Јадранка Јоксимовић: Србија доприноси безбедности ЕУ

08. септембар 2017. | Талин

Јадранка Јоксимовић: Србија доприноси безбедности ЕУ

Србија врло озбиљно приступа борби против тероризма и екстремизма, пре свега да обезбеди сигурност и безбедност њених грађана, али и да заједничким напорима учествује и допринесе у тој важној борби, која је битна не само за земље ЕУ, већ има светске размере, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Несумњиво је да Србија на један заиста озбиљан и одговоран начин учествује у тој важној политици ЕУ, а то јесте борба против тероризма и екстремизма. Наравно, највећи број повратника са ратишта у Сирији и Ираку је идентификован у региону западног Балкана. У Србији је то најмањи број у односу на укупан број становника, док се највећи број налази у Босни и Херцеговини, такође у Албанији, на Косову и Метохији“.

 То су, каже Јоксимовић, важна питања за која су заинтересоване чланице ЕУ, а да је наша земља показала способност и решеност и када су биле у питању миграције.

Министар, која учествује на састанку Савета министара спољних послова ЕУ, сматра да је тај догађај био добра прилика да се још једном подвуче озбиљност и конструктивност Србије када су у питању безбедносни изазови, борба против тероризма и екстремизма.

„Нашим методама превенције, нашим акционим плановима и документима, да још једном подвучемо важност европског пута, реформи и добре и боље перспективе пре свега за младе људе, јер то је оно што ће бити најбоља превентива радикализму и тероризму сваке врсте“ рекла је Јоксимовић.

(извор: Танјуг, сниматељ: Игор Скенџић)