Већина грађана Србије подржава европске интеграције СЦГ

19. октобар 2005. |

Београд, 19. октобар 2005. године - Директор Канцеларије за придруживање ЕУ Владе Републике Србије Тања Мишчевић изјавила је данас да би, у случају да се у Србији одржи референдум о приступању државне заједнице Европској унији, чак 64 одсто грађана гласало позитивно.

Мишчевић је на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати истраживања јавног мњења о европским интеграцијама, указала на то да је број евроентузијаста и даље велики, али да је ипак опао у односу на прошлу годину.



То је тренд који постоји у државама које се налазе у процесу стабилизације и придруживања, односно како се држава приближава ЕУ, тако и проценат оних који постају свесни обавеза према Европи расте, док се питање директне и конкретне подршке смањује, објаснила је Мишчевић.



Она је оценила да постоји значајна веза између Европе и европске будућности младих, с обзиром на то да је 57 одсто грађана Србије на питање шта за њих лично значи Европа одговорило да је то перспектива младим људима.



Према њеним речима, истраживања су показала да највећи број грађана има позитивне асоцијације на ЕУ, односно европска заједница асоцира 20 одсто грађана на бољи квалитет живота, стандард и напредак друштва, а 15 одсто њих посматрају европске интеграције као могућност кретања, рада и студирања.



Негативне асоцијације забележене су код 14 одсто грађана и односе се на бомбардовање и санкције, неоколонијализам, страх од сталних ултиматума и високих захтева ЕУ, незапосленост и низак стандард, додала је Мишчевић.



Чак 66 одсто грађана види пораст броја чланица ЕУ као могућност раста утицаја Уније у свету, што је позитиван закључак, који се не може срести у државама чланицама Уније, рекла је она и објаснила да су на тај начин показани висока свест и разумевање о томе шта Унија треба да буде.



Када је реч о страховима у вези са придруживањем наше земље ЕУ, 54 одсто испитаника оценило је да би учлањење СЦГ довело до пораста трговине дрогом и криминала, 47 одсто грађана сматра да би придруживање донело и доста финансијских трошкова за нашу државу, 43 одсто плаши се негативних ефеката на домаћу пољопривреду, док 41 одсто грађана стрепи од губитка европског идентитета, навела је Мишчевић.



Она је додала да, према истраживањима, 40 одсто грађана сматра да ћемо постати пуноправна чланица ЕУ до 2010. или 2015. године, док 20 одсто мисли да ћемо у европску заједницу ући после 2015. године.



Највећи проценат испитаника, њих 87 одсто, навело је да информације о ЕУ и европским интеграцијама добија путем телевизије, а свега један одсто грађана заинтересовано је за проактиван приступ информацијама, контактирањем скупштинских посланика и других релевантних чинилаца, рекла је Мишчевић.



Директор Канцеларије за придруживање ЕУ закључила је да су ова истраживања добар показатељ проевропског опредељења грађана Србије и њихове подршке процесу европских интеграција.