Преговори почињу 10. октобра

07. октобар 2005. |

БЕОГРАД, 07. октобар 2005. (ФоНет) - Директор Канцеларије Владе Србије за придруживање Европској унији Тања Мишчевић изјавила је данас да ће преговори о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ са Београдом бити суспендовани уколико не буде било потпуне сарадње са Хашким судом.

Тања Мишчевић је на брифингу за новинаре, који је заједно са Канцеларијом организовала Фондација Конрад Аденауер, посвећеном преговорима са ЕУ рекла да одлуку о евентуалној суспензији преговора Европска комисија доноси уколико Трибунал оцени да постоји недовољна сарадња Србије и Црне Горе са тим судом.

Према речима Тање Мишчевић, преговори се лако суспендују, али је јако тешко да поново буду брзо настављени, јер то зависи од политичке воље унутар ЕУ.

Ако постоји политичка воља за сарадњу са Хагом, а у Србији постоји, до суспензије неће доћи, изјавила је Тања Мишчевић. Она је рекла да око испуњавања међународних обавеза нема погађања, што је и услов да би преговори између СЦГ и ЕУ били бржи.

Одржавање референдума у Црној Гори може успорити процес преговорања о потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, изјавила је Тања Мишчевић и додала да Србија мора да заштити процес преговарања и да Влада Србије има план за преговоре у случају да се на референдуму грађани Црне Горе изјасне за самосталност.

Тања Мишчевић је најавила долазак европског комесара за проширење Олија Рена у Београд 10. октобра, када ће бити одржана свечаност поводом почетка преговора.

Преговори ће, међутим, званично почети крајем октобра или почетком новембра, јер је Европској комисији потребно време да се технички припреми за почетак преговора. Мој је утисак да је Европска комисија потпуно спремна да преговори буду брзи, без стреса, изјавила је Тања.