Ј. Јоксимовић: Нема развоја без доброг образовања

27. септембар 2017. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Нема развоја без доброг образовања

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, нагласила је данас у Бриселу да нема развоја без доброг образовања и да укупан економски и друштвени напредак једне државе зависи од добро образованих људи и образовног система који је повезан са тржитем рада.

Јоксимовић је, после потписивања споразума о подршци ЕУ образовном систему Србије, поручила да је жеља и Србије и ЕУ да се зауставе економске миграције и одлив младих људи из земље што је, према њеним речима, последица ситуације где Србија школује превише одређених образовних профила који потом не могу да нађу посао на тржишту рада у Србији.

„Ми смо 27,5 милиона евра добили за програме који ће помоћи наставном кадру да наставне програме и планове прилагоде потребама тржишта рада, да имамо квалитетно и релевантно образовање, што је у складу са нашом Стратегијом образовања до 2020. године“, истакла је министар.


Јоксимовић је нагласила да новац добијен од ЕУ иде у прави сектор, што показује да су ЕУ и Србија прави партнери на путу развоја наше државе.


„Мислим да је јасно да наши млади људи желе више образовања, више могућности да путују, могућности да нађу посао. Ми морамо да младима дамо нову шансу. А права шанса иде кроз правeдно, свеобухватно и ефикасно образовање“, закључила је Јоксимовић после потписивања споразума о подршци ЕУ образовном ситему Србије.


Споразум о подршци ЕУ образовном систему Србије данас у Бриселу су потписали директор за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије Хеновева Руис Калавера и помоћник министра за евроинтеграције Бранко Будимир, у присуству министра Јадранке Јоксимовић и комесара Јоханеса Хана.

У питању је први споразум ЕУ овакве врсте са неком од земаља Западног Балкана.

Извор: Танјуг