Београд и његови пријатељи | Примењена носталгија

07. септембар 2017. |

Београд и његови пријатељи | Примењена носталгија

Ове године „Примењена носталгија” слави свој десети рођендан. Овај пројекат  чине изложбе фотографија два европска фотографа − једног из Србије као земље кандидата за чланство у ЕУ и једног из земље чланице ЕУ која је те године председавајућа. Пројекат постоји од 2007. године. О пројекту смо разговарали са Ксенијом Миленковић, вршиоцем дужности помоћника министра у Министарству за европске интеграције.

ШТА ЗНАЧИ НАЗИВ ПРИМЕЊЕНА НОСТАЛГИЈА? ЗАШТО СТЕ ГА ИЗАБРАЛИ?

Назив су одабрали зачетници овог пројекта пре десет година. Водили смо се симболиком и уверењем да све европске престонице имају једну заједничку карактеристику − јединствени европски дух. Због тога је могуће осетити дах Београда у било којој другој европској престоници и обрнуто. Задатак фотографа је да ухвати тренутке, улице, зграде које их подсећају на њихов родни град. Зар нисмо сви помало носталгични када препознамо делић дома у другом граду или земљи? Када фото-апаратом забележимо те тренутке, ми илуструјемо и везу између градова који могу бити удаљени један од другог. Прва изложба постављена је у Португалу 2007. године и нико није могао да замисли да Београд и Лисабон заправо имају много сличности, а наше фотографије су јасан доказ за то.

ДА ЛИ ЈЕ НОСТАЛГИЈА НЕШТО ТИПИЧНО ЕВРОПСКО?

Не, то је глобални феномен, нарочито данас када живимо у времену у којем људи прелазе читаве континенте у кратком временском оквиру и проводе мање времена у својој земљи. Носталгија је постала осећање који носимо са собом као део нашег бића. У данашњој Европи она је постала део свакодневице и зато ствара мултикултурални модел живљења. Због тога сви ми налазимо трагове дома где год да изаберемо да живимо.

ВАШЕ МИНИСТАРСТВО ПРОМОВИШЕТЕ ЕВРОПСКЕ (КУЛТУРНЕ) ВРЕДНОСТИ У СРБИЈИ И ОБРНУТО. КАКО ТО РАДИТЕ КРОЗ ОВАЈ ПРОЈЕКАТ И ЗАШТО?

Наше фотографије приближавају градове и представљају Београд у светлу његове европске историје, културе и идентитета. Наш циљ је да покажемо да Београд не само да има исте вредности као и било која друга европска престоница, већ и да је део заједничког културног наслеђа нашег континента. Осим тога, показујемо да наизглед различити градови, људи и културе, заправо имају много елемената који их спајају.

ШТА ЈЕ ПО ВАШЕМ МИШЉЕЊУ ВЕЗА СРБИЈЕ И ЕВРОПЕ/ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ?

Србија је географски у Европи, али овде уопште није реч о географији. Европа је наш дом и кроз програме транзиције и реформи настојимо да учинимо да наша земља буде бољи дом за све наше грађане. Верујемо да су европске интеграције најбоље средство да се тај циљ оствари и зато стално идемо стазом ка чланству у ЕУ.

СЛАВИТЕ ДЕСЕТОГОДИШЊИЦУ. ДА ЛИ СЕ ПРОЈЕКАТ ПОКАЗАО УСПЕШНИМ?

Верујемо да је десетогодишње постојање успех само по себи. То што смо представили скоро 20 европских престоница и повезали их с Београдом јесте нешто што би требало да ценимо и што дефинитивно доказује да смо постигли циљ који смо на почетку поставили.

ШТА ЈЕ БУДУЋНОСТ ОВОГ ПРОЈЕКТА? КАКВИ ЋЕ БИТИ ОДНОСИ СРБИЈЕ И ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БУДУЋНОСТИ?

Наставићемо пројекат и са наредним земљама које буду председавале ЕУ. Наша следећа изложба одржаће се у Естонији у септембру, и представиће Београд и Талин виђене очима два носталгична фотографа. У исто време, преговори за приступање ЕУ се настављају,  и надамо се да ћемо у најскорије време постати пуноправан члан.

НА ШТА СТЕ У ОВОМ ПРОЈЕКТУ НАЈВИШЕ ПОНОСНИ?

На чињеницу да је тако много европских градова поносно стало поред Београда на фотографијама. То показује да смо заиста део заједничке европске породице.

(извор: www.areweeurope.com)