Ј. Јоксимовић: Јункеров став о проширењу реалан, не коси се битно са нашим

14. септембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Јункеров став о проширењу реалан, не коси се битно са нашим

Изјава председника Европске комисије Жан Клод Јункера да до краја мандата актуелног сазива Европског парламента у наредних 16 месеци неће бити проширења ЕУ је реалан - иако је он најавио стратегију припреме за успешно приступање Србије ЕУ до 2025-те године, што није драматично другачије од оног што ми мислимо да су реални оквири, каже за Танјуг министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, оцењујући да није реално очекивати да се до 2019. отворе и затворе сва преговарачка поглавља.

Не желећи да улази у политичке дебате и односе између земаља чланица ЕУ на тему да ли је проширење високо на агенди приоритета тих земаља или није, Јоксимовић је подсетила да се у многим земљама чланицама ове и наредне године организују избори.

А кад је реч о техничкој припремљености, каже да је реално да ми наш национални документ за усвајање правних тековина ЕУ, чија је ревизија у смислу рокова и обавеза у припреми, спроведемо до 2022.

Јер, како објашњава, када се затворе сва преговарачка поглавља, тада наступа тренутак у којем и државе чланице морају у својим националним парламентима, а неке и на референдуму, да се изјасне о даљем проширењу.

Јоксимовић каже да постоји у том смислу могућност и самог кандидата да се изјасни на референдуму о томе да ли жели у чланство или не.

У наредних четири до пет година, каже она, Србија има шансу да реформе о којима се, подсећа, прича више од деценију, и спроведе.

"Није оријентација ка ЕУ само спољнополитичка оријентација. Европске интеграције су део наше домаће развојне политике", примећује Јоксимовић.

Такође, каже да је свака прича о томе шта ће бити са Европском унијом и да ли ће се она распасти пре него што Србија уђе у ЕУ, погрешан приступ.

"Ми европске интеграције користимо за наш домаћи развој и користимо статус кандидата на најбољи могући начин", напомиње Јоксимовић објашњавајући да без обзира да ли ће се и како ЕУ трансформисати, позиција кандидата је, каже, добра позиција која може да се искористи за реформе и развој друштва.

Министар Јоксимовић верује да ће ЕУ да опстане као концепт мира и стабилности заједничких интереса и вредности, те негира да је то еврофанатично размишљање.

"Напротив, ја сам еврореалиста, видим шта се дешава и у Европској унији и у земљама чланицама", каже она и истиче да "сви имају интерес да концепт ЕУ опстане".

(извор: Танјуг)