Ј. Јоксимовић: Посета Хана важна, искрено је посвећен проширењу

14. септембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Посета Хана важна, искрено је посвећен проширењу

Уочи сутрашње посете високог комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана Србији, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже за Танјуг да ће теме састанка бити односи међу државама у региону, наставку приступања Србије ЕУ те о претприступним фондовима.

Она је оценила да су посете комесара Хана Србији и региону врло важне јер је он на искрен и разуман начин посвећен проширењу.

Министар Јоксимовић је рекла и да реторика у региону није увек "најсрећнија", али да се Србија у том смислу одговорно понаша.

"Сви потези Србије у региону пре свега су условљени државним и националним интересима, а наш национални, економски и политички интерес је стабилан регион. Верујем да ће и други показати виши степен одговорности", навела је Јоксимовић.

На сутрашњем састанку са комесаром Ханом разговараће се о даљем путу Србије ка ЕУ, те о фондовима ЕУ, каже министарка и додаје:

"Врло је добро да комесар Јоханес Хан редовно посећује Србију и да је присутан и у региону. Он је заиста, на један континуиран начин, показао пре свега добру вољу и добру намеру према Србији као земљи кандидату".

Јоксимовић напомиње да постоји подршка Европске комисије да се ове године Србији отвори неколико поглавља, за која смо, каже, у потпуности припремљени.

"Реч је о три или четири поглавља до краја године", каже Јоксимовић.

Јоксимовић је подсетила да је ЕУ највећи донатор Србије са више од две милијарде евра у последњих десет година које је наша земља добила у виду бесповратне помоћи, кроз претприступне и друге фондове.

Поменула је и да њено министарство ради на "програмирању", односно, координацији на одређивању пројеката који могу да се финансирају из фондова ЕУ, попут постројења за пречишћавање воде, поправци локалне инфраструктуре, школа, на пројектима самозапошљавања, локалног економског развоја, итд.

(извор: Танјуг)