Ј. Јоксимовић: Извеснија европска будућност Србије

26. септембар 2017. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Извеснија европска будућност Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Бриселу да Србија сада има извеснију европску будућност на коју су утицале унутрашње реформе у земљи, Јункерова стратегија о проширењу, али и најављени континуитет у немачкој спољној политици и политици према Балкану.

„Мислим да је јако важно што је господин Мекалистер као високо рангирани политичар у Немачкој најавио континуитет у спољној и европској политици Немачке. То је врло значајно јер Немачка је несумњиво један од политичких и економских мотора ЕУ. Ми као земља кандидат тако можемо да очекујемо једну стабилну европску политику, посебно и у погледу даљег проширења”, изјавила је Јоксимовић после састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Дејвидом Мекалистером у Бриселу.

Министар Јоксимовић је Мекалистера, а раније данас и амбасадоре земаља чланица ЕУ, обавестила о свему што Србија ради у погледу реформских процеса у земљи, на првом месту када је у питању владавина права.

Разговарало се такође и о отварању нових поглавља у приступним преговорима са ЕУ.„Ми верујемо да до краја ове године можемо да отворимо бар три поглавља. Да ли ће бити организована једна конференција у октобру, а једна у децембру или ће сва спремна поглавља сачекати децембар, то је питање и договора и административних процедура између земаља чланица. Добра воља постоји и верујем да ћемо наставити позитиван тренд у погледу отварања преговарачких поглавља", нагласила је Јоксимовић.

Она каже да је на Србији да ради свој део посла на унутрашњем плану, у циљу испуњавања реформи, али на првом месту у циљу бољег  живота грађана Србије, и да о томе обавести ЕУ. Министар Јоксимовић је оценила да у ЕУ у овом тренутку постоји још позитивнија атмосфера када је реч о европском путу Србије и да је агенда о приступању Србије и Црне Горе, са перспективом до 2025. године, коју је представио председник Европске комисије Жан Клод Јункер, наишла на добар пријем међу земљама чланицама.

„Наш план је да до 2021. или 2022. године у потпуности будемо усаглашени са европским стандардима и онда да крене уобичајена процедура у државама чланицама где се у парламентима ратификује ново проширење или се тим поводом одржи референдум који је могућ и у држави кандидату. Врло смо реалистични и врло је позитивно то што је председник Јункер дао једну видљивију и опипљивију перспективу", нагласила је Јоксимовић у Бриселу.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сутра ће се у седишту Европске комисије у Бриселу састати са европским комесаром за преговоре о проширењу Јоханесом Ханом са којим ће потписати део секторске буџетске подршке у виду 27,5 милиона евра бесповратних ЕУ средстава за реформу образовног система у Србији.

(извор: Танјуг)