Проглашен почетак преговора ЕУ и СЦГ

10. октобар 2005. |

Београд, 10. октобар 2005. године - У Палати државне заједнице СЦГ данас је одржана свечана седница којом је означен почетак преговора Европске уније и Србије и Црне Горе о закључењу Споразума о стабилизацији и придруживању који представља прву степеницу ка интеграцији државне заједнице у ЕУ.

Свечаности су присуствовали комесар за проширење Европске уније Оли Рен, председник државне заједнице СЦГ Светозар Маровић, председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница, председник Владе Републике Црне Горе Мило Ђукановић и амбасадор Велике Британије, земље која тренутно председава Европском унијом, Дејвид Гауен.


Коштуница је тим поводом оценио да Споразум о стабилизацији и придруживању има `значај и вредност угаоног камена у грађевини свеобухватних реформи, која се још увек подиже`.


Постоје тренуци и догађаји који су веома важни и драгоцени за земљу, народ и све наше грађане. Из Београда данас у свет одлази добра вест и са овога места и грађанима Србије и Црне Горе стиже добра вест. Она гласи да смо заиста све ближе Европској унији, да смо све ближе нашем циљу и вредностима у које смо веровали и за које смо све протекле године радили, рекао је председник Владе Србије.


Он је навео да данашњи дан доживљава и као `важан резултат нашег заједничког рада да земљу ваљано уређујемо и водимо у Европску унију`.


Сви ми у Србији добро знамо који је наш циљ и знамо да идемо поузданим путем, рекао је Коштуница и додао да је сигурно да нећемо жалити труда да побољшамо животни стандард наших грађана, опоравимо привреду, Србију правно уредимо и покажемо да је она у Европи и да смо ми у Европи своји на своме.



Добра вест и добра порука коју данас заједнички шаљемо из Београда и за коју смо сигурни да је принципијелна, гласи да се сви у нашем региону, као што то важи и свуда у Европи, морамо држати општеприхваћених начела и вредности, а то значи и да морамо прихватити заједничку одговорност за стабилност нашег региона, што пре свега подразумева непромењивост међународно признатих граница, нагласио је председник Владе Србије.


Коштуница је истакао да се Влада Србије добро припремила за почетак ових преговора и да је сада изнад свега важно да се сви у државној заједници Србија и Црна Гора у потпуности посвете овом послу.


Он је поручио да је прилика ту и да је не смемо пропустити јер ћемо само тако показати да смо заиста посвећени европским интеграцијама, зарад будућности наших грађана, мира и стабилности у региону и општег напретка наше земље. Наша култура и наша традиција јесу дубоко европске и ми Европу и њене вредности разумемо и прихватамо као наше. Наша земља је давала и убудуће ће давати свој допринос развоју Европе и наше заједничке будућности, закључио је председник Владе Србије.


Председник Србије и Црне Горе Светозар Маровић оценио је да је почетак преговора о придруживању ЕУ велики и свечан дан који су дуго чекали и државна заједница, државе чланице и сви грађани.


СЦГ и преговарачки тимови спремни су за почетак преговора. Одлучни смо да не пропустимо ниједан дан у наредном периоду како бисмо учинили све да ток преговора буде успешан и у интересу наше европске будућности, рекао је Маровић.


Он је истакао да нико у СЦГ нема право да верује да ће се моћи напред без испуњавања и последњих обавеза према Хагу и навео да га радује то што зна да око тог питања данас постоји сагласност свих у СЦГ и у државама чланицама.


Пре свих, према његовим речима, мора се решити у најкраћем року случај генерала Ратка Младића јер је то у интересу СЦГ и њеног европског пута.


Европски комесар за проширење Оли Рен изјавио је да данашњим проглашењем почетка преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању почиње нова фаза у односима ЕУ и Србије и Црне Горе.


Према његовим речима, тај споразум ће продубити односе и створити уговорне везе ЕУ и СЦГ, што је кључни корак напред на путу СЦГ према Европској унији.


Рен је рекао да идућа година доноси суочавање са тешким политичким питањима укључујући и могуће разговоре о статусу Косова и Метохије и будућности државне заједнице и указао на то да је у интересу свих да се не допусти да та питања ометају преговоре о Споразуму о стабилизацији и придруживању. Он је додао и да би евентуално одвајање Црне Горе и несарадња са Хагом могли да успоре преговоре.