Јадранка Јоксимовић: Стратешка улога Србије - повезивање

01. септембар 2017. |

Јадранка Јоксимовић: Стратешка улога Србије - повезивање

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уверена је да стратешка улога Србије у Југоисточној Европи лежи у повезивању - економија, људи, па чак и политике - и истиче да Београд у том смислу има добре намере. Она је, у интервјуу публикацији „Имерџинг Јуроп" (Emerging Europe) са седиштем у Лондону, подсетила да је Србија до сада отворила 10 поглавља у преговорима о чланству у ЕУ, од којих је два привремено затворила, и оценила да су највећи изазови поглавља 23 и 24, јер обухватају најшира питања везана за владавину права.

„Понекад се чини да су ова поглавља скоро без параметара. Ако желите да пронађете грешку, увек нешто можете наћи. Када би се процењивало по истим стандардима, нисам сигурна да би све садашње државе чланице данас успешно прошле тест за чланство", рекла је Јоксимовић.

Кад је реч о преговорима са ЕУ, она додаје да главни изазови леже и у области заштите природне средине, пољопривреде, фитосанитарне контроле и енергетике. Министар истиче да је најважније да грађани Србије буду задовољни напретком и реформама како би поверење које имају у европски пут било стабилно и снажно, али напомиње да се понекад јавља проблем када на контекст процеса интеграција утиче запаљива реторика, често под изговором предизборне кампање. „У последње четири године, Србија је три пута имала изборе, и гласови никада нису добијени употребом запаљиве реторике против наших суседа. То је карактеристика земље која озбиљно схвата своју кандидатуру за ЕУ", истакла је она.

Кад је реч о поглављу 35, које се тиче Косова, Јоксимовић указује да је став Србије о тражењу одговора путем дијалога - беспрекоран. „Чак и током нестабилног периода, када су албански лидери давали небројене запаљиве изјаве и тражили измене граница у региону, Србија је позивала на дијалог. Дијалог између Београда и Приштине је једини одржив пут за решавање спорних питања која су важна за грађане Косова и Метохије", истиче она.

Према њеним речима, кључно је поштовање досад постигнутих споразума као што је споразум о успостављању Заједнице српских општина на коју, како је навела, Срби чекају годинама и која би им омогућила да остваре своја права.
„Зато смо увек скретали пажњу на чињеницу да поглавље 35 није и не би требало да буде замена за дијалог, јер би то значило да Србија не преговара о чланству у ЕУ само са ЕУ, већ и са представницима привремених институција самоуправе у Приштини", рекла је Јоксимовић, нагласивши да то није у складу с принципима процеса приступања.

Упитана да ли се боји да ће ЕУ на крају тражити од Београда да призна Косово, министар одговара да Србија не признаје независност Косова и да зато и учествује у процесу дијалога с Приштином. „Дијалог и Бриселски споразум одражавају чињеницу да Србија није признала независност Косова, као што нису ни пет држава чланица ЕУ. Поврх тога, лично не мислим да би чак и потенцијално признање значило убрзан улазак у ЕУ", каже она.

Одговарајући на питање о односима Србије с Хрватском, Јоксимовић подсећа да су они константно обележени хрватском провокативним реториком која се стално оправдава или предизборним кампањама, или одређеним спорним историјским датумима. „Тада уследи наша реакција, и то тако иде у круг. Стога ово питање превазилази значај отварања поглавља и не сматрам рационалним да би европске интеграције требало да се користе као инструмент за условљавање побољшања билатералних односа", истиче она.

У том контексту указује да и међу садашњим државама чланицама ЕУ постоје многи конфликти из прошлости, али да се сви и даље слажу да је боље сести за исти сто и преговарати о најважнијим интересима земаља и европског континента.
„Не знам зашто и ми не бисмо учинили исто. Србија показује спремност за то. Претпостављамо да ће Хрватска делити наш став у будућности", каже Јоксимовић.

На питање какву улогу би Србија желела да има у региону Балкана, она одговара да Србију види као централни део Југоисточне Европе што, како наводи, нашој земљи омогућује да развија сарадњу у више праваца у региону.
"Што се нас тиче, правци такве политике сарадње отворени су за све са Балкана. Кроз ове правце, Балкан ће бити отворен за све делове Европе и света. За Европу, пут из Будимпеште до Атине је важан још из времена римских императора", појашњава министар.

Данас би, каже, тај пут требало да представља артерију која повезује Азију и Југоисточну Европу, односно такозвани "Пут свиле" што у контексту европских интеграција значи - кључни транспортни коридор у трансевропској мрежи Југоисточне Европе. „Зато верујем да је стратешка улога Србије у повезивању - економија, људи, чак и политика", истакла је Јоксимовић.

У том контексту, она идеју о јединственом балканском тржишту оцењује као теоретски добру, али напомиње да је за успостављање царинске уније и заједничког тржишта потребан опсежан рад и формирање заједничких институција што је, каже, позамашан политички изазов. „Међутим, ми имамо добре намере. И вреди сетити се да је ту идеју први лансирао председник Србије Александар Вучић који је, својим одговорним међународним и регионалним позиционирањем, стабилизовао курс Србије кроз обухватне економске и социјалне реформе, и значајно допринео регионалним инцијативама и сарадњи", закључила је министар Јоксимовић.

ТАЕКС експертска мисија - Царина и сајбер криминал

28. септембар 2017. | Београд

ТАЕКС експертска мисија - Царина и сајбер криминал

ТАЕКС експертска мисија - Царина и сајбер криминал

27. септембар 2017. | Београд

ТАЕКС експертска мисија - Царина и сајбер криминал

ТАЕКС експертска мисија - Царина и сајбер криминал

26. септембар 2017. | Београд

ТАЕКС експертска мисија - Царина и сајбер криминал

Ј. Јоксимовић: Развој и напредак грађана суштина евроинтеграција

24. септембар 2017. | Салцбург

Концепт локалног и регионалног развоја Србија види као суштински део процеса европских интеграција, поручила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у Салцбургу, другог дана форума "Следећа генерација чланица ЕУ".

Ј. Јоксимовић: Грађани носиоци реформи

24. септембар 2017. | Салцбург

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да су реформе важне и потребне Србији, али и истакла да бисмо били успешна држава и да бисмо постали чланица ЕУ, грађанима на локалу треба омогућити да осете конкретан бољитак од европских интеграција.

Ј. Јоксимовић: Европски пут Србије, најбоља опција за младе

24. септембар 2017. | Салцбург

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да морамо више младе у Србији убедити у потенцијал и развој Србије и њеног европског пута.

Јоксимовић, која је учествовала на дводневном форуму "Следећа генерација чланица ЕУ" у Салцбургу рекла је за Танјуг да се подразумева да млади желе више посла, више могућности, више путовања, више учења, те да би то требало да буде фокус наших европских интеграција.

Ј. Јоксимовић: Економски развој, превенција сукоба и конфликата

24. септембар 2017. | Салцбург

Економска дипломатија и економски развој су заправо превенција сукоба и конфликата у региону и то је оно што треба да буде фокус европских интеграција, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Регион, као Србија, да покаже конструктивност

24. септембар 2017. | Салцбург

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изразила је данас очекивање да ће регион показати конструктивност коју је Србија већ показала.

ТАЕКС експертска мисија - Примена законодавства ЕУ у области заштите права понуђача

22. септембар 2017. | Београд

ТАЕКС експертска мисија - Примена законодавства ЕУ у области заштите права понуђача

У Талину отворена изложба фотографија "Примењена носталгија"

22. септембар 2017. | Талин

У Талину, главном граду Естоније, јуче је свечано отворена тринаеста по реду изложба „Примењена носталгија Србија - Естонија“. Изложбу је отворила Ања Ровић, државни секретар у Министарству за европске интеграције, а на отварању су говорили и Аино Лепик вон Вирен, помоћница министра за европске послове,  Јане Андресо, генерална директорка Националне библиотеке Естоније, амбасадор Републике Србије у Финској  Саша Обрадовић, и један од аутора фотографија Раит Тулас.

ТАЕКС експертска мисија - Примена законодавства ЕУ у области заштите права понуђача

21. септембар 2017. | Београд

ТАЕКС експертска мисија - Примена законодавства ЕУ у области заштите права понуђача

Данас обележавамо Дан европске територијалне сарадње

21. септембар 2017. | Београд

Данас обележавамо Дан европске територијалне сарадње, 21. септембар, посвећен прекограничној сарадњи и програмима које ЕУ финансира широм Европе. Од 2013. године, када је Европска комисија одлучила да и на овај начин промовише подршку прекограничним и транснационалним пројектима и Србија се, заједно са више од 40 европских држава, придружила тој иницијативи.

Ј. Јоксимовић и Осовски: Позитиван тренд политичке и привредне сарадње

21. септембар 2017. | Београд

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић састала се са изаслаником министра иностраних послова Немачке Томасом Осовским. Разговарали су о односима две државе, процесу европских интеграција Србије, реформама које се спроводе, ситуацији у региону и другим важним темама.

ТАЕКС експертска мисија - Примена законодавства ЕУ у области заштите права понуђача

20. септембар 2017. | Београд

ТАЕКС експертска мисија - Примена законодавства ЕУ у области заштите права понуђача

Ј. Јоксимовић и Негре о финансирању инфраструктурних пројеката

20. септембар 2017. | Београд

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић разговарала је са шефом представништва Европске инвестиционе банке (ЕИБ) у Србији Дубравком Негре о сарадњи на припреми и реализацији пројеката од значаја за економски и социјални развој.

ТАЕКС семинар - Притисци подземних и надземних вода и процена утицаја

19. септембар 2017. | Београд

ТАЕКС семинар - Притисци подземних и надземних вода и процена утицаја

Ј. Јоксимовић и Шатшнајдер: Реформе дају резултате

19. септембар 2017. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са начелником Одсека за Југоисточну Европу, Источну Европу и Јужни Кавказ у Савезном министарству за економску сарадњу и развој СР Немачке Дирком Шатшнајдером. Саговорници су разговарали о досадашњој помоћи Немачке Србији, као и о могућностима јачања будуће сарадње, пре свега у контексту наставка подршке реформама које се у нашој земљи спроводе. 

Ј. Јоксимовић: Немачка за конкретне пројекте издвојила 40 милиона евра

19. септембар 2017. | Београд

Немачка је за 2017. годину издвојила 40 милиона евра бесповратне помоћи за Србију, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и подвукла да је та земља највећи билатерални донатор Србије у последњих петнаест година са 1,7 милијарди евра бесповратне помоћи.

Ј. Јоксимовић: Грађани да осете конкретне ствари у процесу европских интеграција

19. септембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Грађани да осете конкретне ствари у процесу европских интеграција

Ј. Јоксимовић: Да покажемо ефикасност у коришћењу фондова из ЕУ

19. септембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић: Да покажемо ефикасност у коришћењу фондова из ЕУ.

youtube_logo

 

 

Četvorominutna animacija koja na popularan način predstavlja složen proces pregovora za članstvo u EU.