Међународни тим за преговоре

21. октобар 2005. |

Београд, 21. октобар 2005. - Министар за људска и мањинска права Расим Љајић изјавио је данас да ће преговоре о будућем статусу Косова највероватније водити фински дипломата Марти Ахтисари, да ће представник Европске уније у преговорима бити Аустријанац Алберт Рохан, Русије Владимир Чижов, а чека се још одлука САД, преноси агенција Фонет.

Љајић је на брифингу новинара, који су организовале Канцеларија за придруживање ЕУ Владе Републике Србије и Фондација Конрад Аденауер, рекао да ће преговори о будућем статусу Косова трајати неколико месеци и да је сада евидентно да је међународна заједница признала неуспех своје политике `стандарди пре статуса`.

Разне опције су на столу, рекао је Љајић и додао да је једна од њих и условна независност, а `ми морамо говорити о штетности таквог решења`.

Говорећи о ситуацији после расправе у Бриселу о правима мађарске мањине у Војводини, Љајић је рекао да је договорено да се 10. новембра оджи седница Мешовите комисије за питања мањина Мађарске и СЦГ.

На састанку ће бити договорено да се сва питања решавају у билатералним оквирима, додао је Љајић.

Он је најавио да ће у понедељак бити одржан и састанак са амбасадорима земаља чланица ЕУ, САД, Русије и Кине на којима ће бити информисани о активностима министартва.

Љајић је нагласио да је `наша несрећа` и што се питање државне заједнице, поред решавања стратуса Косова, решава у истом периоду.

Држава је прилично поларизована, оценио је он и додао да се зато у међународној заједници појављују идеје о одлагању референдума у Црној Гори.

Љајић је изразио наду да ће Скупштина СЦГ данас усвојити закон о замрзавању имовине хашких оптуженика и да ће то бити доказ искрених намера државних органа да извршава своје међународне обавезе.

`Не могу да дајем било каква обећања у смислу давања било каквих рокова, само уверење да ће напори свих државних органа да се преостали хашки оптуженици нађу у Хагу уродити плодом`, рекао је Љајић.