тако да остану и пронађу посао у земљи.

„Овај споразум осликава одлучност и могућност Србије да унапреди свој образовни систем, али и одговорност ЕУ према грађанима Србије, посебно младима“, закључио је Хан.

Извор Танјуг