Ј. Јоксимовић: Тероризам погађа и земље кандидате за чланство у ЕУ

08. септембар 2017. | Талин

Ј. Јоксимовић: Тероризам погађа и земље кандидате за чланство у ЕУ

У Талину се данас одржава састанак Савета министара спољних послова ЕУ на којем учествује министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је по доласку истакла да је размена информација о радикализму и радикалном екстремизму важна за безбедност земаља чланица ЕУ, али и држава кандидата.

“Мислим да је добро да се разговара са земљама кандидатима о радикализму и тероризму јер то није проблем само земаља чланица, већ и земаља кандидата. Добра сарадња и размена мишљења важна је за нас и нашу безбедност”, изјавила је Јоксимовић по доласку на састанак Савета министара спољних послова ЕУ.

Шеф дипломатије Естоније, која председава Савету ЕУ до краја године, Свен Миксер најавио је заједнички састанак министара земаља чланица и земаља кандидата на коме ће се разговарати о превенцији радикализације и борби против радикалног екстремизма.

“То је важна тема и за земље чланице и за земље кандидате. Нећемо се данас директно бавити проширењем ЕУ, али ово је тема која је врло битна за цео процес проширења”, поручио је Миксер на почетку другог дана неформалног састанка Савета министара ЕУ у Талину.

Иначе, састанку министара у Талину присуствује и шефица европске дипломатије, Федерика Могерини.

Министар Јоксимовић ће на скупу говорити на тему спречавања и борбе против радикализације и насилног екстремизма, а потом присуствовати радном ручку на коме ће бити и помоћник министра иностраних послова Естоније задужен за европске послове, Мати Масикас.

Министри држава кандидата упознаће се са приоритетима председавања Естоније ЕУ, док ће Масикаса упознати са својим плановима и активностима са посебним акцентом на реформе које се односе на наставак процеса приступања ЕУ.

 


 

(извор: Танјуг)