Јоксимовић и Мекалистер: Стандардно добра и корисна посета

24. август 2017. | Београд

Јоксимовић и Мекалистер: Стандардно добра и корисна посета

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са председавајућим Комитета за спољне послове и специјалним известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером. Разговарали су о односима Србије и ЕУ, процесу европских интеграција наше земље, реформама које се спроводе, приликама у региону и другим значајним темама.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас после састанка са известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером да очекује да ће до краја године Србија добити потврду земаља чланица да отвори још три поглавља - поглавље 6 (компанијско право), 30 (економски односи са иностранством) и 33 (финансијске и буџетске одредбе). Србија је, каже, за та поглавља већ спремна, а припремају се још два која такође могу бити отворена.

Оценивши да је састанак са Мекалистером био добар, као и увек, она је навела да је са њим, осим о процесу европских интеграција, разговарала и о спровођењу акционог плана за поглавље 23, што је један од репера да се оцени напредак у области владавине права.

Приметивши да је Мекалистерова посета изазвала велику пажњу јавности, Јоксимовић је подсетила да је он известилац за Србију ЕП још од 2014. године и да је увек био објективан и коректан уз повремене критике и запажања, која су, истиче, била корисна. „Мекалистер је слао корисне и важне поруке и помогао на путу европских интеграција у последње две, три године, тако да сам била мало изненађена доживљајем у јавности да сад он долази са неким посебним задатком, да се понаша као намесник, папа…”, рекла је министар. „То је”, каже, „потпуно нетачна процена. Наравно да је његов посао да се сусретне са свима, јер као известилац за Србију он мора да чује и различите ставове, не само од нас у влади, већ од свих актера политичког и јавног живота”, објаснила је Јоксимовић.

Указујући да је Мекалистер у међувремену постао и председник Спољнополитичког одбора ЕП и лично се заложио да остане известилац за Србију, што, каже, није уобичајена пракса, Јоскимовић истиче да то показује његову добру вољу и спремност да на позитиван начин учествује у европским интеграцијама Србије.

Министар се осврнула и на дешавања у региону, наводећи да је Србија показала спремност и вољу за добре и отворене односе. „То морају да покажу и остали јер једнострани добри потези јесу пожељни, али неће довести до крајњег резултата, који би био добра сарадња. Очекујемо и видимо назнаке неких позитивнијих тонова, али то је заиста задатак за све нас у регион”, рекла је Јоксимовић.

Иако дешавања у региону додатно оптерећују атмосферу или нису можда толико повољна и стимулативна за процес европских интеграција, Србија и Министарство за европске интеграције раде свој посао у интересу грађана, каже министар. „Некад ће то ићи брже, некад спорије, али нема потребе за фрустрацијама, ми радимо добар посао, ми смо озбиљан кандидат и Дејвид Мекалистер је то и приметио. Мислим да је за нас добро да наставимо тај озбиљан рад на реформама”, закључила је Јоксимовић.

Погледајте изјаву министра Јадранке Јоксимовић након састанка са Дејвидом Мекалистером: