Подсекретарка Уједињених нација и директорка УНОПС-а Грете Фаремо у званичној посети Србији

26. септембар 2017. | Београд

Подсекретарка Уједињених нација и директорка УНОПС-а Грете Фаремо у званичној посети Србији

Подсекретарка Уједињених нација и директорка Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) Грете Фаремо борави у дводневној званичној посети Србији. УНОПС је, како је Фаремо истакла током првог дана посете, на састанку у Министарству за европске интеграције, решен да настави да пружа подршку Влади Србије у спровођењу реформи током процеса европских интеграција.

Током састанка Фаремо је са тимом Уједињених нација у Србији нагласила активно учешће УНОПС-а у спровођењу Оквира развојног партнерства за период од 2016-2020. године који је УН тим потписао са Владом Србије, посебно у областима економског развоја, запошљавања, социјалне заштите рањивих група и унапређењу инфраструктуре. Овај документ представља свеобухватни основ за сарадњу и помоћ УН система која је усмерена на подстицање и унапређење свеукупног економског, социјалног и еколошког развоја Србије, наводи се у саопштењу УНОПС-а.

Подсекретарка Уједињених нација и извршна директорка Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) Грете Фаремо јуче се састала и са шефом Делегације Европске уније у Србији, амбасадором Семом Фабрицијем и амбасадором Швајцарске у Србији Филипом Геом. „Донатори највећих развојних пројеката које УНОПС спроводи у Србији, Делегација ЕУ и Влада Швајцарске су задовољни оствареним резултатима који су допринели одрживом развоју и унапређењу квалитета живота људи“, рекла је извршна директорка УНОПС-а Грете Фаремо.

УНОПС је специјализована агенција УН-а у областима инфраструктуре, набавки и управљања пројектима, а тренутно у Србији спроводи осам пројеката чија вредност достиже скоро 50 милона евра. Поред програма Помоћи Европске уније Србији у обнови од последица поплава и реконструкцији оштећених путних структура, УНОПС имплементира и програм Европски ПРОГРЕС који има за циљ развој 34 недовољно развијене општине на југоистоку и југозападу земље, као и пројекте који подстичу инклузију рањивих заједница.