Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ од 22. до 24. септембра у Београду

18. септембар 2017. | Београд

Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ од 22. до 24. септембра у Београду

Министарство за европске интеграције Републике Србије позива Вас на тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“, који ће бити одржан у Центру за културу „Влада Дивљан“, од 22. до 24. септембра, поводом Дана европске сарадње.

Фестивал ће 22. септембра отворити вишеструко награђивани филм „Обећање“, аутора и продуцента Душана Гајића и редитеља Жељка Мирковића са којим је предвиђен и разговор након пројекције. На репертоару су такође: немачки филм „Демократија“, редитеља Давида Бернета (23. септембар), као и документарно остварење „Гангстер те воли“, хрватског редитеља Небојше Слијепчевића (24. септембар). Сви филмови ће бити приказивани у термину од 20 часова.

Дан европске сарадње је манифестација којом се промовише „Европска територијална сарадња“, инструмент Европске уније чији је циљ повезивање грађана суседних држава ради превазилажења заједничких препрека. Програми прекограничне и транснационалне сарадње у Србији се спроводе од 2004, а до 2014. Европска унија је за ове програме издвојила 91 милиона евра и подржала више од 800 пројеката, у чијем је спровођењу учествовало више од 500 организација на територији наше земље. У оквиру финансијске перспективе 2014-2020., Србији је доступно 260 милиона евра ЕУ средстава, а спроводи се седам програма прекограничне сарадње - са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Црном Гором, Босном и Херцеговином,  Хрватском и Македонијом и два програма транснационалне сарадње - Програм Дунав и Јадранско-јонски програм (Адрион).