Јадранка Јоксимовић: Радимо, до краја године још три поглавља

26. август 2017. | Београд

Јадранка Јоксимовић:  Радимо, до краја године још три поглавља

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да очекује да ћемо до краја године отворити још три поглавља у преговорима са ЕУ и истакла да је Србија озбиљна земља кандидат са којом Унија разговара као са партнером. 

Министар је на ТВ Пинк изразила уверење да ћемо до краја 2017. отворити поглавље 6, које се односи на компанијско право, поглавље 30, економски односи са иностранством и поглавље 33 које се односи на буџетске и финансијске одредбе. 

"Да ли ће бити у октобру или децембру, две међувладине конференције, или само у децембру, то ћемо још видети. То је ствар и процедуралних ствари које ми са Европском комисијом радимо", каже Јоксимовић. 

Истакла је да је поглавље 6, компанијско право, врло важно због потенцијалних инвеститора, као и да је важан и сет еконосмких поглавља. "Ми радимо свој посао", наглашава Јоксимовић . 

Говорећи о посети известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера Србији, Јоксимовић каже да је његова посета била веома позитивна, да је добро што се са свима видео у Србији, те да ће на основу разговора које је водио са српским званичнима, али и са опизицијом и невладиним сектором припремити нови извештај у 2018. години. 

Подсетила је да је Мекалистер известилац за Србију од 2014. и да је небројено пута долазио у посету Србији, те да је његова последња посета погрешно доживљена и перцепирана као да је он „неки намесник који је дошао да било кога постројава".

Мекалстер, додаје, има обавезу да се види са свима у Србији и чује све како би припремио извештај који ће прихватити посланици Европског парламента из различитих политичких групација, те да тај извештај мора да буде свеобухватан, укључујући реформе у области владавине права, економију и политичке прилике, као и регионалне односе. 

„То годинама ради. Познајем га дуго и квалитетно сарађујемо", рекла је Јоксимовић и истакла да је Мекалистер угледан и утицајан политичар и да смо у последње три, четири године добли додатну пажњу управо због угледа Мекалистера. Наводи и да је нормално да с времена на време буде и критика јер је сваки кандидат за члансто у ЕУ под лупом, те да су те критике добродошле. 

Европске интеграције су, каже, процес, али истиче да је још важнији позитиван имиџ који је Србија успела да поврати захваљујући и добронамерним људима који желе Србију у ЕУ. Наводи да све што се дешава у Србији се мери, те да атмосфера на састанку Мекалистера са опозицијом и невладиним сектором показује демократичност, отвореност и плурализам.

Јоксимовић каже да избегава да претерано критикује опозицију јер је министар, али да би имала што шта да каже на ту тему и да ће бити прилике за то у кампањи.  „И те како бих могла да кажем о критикама које опозиција упућује влади кад је реч о европским интеграцијама. Добро је да сви кажу шта имају и да то показује дебатну атмосферу. Укрстићемо аргументе када су овако важне посете у питању", каже Јоксимовић. 

Додала је да нико у Влади Србије у разговорима са представнциима институција из иностранства не опањкава политичке противнике наводећи да томе не служе европске интеграције. 

"Трудите се да промовишете интересе своје земље", каже Јоксимовић.