Јадранка Јоксимовић: Стратешка улога Србије - повезивање

01. септембар 2017. |

Јадранка Јоксимовић: Стратешка улога Србије - повезивање

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уверена је да стратешка улога Србије у Југоисточној Европи лежи у повезивању - економија, људи, па чак и политике - и истиче да Београд у том смислу има добре намере. Она је, у интервјуу публикацији „Имерџинг Јуроп" (Emerging Europe) са седиштем у Лондону, подсетила да је Србија до сада отворила 10 поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, од којих је два привремено затворила, и оценила да су највећи изазови поглавља 23 и 24, јер обухватају најшира питања везана за владавину права.

„Понекад се чини да су ова поглавља скоро без параметара. Ако желите да пронађете грешку, увек нешто можете наћи. Када би се процењивало по истим стандардима, нисам сигурна да би све садашње државе чланице данас успешно прошле тест за чланство", рекла је Јоксимовић.

Кад је реч о преговорима са ЕУ, она додаје да главни изазови леже и у области заштите природне средине, пољопривреде, фитосанитарне контроле и енергетике. Министар истиче да је најважније да грађани Србије буду задовољни напретком и реформама како би поверење које имају у европски пут било стабилно и снажно, али напомиње да се понекад јавља проблем када на контекст процеса интеграција утиче запаљива реторика, често под изговором предизборне кампање. „У последње четири године, Србија је три пута имала изборе, и гласови никада нису добијени употребом запаљиве реторике против наших суседа. То је карактеристика земље која озбиљно схвата своју кандидатуру за ЕУ", истакла је она.

Кад је реч о поглављу 35, које се тиче Косова, Јоксимовић указује да је став Србије о тражењу одговора путем дијалога - беспрекоран. „Чак и током нестабилног периода, када су албански лидери давали небројене запаљиве изјаве и тражили измене граница у региону, Србија је позивала на дијалог. Дијалог између Београда и Приштине је једини одржив пут за решавање спорних питања која су важна за грађане Косова и Метохије", истиче она.

Према њеним речима, кључно је поштовање досад постигнутих споразума као што је споразум о успостављању Заједнице српских општина на коју, како је навела, Срби чекају годинама и која би им омогућила да остваре своја права.
„Зато смо увек скретали пажњу на чињеницу да поглавље 35 није и не би требало да буде замена за дијалог, јер би то значило да Србија не преговара о чланству у ЕУ само са ЕУ, већ и са представницима привремених институција самоуправе у Приштини", рекла је Јоксимовић, нагласивши да то није у складу с принципима процеса приступања.

Упитана да ли се боји да ће ЕУ на крају тражити од Београда да призна Косово, министар одговара да Србија не признаје независност Косова и да зато и учествује у процесу дијалога с Приштином. „Дијалог и Бриселски споразум одражавају чињеницу да Србија није признала независност Косова, као што нису ни пет држава чланица ЕУ. Поврх тога, лично не мислим да би чак и потенцијално признање значило убрзан улазак у ЕУ", каже она.

Одговарајући на питање о односима Србије с Хрватском, Јоксимовић подсећа да су они константно обележени хрватском провокативним реториком која се стално оправдава или предизборним кампањама, или одређеним спорним историјским датумима. „Тада уследи наша реакција, и то тако иде у круг. Стога ово питање превазилази значај отварања поглавља и не сматрам рационалним да би европске интеграције требало да се користе као инструмент за условљавање побољшања билатералних односа", истиче она.

У том контексту указује да и међу садашњим државама чланицама ЕУ постоје многи конфликти из прошлости, али да се сви и даље слажу да је боље сести за исти сто и преговарати о најважнијим интересима земаља и европског континента.
„Не знам зашто и ми не бисмо учинили исто. Србија показује спремност за то. Претпостављамо да ће Хрватска делити наш став у будућности", каже Јоксимовић.

На питање какву улогу би Србија желела да има у региону Балкана, она одговара да Србију види као централни део Југоисточне Европе што, како наводи, нашој земљи омогућује да развија сарадњу у више праваца у региону.
"Што се нас тиче, правци такве политике сарадње отворени су за све са Балкана. Кроз ове правце, Балкан ће бити отворен за све делове Европе и света. За Европу, пут из Будимпеште до Атине је важан још из времена римских императора", појашњава министар.

Данас би, каже, тај пут требало да представља артерију која повезује Азију и Југоисточну Европу, односно такозвани "Пут свиле" што у контексту европских интеграција значи - кључни транспортни коридор у трансевропској мрежи Југоисточне Европе. „Зато верујем да је стратешка улога Србије у повезивању - економија, људи, чак и политика", истакла је Јоксимовић.

У том контексту, она идеју о јединственом балканском тржишту оцењује као теоретски добру, али напомиње да је за успостављање царинске уније и заједничког тржишта потребан опсежан рад и формирање заједничких институција што је, каже, позамашан политички изазов. „Међутим, ми имамо добре намере. И вреди сетити се да је ту идеју први лансирао председник Србије Александар Вучић који је, својим одговорним међународним и регионалним позиционирањем, стабилизовао курс Србије кроз обухватне економске и социјалне реформе, и значајно допринео регионалним инцијативама и сарадњи", закључила је министар Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Србија ће помоћи БиХ на европском путу

23. фебруар 2018. | Бањалука

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас у Бањалуци да је Србија као тренутни лидер у процесу европских интеграција конструктивна и спремна да помогне суседним земљама и нагласила да ће српско министарство помагати и даље БиХ у припреми одговора за упитник Европске комисије.

„Србија је ту и Србија је конструктивна и хоће да своју улогу лидера у процесу заједно са Црном Гором, онако како је стратегија и препознала, испуни на прави начин“, рекла је Јоксимовић на конференцији „Западни Балкан и чланство ЕУ - јача регионална сарадња у циљу бржег процеса европских интеграција“, која се одржава у Бањалуци.

Ј. Јоксимовић: Показали смо да наше локалне самоуправе умеју да користе новац који долази из ЕУ

22. фебруар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је Европски прогрес, програм који је намењен одрживом и регионалном развоју, имао бројне позитивне ефекте за 34 општине југозапада и југоистока Србије. У њима је, каже Јоксимовић, отворено нових 700 радних места, а очекује се да ће у наредних годину, две, бити још 850. Јоксимовић истиче да је отворено 94 предузећа, те да су нека од њих повећала извоз, а програм Европски прогрес је омогућио да се уреди и локална инфраструктура.

Семинар „Електронска платформа за размену података у процесу преговора о приступању Републике Србије Европској унији“

21. фебруар 2018. | Министарство за европске интеграције

Семинар „Електронска платформа за размену података у процесу преговора о приступању Републике Србије Европској унији“.

Време одржавања: 21. фебрзар 2018.

Место одржавања: Министарство за европске интеграције.

Организација: Министарство за европске интеграције у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ).

Семинар „Електронска платформа за размену података у процесу преговора о приступању Републике Србије Европској унији“

20. фебруар 2018. | Министарство за европске интеграције

Семинар „Електронска платформа за размену података у процесу преговора о приступању Републике Србије Европској унији“.

Време одржавања: 20. фебруар 2018.

Место одржавања: Министарство за европске интеграције.

Организација: Министарство за европске интеграције у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ).

Ускоро електронска платформа за размену података у преговорима о приступању Србије ЕУ

20. фебруар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), организовало је прву у низу радионица о успостављању и фунционисању електронске платформе за размену података у процесу преговора о приступању Републике Србије Европској унији, намењену члановима Преговарачког тима, секретарима и заменицима секретара преговарачких група, као и представницима МЕИ који прате одређена преговарачка поглавља. Учесници радионице имаће прилику да стекну увид у техничке могућности, као и начин коришћења Платформе.

Таекс експертска мисија: Припрема нацрта закона о климатским променама, 19-23. фебруар; Корисник – Министарство заштите животне средине

19. фебруар 2018. | Београд

Таекс експертска мисија: Припрема нацрта закона о климатским променама, 19-23. фебруар. Корисник - Министарство  заштите животне средине

Таекс семинар: Учешће фармера у мрежи података о рачуноводству на фармама, 19-20. фебруар; Корисник – Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

19. фебруар 2018. | Београд

Таекс семинар: Учешће фармера у мрежи података о рачуноводству на фармама, 19-20. фебруар.

Корисник - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Расписан конкурс за студентске радове о Европској унији

19. фебруар 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције расписује конкурс за три најбоља студентска рада у области европске интеграције и процеса приступања Републике Србије Европској унији како би подстакло младе академске грађане да се укључе у аргументовану дебату у вези са чланством наше земље у Европској унији.

Подршка Мађарске Србији и постигнутим стандардима

16. фебруар 2018. | Будимпешта

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Мађарска пружа снажну подршку Србији на путу ка Европској унији, а посебно њен министар спољних послова Петер Сијарто који је, како је напоменула, већ доказани пријатељ политике проширења на Србију и заговара њен бржи напредак ка ЕУ.

Стварамо aмбијент за квалитетнији живот

13. фебруар 2018. | Београд

Ми ћемо, као и до сада, вредно и одговорно радити на спровођењу реформи - превасходно због интереса грађана и обећања које смо им дали, тако да чланство у ЕУ долази на крају као логичан след активности.

Стратегија о проширењу ЕУ јасан је и позитиван политички сигнал, али и показатељ поштовања наше државе и грађана, која додатно подстиче процес реформи и трансформацију нашег друштва. Са друге стране, наставак реформи у области владавине права у врху је приоритета Владе у овој години, каже за магазин   Diplomacy&Commerce Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.

Ј. Јоксимовић: Наставак сарадње Србије и Хрватске на заједничким пројектима

13. фебруар 2018. | Загреб

У склопу посете делегације Републике Србије на челу са председником Александром Вучићем, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са хрватским колегама о јачању сарадње на спровођењу програма прекограничне сарадње између Хрватске и Србије, као и Интеррег програма транснационалне сарадње у Дунавском и Јадранско-јонском региону који се финансирају из ИПА средстава Европске уније.

Ј. Јоксимовић и Сијарто: Мађарска искрен партнер Србије у процесу европских интеграција

09. фебруар 2018. | Будимпешта

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је у Будимпешти са шефом дипломатије и министром спољне трговине Мађарске Петером Сијартом о сарадњи две државе у процесу приступања Србије ЕУ - посебно експертској подршци Мађарске, регионалним темама, Дунавској стратегији и прекограничној сарадњи.

Ј. Јоксимовић: Стратегија ЕУ – подстрек за Србију

08. фебруар 2018. | Београд

У Стратегији о проширењу ЕУ на земље Западног Балкана Србија је несумњиво препозната као лидер у том процесу, рекла је за РТС министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовићева је гостујући у Дневнику РТС-а поручила да је долазак Јоханеса Хана у Београд дан након објављивања Стратегије јасан сигнал да се рачуна на Србију. Министар истиче да је реч о великом подстреку за грађане и о шанси за напредак земље.

Ј. Јоксимовић: 28 милиона евра бесповратно за интегрисано управљање границом

07. фебруар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је потписивање два споразума бесповратних средстава у сектору буџетске подршке са ЕУ још једна добра вест за Србију, након јуче усвојене Стратегије ЕУ за земље Западног Балкана.

Ј. Јоксимовић: Најснажнија политичка порука ЕК Србији

06. фебруар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је усвојена стратегија ЕУ за Западни Балкан једна од најснажнијих политичких порука од стране Европске комисије Србији откада је започео процес европских интеграција.

Она је навела да је стратегија настала као разрада и визија председника ЕК Жана Клода Јункера, који је својевремено одговарајући на питања председника Србије Александра Вучића о томе каква је временска перспектива приступања наше земље, навео оквирно 2025. годину.

Ј. Јоксимовић: Стратегија подигла очекивања свих, то је добро и мотивишуће

06. фебруар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је ЕУ Стратегијом за проширење упутила снажну политичку поруку „европском Балкану“, посебно Србији, коју је препознала као лидера ових процеса у региону.

Ј. Јоксимовић: За отворена питања најбоље билатерално решење

06. фебруар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас да је увек боље отворена питања решавати билатерално, али да је и даље на располагању међународна арбитража, те изразила уверење да ће посета председника Александра Вучића Хрватској дати позитивне назнаке да се отворена питања покушају решавати билатерално.

Ј. Јоксимовић : Поглавље 35 последње, споразум при крају процеса

06. фебруар 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је у преговарачком оквиру за Србију јасно наведено да ће Поглавље 35 у преговорима са ЕУ, које се тиче КиМ, бити последње затворено и да се претпоставља да ће правно обавезујући споразум са Приштином, који није новина, бити при крају тог процеса, пред само приступање. 
 

Таекс експертска мисија – Натура 2000, 5-9. фебруар, корисник Министарство заштите животне средине

05. фебруар 2018. |

Таекс експертска мисија - Натура 2000, 5-9. фебруар, корисник Министарство заштите животне средине

 

Подстрек европској перспективи и важни кораци на европском путу

05. фебруар 2018. | Београд

- Очекујем да ће Стратегија проширења Европске комисије бити у сагласју са позитивном, рекла бих лидерском поруком председника ЕК Жан Клод Јункера и да ће, као таква, препознати Србију и Црну Гору као предводнике у процесу европских интеграција, и истовремено дати прилику потенцијалним кандидатима, изјавила је за „Дневник“ министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, замољена да каже какву позицију Србија очекује у оквирима Стратегије проширења ЕК, која би требало да буде представљена 6. фебруара у Бриселу.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: