Јоксимовић и Фратини: Србија заслужује да буде део ЕУ

01. август 2017. | Београд

Јоксимовић и Фратини: Србија заслужује да буде део ЕУ

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић разговарала је са председником Италијанског друштва за међународну организацију Франком Фратинијем о односу Србије и ЕУ, процесу њеног приступања Европској унији, рефорама које се спроводе, ситуацији у региону и другим значајним питањима.

Министар европских интеграција навела је да је Србија у досадашњој фази преговора са Унијом отворила 10 поглавља, до којих је два привремено затворила. Она очекује да ће до краја године бити отворено још неколико - за која будемо спремни, а превасходно: 6, 30 и 33, која се односе на права привредних друштава, економске односе са иностранством и финансијске и буџетске одредбе.

Јадранка Јоксимовић указала је да је успостављање и обезбеђивање стабилности у региону - а која је услов његовог развоја и напретка, један од приоритета Србије. Она се, како је објаснила, може остварити једино сарадњом свих и стога је неопходно да и остали конкретним активностима покажу да им је до тога стало. Министар европских интеграција и председник Италијанског друштва за међународну организацију сматрају да би и ЕУ - подржавајући став Србије, јасно требало да поручи да је стабилност региона значајна и за њега, али и за Европску унију.

Председник Италијанског друштва за међународну организацију Франко Фратини оценио да су реформе које се у Србији спроводе дале конкретне резултате у да су у функцији развоја привреде - пре свега кроз нове инвестиције и стабиан макроекономски амбијент. Похвалио је јасно опредељење Владе у Београду да буде конструктиван партнер Европске уније, што је, како је оценио много пута и потврђено. Фратини верује да је Србија бројним примерима до сада показала да заслужује да постане члан Европске уније обећао је да ће на све начине помоћи њен европски пут.