Јадранка Јоксимовић: Стратешка улога Србије - повезивање

01. септембар 2017. |

Јадранка Јоксимовић: Стратешка улога Србије - повезивање

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уверена је да стратешка улога Србије у Југоисточној Европи лежи у повезивању - економија, људи, па чак и политике - и истиче да Београд у том смислу има добре намере. Она је, у интервјуу публикацији „Имерџинг Јуроп" (Emerging Europe) са седиштем у Лондону, подсетила да је Србија до сада отворила 10 поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, од којих је два привремено затворила, и оценила да су највећи изазови поглавља 23 и 24, јер обухватају најшира питања везана за владавину права.

„Понекад се чини да су ова поглавља скоро без параметара. Ако желите да пронађете грешку, увек нешто можете наћи. Када би се процењивало по истим стандардима, нисам сигурна да би све садашње државе чланице данас успешно прошле тест за чланство", рекла је Јоксимовић.

Кад је реч о преговорима са ЕУ, она додаје да главни изазови леже и у области заштите природне средине, пољопривреде, фитосанитарне контроле и енергетике. Министар истиче да је најважније да грађани Србије буду задовољни напретком и реформама како би поверење које имају у европски пут било стабилно и снажно, али напомиње да се понекад јавља проблем када на контекст процеса интеграција утиче запаљива реторика, често под изговором предизборне кампање. „У последње четири године, Србија је три пута имала изборе, и гласови никада нису добијени употребом запаљиве реторике против наших суседа. То је карактеристика земље која озбиљно схвата своју кандидатуру за ЕУ", истакла је она.

Кад је реч о поглављу 35, које се тиче Косова, Јоксимовић указује да је став Србије о тражењу одговора путем дијалога - беспрекоран. „Чак и током нестабилног периода, када су албански лидери давали небројене запаљиве изјаве и тражили измене граница у региону, Србија је позивала на дијалог. Дијалог између Београда и Приштине је једини одржив пут за решавање спорних питања која су важна за грађане Косова и Метохије", истиче она.

Према њеним речима, кључно је поштовање досад постигнутих споразума као што је споразум о успостављању Заједнице српских општина на коју, како је навела, Срби чекају годинама и која би им омогућила да остваре своја права.
„Зато смо увек скретали пажњу на чињеницу да поглавље 35 није и не би требало да буде замена за дијалог, јер би то значило да Србија не преговара о чланству у ЕУ само са ЕУ, већ и са представницима привремених институција самоуправе у Приштини", рекла је Јоксимовић, нагласивши да то није у складу с принципима процеса приступања.

Упитана да ли се боји да ће ЕУ на крају тражити од Београда да призна Косово, министар одговара да Србија не признаје независност Косова и да зато и учествује у процесу дијалога с Приштином. „Дијалог и Бриселски споразум одражавају чињеницу да Србија није признала независност Косова, као што нису ни пет држава чланица ЕУ. Поврх тога, лично не мислим да би чак и потенцијално признање значило убрзан улазак у ЕУ", каже она.

Одговарајући на питање о односима Србије с Хрватском, Јоксимовић подсећа да су они константно обележени хрватском провокативним реториком која се стално оправдава или предизборним кампањама, или одређеним спорним историјским датумима. „Тада уследи наша реакција, и то тако иде у круг. Стога ово питање превазилази значај отварања поглавља и не сматрам рационалним да би европске интеграције требало да се користе као инструмент за условљавање побољшања билатералних односа", истиче она.

У том контексту указује да и међу садашњим државама чланицама ЕУ постоје многи конфликти из прошлости, али да се сви и даље слажу да је боље сести за исти сто и преговарати о најважнијим интересима земаља и европског континента.
„Не знам зашто и ми не бисмо учинили исто. Србија показује спремност за то. Претпостављамо да ће Хрватска делити наш став у будућности", каже Јоксимовић.

На питање какву улогу би Србија желела да има у региону Балкана, она одговара да Србију види као централни део Југоисточне Европе што, како наводи, нашој земљи омогућује да развија сарадњу у више праваца у региону.
"Што се нас тиче, правци такве политике сарадње отворени су за све са Балкана. Кроз ове правце, Балкан ће бити отворен за све делове Европе и света. За Европу, пут из Будимпеште до Атине је важан још из времена римских императора", појашњава министар.

Данас би, каже, тај пут требало да представља артерију која повезује Азију и Југоисточну Европу, односно такозвани "Пут свиле" што у контексту европских интеграција значи - кључни транспортни коридор у трансевропској мрежи Југоисточне Европе. „Зато верујем да је стратешка улога Србије у повезивању - економија, људи, чак и политика", истакла је Јоксимовић.

У том контексту, она идеју о јединственом балканском тржишту оцењује као теоретски добру, али напомиње да је за успостављање царинске уније и заједничког тржишта потребан опсежан рад и формирање заједничких институција што је, каже, позамашан политички изазов. „Међутим, ми имамо добре намере. И вреди сетити се да је ту идеју први лансирао председник Србије Александар Вучић који је, својим одговорним међународним и регионалним позиционирањем, стабилизовао курс Србије кроз обухватне економске и социјалне реформе, и значајно допринео регионалним инцијативама и сарадњи", закључила је министар Јоксимовић.

Oглас за радно место - шеф заједничког техничког секретаријата у Лесковцу - Програм Србија -Македонија

20. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије оглашава јавни позив за ангажовање лица уговором о делу за обављање послова Шефа заједничког техничког секретаријата (ЗТС) у Лесковцу, у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија-Македонија.

ТАЕКС експертска мисија – Припрема нацрта Закона о климатским променама, 20-24. новембар

20. новембар 2017. |

ТАЕКС експертска мисија - Припрема нацрта Закона о климатским променама, 20-24. новембар

Ј. Јоксимовић: Србија не мора да призна Косово због ЕУ

17. новембар 2017. | Београд

Бриселским споразумом је предвиђен Споразум о свеобухватној нормализацији односа, и иако није дефинисана садржина тог будућег споразума, то не значи обавезу Србије да призна независно Косово. Зато је и уведен дијалог Београда и Приштине, из чијег исхода треба да произађе садржина споразума, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Пакет аранжман за ЕУ успорава Србију

17. новембар 2017. | Београд

Када је реч о приступању ЕУ, „пакет аранжман“ Западног Балкана значи успоравање Србије у том процесу, и разочарана сам што се јуче у Бриселу говорило о том пакету, а не о ССП-у који се тиче свих важних реформи, рекла је данас за РТС министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Отворен семинар „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 31 – Заједничка спољна и безбедносна политика“

16. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције организује данас у Београду семинар „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 31 - Заједничка спољна и безбедносна политика“, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), a у оквиру Отвореног регионалног фонда за Југоисточну Европу.

Семинар "Подршка изради преговарачке позиције за Поглавља 31 - Спољна, безбедносна и одбрамбена политика"

16. новембар 2017. | Београд

Семинар "Подршка изради преговарачке позиције за Поглавља 31 - Спољна, безбедносна и одбрамбена политика"

Место одржавања: Министарство за европске интеграције

Организација: Министарство за европске интеграције у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), а у оквиру Отвореног регионалног фонда за ЈИЕ

Ј. Јоксимовић: Најмање о Србији, а највише о пакету Западног Балкана

16. новембар 2017. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас, одговарајући на питање Танјуга, да је изненађена порукама које су послате након Савета за праћење Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), јер се најмање причало о Србији, а највише о пакет аранжману региона Западног Балкана.

Отворен први позив за подношење предлога пројеката у оквиру Програма прекограничне сарадње СРБ-ЦГ 2014-2020

15. новембар 2017. |

Влада Републике Србије, Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ (CFCU) у сарадњи са Министарством за европске интеграције Владе Републике Србије и Министарством европских послова Црне Горе објављује Први позив за подношење предлога пројеката.

Грузија цени искуства Србије на европском путу

13. новембар 2017. | Београд

Грузија жели да искористи искуства Србије у досадашњем процесу европских интеграција, рекао је данас министар за европске и евроатлантске интеграције те земље Виктор Долидзе, док је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила да је то признање за досадашњи рад Србије на европском путу.

Студијска посета делегације државних службеника Украјине Министарству за европске интеграције

09. новембар 2017. | Београд, Вршац

Представници државних институција Украјине били су гости Министарства за европске интеграције од 6. до 8. новембра. Током тродневне студијске посете украјинске колеге имале су прилику да се упознају са искуствима Републике Србије у процесу приступања ЕУ, координацијом институција укључених у овај процес, начином израде српске верзије правних тековина ЕУ, као и учешћем Србије у ИПА и  програмима прекограничне сарадње.

Ј. Јоксимовић о изјави председника ЕК Жан Клод Јункера да ће Србија бити чланица ЕУ и пре 2025. године

09. новембар 2017. | Београд

Председник Јункер овом поруком заправо показује да Европска унија још увек има лидерске способности и да рачуна на Србију као део својих лидерских способности, и сада, и у будућности када постанемо чланица Европске уније.

Семинар "Политика миграција и азила ЕУ"

06. новембар 2017. | Министарство за европске интеграције

Семинар Политика миграција и азила ЕУ.

Време одржавања: 6. и 7. новембар 2017.

Место одржавања: Министарство за европске интеграције.

Организација:Министарство за европске интеграције Републике Србије у сарадњи са  Европским институтом за државну управу - ЕИПА Луксембург и уз техничку помоћ Министарства спољних послова Луксембурга.

Експерти из ЕИПА представљају политику миграција и азила ЕУ

06. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Европским институтом за државну управу - ЕИПА Луксембург и уз техничку помоћ Министарства спољних послова Луксембурга, организујe данас семинар „Политика миграција и азила ЕУ“. На дводневној радионици учесници ће се упознати са кључним принципима, концептима и терминологијом у области избегличког права и права азила, насталим у оквиру Заједничког европског система азила.

Ј. Јоксимовић са делегацијом Украјине о преношењу искустава у процесу ЕИ

06. новембар 2017. | Београд

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић разговарала ја са делегацијом Украјине - коју чине представници те државе из различитих институција задужени за послове придруживања Европској унији, о досадашњим и будућим активностима Србије у процесу приступања и видовима сарадње две државе на европском путу.

Део цивилног друштва би да политизује преговоре са ЕУ

06. новембар 2017. | Београд

Министарство за европске интеграције и Преговарачки тим за вођење преговора о приступању ЕУ, саопштили су данас да су уочили да постоје тенденције једног дела организација цивилног друштва, да се процес сарадње опструише, а садржај појединих, пре свега техничких питања, политизује.

Ј. Јоксимовић: До краја године најмање три поглавља

06. новембар 2017. | Београд

Србија до краја године може да отвори три или четири поглавља, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоскимовић и истиче да је преговарачка позиција за Поглавље 9, које се односи на финансијске услуге, упућена Европској комисији у Брисел још пре неколико недеља.
 

Ј. Јоксимовић: Амбасадори треба да буду агилни,али на праву тему

06. новембар 2017. | Београд

Страни амбасадори у нашој земљи треба да буду агилни, али на праву тему, истакла је министар Јадранка Јоксимовић и поручила да Србија не мења свој спољнополитички приоритет, а то су европске интеграције, те да је у интересу наше земље да разговара са свима.

Ј. Јоксимовић и О. Кадик: Јасна подршка процесу ЕУ и реформама

02. новембар 2017. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са сенатором и чланом Одбора за спољне послове, одбрану и оружане снаге Сената Француске Оливијеом Кадиком. Разговарали су о сарадњи две државе, јачању билатералних односа, процесу приступања Србије Европској унији, реформама које се спроводе, сарадњи у региону и другим темама.  

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: