Ј. Јоксимовић и Киф: Подршка европским интеграцијама Србије без обзира на Брегзит

25. август 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић и Киф: Подршка европским интеграцијама Србије без обзира на Брегзит

Министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић састала се данас са амбасадором Велике Британије Денисом Кифом са којим је разговарала о билатералним односима двеју држава, актуелностима у процесима преговора како Србије, тако и Велике Британије са ЕУ, реформама које се спроводе, као и приликама у региону и другим значајним темама.

Министар Јоксимовић оценила је значајним присутност и подршку коју Велика Британија исказује према Србији иако тренутно води преговоре о изласку из ЕУ. Потврдила је да је чланство у Европској унији стратешко опредељење наше земље.

Амбасадор Киф похвалио је Србију за остварен напредак на путу ка чланству у ЕУ и досадашње резултате на плану свеобухватних реформи, и истакао да је важно вредновати остварен напредак кроз очување динамике отварања поглавља. 

Министар Јоксимовић је указала да је Србија до сада отворила 10 поглавља, од којих су два привремено затворена. Њена очекивања су да ће до краја године, а за време естонског председавања ЕУ, бити могуће да се отворе још најмање 3 поглавља: 6 - о праву провредних друштава, 30 - о економским односима са иностранством, и 33 - о финансијским и буџетским одредбама.

Разговарајући о одржавању наредног Самита о ЗБ 2018. године у Лондону - у оквиру Берлинског процеса, саговорници су се сагласили да је то потврда интересовања Велике Британије за регион, и у том контексту оценили да је Србија показала искрену вољу за сарадњу и стабилност целокупног региона.

Амбасадор Киф, који сматра да ће досадашњи темпо приступања ЕУ бити настављен, апострофирао је потребу и важност наставка спровођења реформи и констатовао да Србија има добру европску перспективу.