Данас обележавамо Дан европске територијалне сарадње

21. септембар 2017. | Београд

Данас обележавамо Дан европске територијалне сарадње

Данас обележавамо Дан европске територијалне сарадње, 21. септембар, посвећен прекограничној сарадњи и програмима које ЕУ финансира широм Европе. Од 2013. године, када је Европска комисија одлучила да и на овај начин промовише подршку прекограничним и транснационалним пројектима и Србија се, заједно са више од 40 европских држава, придружила тој иницијативи.

Европска територијална сарадња заслужна је за развој заједничког европског простора и представља основ за даљу европску интеграцију. За грађане Србије, тај допринос се не мери само у новцу - корисници су добили прилику да кроз пројекте које су спроводили са својим суседима из околних земаља, реше заједничке проблеме, подстакну друштвени и економски развој и запошљавање, стекну искуство у коришћењу средстава Европске уније и у достизању европских стандарда, што као крајњу потврду има примену и ширење идеја и вредности које деле са земљама чланицама Уније.

У периоду 2004 - 2017. кроз програме прекограничне сарадње у нашој земљи поднето је више од 5.500 предлога пројеката, финансирано 1000 пројеката које је спроводило више од 700 организација из Србије, а уговорено је више од 220 милиона евра које је суфинансирала Европска унија у сарадњи са државама учесницама програма. Кроз реализоване пројекте деца из пограничних делова Србије и суседних земаља такмичила  су се у одбојци, џудоу и фудбалу, опремане су болнице, школе, вртићи, зоолошки вртови, реновиране су цркве, сарађивале су службе за заједничко реаговање у ванредним ситуацијама и у борби против трговине наркотицима, грађени гранични прелази, фабрике за пречишћавање отпадних вода, бициклистичке стазе, организовани су концерти, бициклистичке трке, регате, угрожене групе су добиле нови подстицај и веру у боље сутра.

Европска унија је за програмски период 2014 - 2020. за Србију определила нових 260 милиона евра за спровођење ових програма. Србија наставља сарадњу са седам суседних држава и учествује у два транснационална програма - Дунав и Адрион. Зато нам је важан Дан европске територијалне сарадњe, радујемо се новим успесима и резултатима који ће допринети стварању услова за квалитетнији живот грађана широм Србије и Европе!

Министарство за европске интеграције организује поводом Дана европске територијалне сарадње филмски фестивал „Европска сарадња: филмска прича“, од 22. до 24. септембра, у у Центру за културу „Влада Дивљан“, у Београду.