Јадранка Јоксимовић за РТС: Провокативна реторика из региона каква не сме да се чује

29. август 2017. | Београд

Јадранка Јоксимовић за РТС: Провокативна реторика из региона каква не сме да се чује

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је за РТС да постоји континуитет провокативне реторике из региона и да није лако у тим условима бити прибран и посвећен сарадњи као што то председник Александар Вучић ради.

Коментаришући изјаву из Хрватске да "све зло из региона долази из Београда", Јоксимовићева је у Дневнику РТС-а истакла да су те речи дошле од стране помоћника министра од кога не сме да се чује таква реторика.

Како је навела, таква реторика посебно не сме да буде уперена према суседној земљи у процесу евроинтеграција.

Хрватски амбасадор у Београду ће данас бити у опроштајној посети код Александра Вучића и Јадранке Јоксимовић, а министар је навела да је то прилика да се Хрватској пренесу ставови и очекивања.

"Ово не сме да се дешава и очекујем да ЕУ укаже Хрватској да на овај начин добросуседски односи нису подржани него се подривају", рекла је министар.

Коментаришући јучерашње хапшење мушкарца из групе расељених Срба у Мушутишту, Јоксимовићева је рекла да је то показатељ неспремности Приштине да сарађује и да обезбеди сигуран повратак и опстанак Срба на КиМ.

Поручује да је добро што ће Вучић у четвртак бити на састанку са Хашимом Тачијем и Федериком Могерини јер је то прилика да се изнесу очекивања и примедбе.

"Није лако у оваквим условима понашати се одговорно, ту се разликују лоши политичари од способних и одговорних. Морамо да учествујемо, да се појављујемо и да износимо наше ставове", рекла је Јоксимовићева.

Подсетила је да Европска служба за спољне послове два пута годишње подноси извештај о напретку у дијалогу Београда и Приштине.

"Мислим да је јасно на коме је одговорност за застој у дијалогу, свакако није на Београду", рекла је министарка и додала да је високи политички дијалог најбољи инструмент нормализације односа и припрема за техничке састанке.

На питање о наводима о појачаном притиску на Србију у вези са Русијом, Јоксимовићева је рекла да је Србија суверена земља и да води одговорну политику.

Наводи да политизација теме о преговарачком поглављу 31 (заједничка спољна и безбедносна политика) није добра и подсећа да Србија доприноси борби са безбедносним изазовима ЕУ кроз мигрантску кризу.

Истиче и да државе ЕУ имају различите односе са Русијом а да се Србија руководи споственим интересима.

"Нисмо заступник ни руских ни других, већ наших интереса", рекла је Јоксимовићева.

Када је реч о ИПА фондовима, министарка истиче да су пројекти на којима се ради веома видљиви.

Поручује да је ЕУ највећи донатор у Србији и да су нам на располагању фондови - од 2014. до 2020. милијарду и по евра бесповратне помоћи.

Тај новац се користи за изградњу канализације, пречишћавање вода, за школе, болнице, путеве, обнову од поплава...

Каже да се њено министарство, онолико колико се бави преговорима са ЕУ, исто толико бави и фондовима.

Снимак гостовања министра Јадранке Јоксимовић у Дневнику РТС можете да погледате овде: