Јадранка Јоксимовић: Стратешка улога Србије - повезивање

01. септембар 2017. |

Јадранка Јоксимовић: Стратешка улога Србије - повезивање

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уверена је да стратешка улога Србије у Југоисточној Европи лежи у повезивању - економија, људи, па чак и политике - и истиче да Београд у том смислу има добре намере. Она је, у интервјуу публикацији „Имерџинг Јуроп" (Emerging Europe) са седиштем у Лондону, подсетила да је Србија до сада отворила 10 поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, од којих је два привремено затворила, и оценила да су највећи изазови поглавља 23 и 24, јер обухватају најшира питања везана за владавину права.

„Понекад се чини да су ова поглавља скоро без параметара. Ако желите да пронађете грешку, увек нешто можете наћи. Када би се процењивало по истим стандардима, нисам сигурна да би све садашње државе чланице данас успешно прошле тест за чланство", рекла је Јоксимовић.

Кад је реч о преговорима са ЕУ, она додаје да главни изазови леже и у области заштите природне средине, пољопривреде, фитосанитарне контроле и енергетике. Министар истиче да је најважније да грађани Србије буду задовољни напретком и реформама како би поверење које имају у европски пут било стабилно и снажно, али напомиње да се понекад јавља проблем када на контекст процеса интеграција утиче запаљива реторика, често под изговором предизборне кампање. „У последње четири године, Србија је три пута имала изборе, и гласови никада нису добијени употребом запаљиве реторике против наших суседа. То је карактеристика земље која озбиљно схвата своју кандидатуру за ЕУ", истакла је она.

Кад је реч о поглављу 35, које се тиче Косова, Јоксимовић указује да је став Србије о тражењу одговора путем дијалога - беспрекоран. „Чак и током нестабилног периода, када су албански лидери давали небројене запаљиве изјаве и тражили измене граница у региону, Србија је позивала на дијалог. Дијалог између Београда и Приштине је једини одржив пут за решавање спорних питања која су важна за грађане Косова и Метохије", истиче она.

Према њеним речима, кључно је поштовање досад постигнутих споразума као што је споразум о успостављању Заједнице српских општина на коју, како је навела, Срби чекају годинама и која би им омогућила да остваре своја права.
„Зато смо увек скретали пажњу на чињеницу да поглавље 35 није и не би требало да буде замена за дијалог, јер би то значило да Србија не преговара о чланству у ЕУ само са ЕУ, већ и са представницима привремених институција самоуправе у Приштини", рекла је Јоксимовић, нагласивши да то није у складу с принципима процеса приступања.

Упитана да ли се боји да ће ЕУ на крају тражити од Београда да призна Косово, министар одговара да Србија не признаје независност Косова и да зато и учествује у процесу дијалога с Приштином. „Дијалог и Бриселски споразум одражавају чињеницу да Србија није признала независност Косова, као што нису ни пет држава чланица ЕУ. Поврх тога, лично не мислим да би чак и потенцијално признање значило убрзан улазак у ЕУ", каже она.

Одговарајући на питање о односима Србије с Хрватском, Јоксимовић подсећа да су они константно обележени хрватском провокативним реториком која се стално оправдава или предизборним кампањама, или одређеним спорним историјским датумима. „Тада уследи наша реакција, и то тако иде у круг. Стога ово питање превазилази значај отварања поглавља и не сматрам рационалним да би европске интеграције требало да се користе као инструмент за условљавање побољшања билатералних односа", истиче она.

У том контексту указује да и међу садашњим државама чланицама ЕУ постоје многи конфликти из прошлости, али да се сви и даље слажу да је боље сести за исти сто и преговарати о најважнијим интересима земаља и европског континента.
„Не знам зашто и ми не бисмо учинили исто. Србија показује спремност за то. Претпостављамо да ће Хрватска делити наш став у будућности", каже Јоксимовић.

На питање какву улогу би Србија желела да има у региону Балкана, она одговара да Србију види као централни део Југоисточне Европе што, како наводи, нашој земљи омогућује да развија сарадњу у више праваца у региону.
"Што се нас тиче, правци такве политике сарадње отворени су за све са Балкана. Кроз ове правце, Балкан ће бити отворен за све делове Европе и света. За Европу, пут из Будимпеште до Атине је важан још из времена римских императора", појашњава министар.

Данас би, каже, тај пут требало да представља артерију која повезује Азију и Југоисточну Европу, односно такозвани "Пут свиле" што у контексту европских интеграција значи - кључни транспортни коридор у трансевропској мрежи Југоисточне Европе. „Зато верујем да је стратешка улога Србије у повезивању - економија, људи, чак и политика", истакла је Јоксимовић.

У том контексту, она идеју о јединственом балканском тржишту оцењује као теоретски добру, али напомиње да је за успостављање царинске уније и заједничког тржишта потребан опсежан рад и формирање заједничких институција што је, каже, позамашан политички изазов. „Међутим, ми имамо добре намере. И вреди сетити се да је ту идеју први лансирао председник Србије Александар Вучић који је, својим одговорним међународним и регионалним позиционирањем, стабилизовао курс Србије кроз обухватне економске и социјалне реформе, и значајно допринео регионалним инцијативама и сарадњи", закључила је министар Јоксимовић.

ТАЕКС експертска мисија: Механизам за повезивање Европе у сектору транспорта, 18-19. јун. Корисник: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

18. јун 2018. |

ТАЕКС експертска мисија: Механизам за повезивање Европе у сектору транспорта, 18-19. јун. Корисник: Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Ј. Јоксимовић: Похваљен континуиран напредак Србије у процесу европских интеграција

14. јун 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је данас усвојена резолуција у Стразбуру у Европском парламенту, између Одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије, једна од најпозитивнијих резолуција Европског парламента које је Србија имала до сада.

Ј. Јоксимовић: Владавина права у срцу придруживања и реформи

12. јун 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је на конференцији на којој су анализирани резултати постигнути у протекле две године, у оквиру програма "Horizontal Facility” за Западни Балкан и Турску, да и када се на крају процеса евроинтеграција затворе поглавља 23 и 24, реформе у области владавине права не престају.

У Софији отворена изложба фотографија „Примењена носталгија“

07. јун 2018. | Софија

У Софији, главном граду Бугарске, данас је свечано отворена четрнаеста по реду изложба фотографија „Примењена носталгија Србија - Бугарска“, чији су аутори реномирани фотографи Драгана Удовичић и Христо Русев.

Организован семинар о економском управљању у ЕУ

07. јун 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције данас организује семинар „Европски семестар“, намењен члановима преговарачких група, као и представницима МЕИ који прате одређена преговарачка поглавља.

Ј. Јоксимовић: Амбасадори ЕУ нису помињали промену формата дијалога

07. јун 2018. | Брисел

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је, после састанка са амбасадорима земља чланица ЕУ у Бриселу, изјавила да нико од присутних није помињао директно укључивање или промену формата дијалога.
„Није било интервенција у смислу директног укључивања или промене формата. Сам процес јесте компликован и носи пуно потешкоћа и неизвесности, али постоји разумевање и перцепција да је Београд тај који је своје обавезе онако како је потписао и испунио, а да други нису“, изјавила је Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: На Србију се рачуна и зато је позивају да иде брже

07. јун 2018. | Брисел

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упознала је амбасадоре земаља чланица ЕУ у Бриселу са реформама, политичким околностима и ситуацијом у Србији.
„Посвећеност Србије је несумњива. Похваљене су спроведене реформе. Очекује се да идемо даље и брже. На Србију се рачуна и зато нас и позивају да будемо бржи“, изјавила је Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: До краја јуна добре вести из Брисела

06. јун 2018. | Брисел

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Србија до краја јуна може да отвори два нова поглавља у приступним преговорима са Европском унијом.
Она је, после састанка са комесаром Јоханесом Ханом, у Бриселу, најавила и потписивање дела претприступних фондова у висини од 42 милиона евра као и фонда за пољопривреднике од 175 милиона евра бесповратне помоћи.

Отворен семинар „Спровођење Директиве о успостављању јединственог европског железничког простора у Мађарској“

05. јун 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције организујe данас семинар „Спровођење Директиве о успостављању јединственог европског железничког простора у Мађарској“.
Предавачи, Тамаш Вереб и Тамаш Алшер из Министарства за иновације и технологију Мађарске, упознаће учеснике семинара са искуствима у примени Директиве 2012/34/ЕУ у Мађарској, a посебнo са лиценцирањем железничких предузећа, интероперабилношћу и безбедношћу саобраћаја.

Конкурс за ангажовање оцењивача предлога пројеката

01. јун 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије, као уговорно тело, објављује конкурс за ангажовање оцењивача предлога пројеката у оквиру:

 - Другог позива за подношење предлога пројеката ИНТЕРРЕГ - ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска - Србија за финансијску перспективу 2014-2020 (референтца: CCI ЦЦИ број 2014TC16I5CB007).

Усвојен Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније за прво тромесечје 2018. године

01. јун 2018. | Београд

Влада Републике Србије усвојила је на седници одржаној 31. маја Извештај о спровођењу Националног програма за усвајање правних тековина Европске уније (НПАА) за прво тромесечје 2018. године, који је у целини, а у погледу утврђивања предлога закона и усвајања подзаконских аката, испуњен  40 одсто, с обзиром да је од планираних 55, Влада утврдила, односно усвојила, 22 прописа.

Пројектне клинике на Палићу и у Белом Манастиру

31. мaj 2018. | Београд

У оквиру другог позива за пријаву предлога пројеката ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска - Србија 2014 - 2020 пројектне клинике биће одржане на Палићу 7. јуна 2018. године и у Белом Манастиру 8. јуна 2018. године.

Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције: Србија може бити задовољна Извештајем Европске комисије, али има простора за напредак

31. мaj 2018. | Београд

Главни спољнополитички приоритет Србије од 2000. на овамо јесте пуноправно чланство у Европској унији. То је још једном потврђено на обележавању Дана српске дипломатије од стране министра спољних послова. Србија, као кандидат за чланство, на том путу има 35 препрека, а читав процес европских интеграција је током свог 18-огодишњег трајања имао бројне успоне и падове. О томе како Европска унија види европски пут Србије, када можемо очекивати отварање нових поглавља и какве ставове заступају млади разговарали смо са госпођом Јадранком Јоксимовић, министром за европске интеграције у Влади Републике Србије.

Експертска мисија: Прекогранична размена информација о саобраћајним прекршајима, 30. мај - 1. јун. Корисник: МУП

30. мaj 2018. | Београд

Експертска мисија: Прекогранична размена информација о саобраћајним прекршајима, 30. мај - 1. јун. Корисник: МУП

Отворен семинар „Заштита података o личности у ЕУ у области спровођења закона и прописа“

29. мaj 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Европским институтом за државну управу - ЕИПА Луксембург, и уз техничку помоћ Министарства спољних послова Луксембурга, организујe данас семинар „Заштита података o личности у ЕУ у области спровођења закона и прописа“.

ТАЕКС семинар: Добробит животиња –инспекција у кланицама, 28-30. мај. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

28. мaj 2018. |

ТАЕКС семинар: Добробит животиња -инспекција у кланицама, 28-30. мај. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Италија подржава европску перспективу Србије

25. мaj 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са новоименованим амбасадором Италије Карлом Ло Кашом. Разговарали су о билатералним односима две државе, европским интеграцијама Србије, рeформама које се у процесу приступања спроводе, ситуацији у региону и другим темама.

Почело планирање националних приоритета Републике Србије за међународну помоћ у периоду 2019 – 2025.

25. мaj 2018. | Београд

Министарство за европске интеграције, као институција надлежна за координацију међународне развојне помоћи, започиње процес израде новог вишегодишњег планског документа за развојну помоћ, за период 2019-2025. Овај документ биће један од кључних инструмената којима ће Влада да дефинише стратешке правце развоја Србије, а подржаваће и активности планиране Националним програмом за усвајање правних тековина ЕУ. Биће предложено да се из међународних развојних средстава финансирају приоритети и мере у девет најважнијих сектора: реформи јавне управе, правди, унутрашњим пословима, саобраћају, животној средини, енергетици, конкурентности, развоју људских ресурса и друштвеном развоју, пољопривреди и руралном развоју.

Ј. Јоксимовић и Мекалистер: Примећени резултати Србије, подршка ЕП неће изостати

24. мaj 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са председавајућим Комитета за спољне послове (АФЕТ) и известиоцем Европског парламента (ЕП) за Србију Дејвидом Мекалистером о односима Србије и ЕУ, активностима које се тичу европских интеграција, приликама у региону и другим значајним питањима.

Ј. Јоксимовић и Сарацин: Важност наставка реформи у владавини права

22. мaj 2018. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са чланом Одбора немачког Бундестага за односе са ЕУ Мануелом Сарацином о порукама Самита у Софији, европским интеграцијама Србије и сарадњи са Немачком у наставку процеса приступања, реформама које се спроводе, приликама у региону, билатералним односима и другим темама.

youtube_logo

 

 

Четвороминутна анимација која на популаран начин представља сложен процес преговора за чланство у ЕУ.

 

 

Погледајте занимљив видео о томе шта се у Србији финансира ИПА средствима: