Јоксимовић и Фабрици поручили да реформе отварају врата ЕУ

28. јул 2017. | Београд

Јоксимовић и Фабрици поручили да реформе отварају врата ЕУ

Министар за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић разговарала је са новим шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем о односима и даљој сарадњи Србије и Европске уније, процесу европских интеграција, рефорамама које се спроводе, ситуацији у региону и другим важним питањима.

Јоксимовић је амбасадору Фабрицију пожелела успешан мандат и рекла да ће Србија и даље бити поуздан и конструктиван партнер Европске уније.

Она је истакла да је чланство у ЕУ стратешки интерес Србије, оценивши да су европске интеграције најбољи механизам свеукупног развоја државе, и прецизирала да су реформе које се спроводе превасходно у функцији вишег стандарда и бољег живота грађана.

Јоксимовић је подсетила на то да је Србија у досадашњем процесу приступних преговора отворила 10 поглавља, од којих је 2 привремено затворила.

Она је изразила очекивање да ће до краја године, до када Естонија председава ЕУ, бити отворено њих још неколико поглавља, за која будемо спремни, пре свега Поглавље 6, које се односи на право провредних друштава, Поглавље 30, које се тиче економских односа са иностранством и Поглавље 33, које се односи на финансијске и буџетске одредбе.

Јоксимовић је нагласила да 49 одсто грађана Србије подржава европске интеграције, да они већински знају да је ЕУ највећи донатор - што је важна промена тренда у перцепцији грађана.

Такође, она је подвукла да је, поред преговора, значајан рад Министарства за европске интеграције и ње саме посвећен програмирању претприступних средстава (ИПА) из фондова и циљу реформских процеса, али и локалног и регионалног развоја.

Фабрици је нагласио да је суштина његових активности да пут Србије ка Европској унији учини ефикаснијим, додавши да ЕУ поштује конструктивну улогу наше земље у региону.

Такође, он је указао на важност наставка реформи, посебно у области владавине права.

Фабрици је оценио да је је европска перспектива Србије добра, као и макроекономски показатељи земље, и изразио уверење да ће досадашња динамика приступања Србије ЕУ бити наствљена.

Он је потврдио је да ће Унија подржати Србију у даљем процесу приступања, и оценио да је Србија поуздан партнер ЕУ што је посебно потврђено током мигрантске кризе и кроз улогу Србије у очувању регионалне стабилности.

Такође, Фабрици је поздравио активности Министарства за европске интеграције и министра Јадранке Јоксимовић на промоцији и ефикасном програмирању претприступних фондова ЕУ, који су на располагању нашој земљи као држави кандидату.